Sigortasız Araç Kullanma Cezası 2023

Trafik sigortası olmayan araç kullanımında son günlerde inanılmaz derecede rekor bir artık gözlemlenmektedir. Türkiye'de yaklaşık olarak tam 4 milyon aracın trafik sigortası bulunmamaktadır. Peki trafik sigortası olmayan bir araç ile trafikte yakalanırsanız ne kadar ceza ödeyeceksiniz ? Hepsi ve daha fazlası haberin devamında.

Sigortasız Araç Kullanma Cezası 2023

Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sahipleri bir çok stres ile karşı karşıya gelmektedir, bu stresi sadece ödeme noktalarında değil trafikte araç kullanırken trafik polisine yakalanıp yakalanmayacağının stresi de bir hayli yaşanmaktadır. Peki trafikte sigortasız araç kullanırken polise yakalandınız başınıza neler gelecek, polis ilk önce plakanızı sisteme girip bir sorgulama yapacaktır. Sistemde aracınızın trafik sigortası olmadığı polis ekiplerince tespit ediliyor, ve polis ekibi sigortası olmadan araç kullandığınız için size sigortasız araç kullanma cezası yazacaktır. Tabi ki bununla da bitmiyor polis ekipleri daha sonrasında aracınızı otoparka çektirecektir. Ayrıca nerede yakalandığınızın hiç bir önemi yok yani polis otogarına çok yakın bir yerde bile yakalanmış olsanız aracı otoparka sürücünün götürmesine kesinlikle izin verilmiyor, çekici çağrılıyor ve o şekilde aracınızın polis otogarına götürülüyor. Ama bütün bunlardan önce aracınız çevirmeye yakalandığı zaman polis plakanızı sisteme sisteme girip işlemeden önce zorunlu trafik sigortası ödemesini yapabileceğinizi beyan ederseniz aracınızı bağlanmaktan kurtarabilirsiniz. Aracınız polis çevirmesine yakalandı ve ceza yazılıp aracınız çekildiyse bundan sonra yapacağınız ilk şey bir sigorta firması bulup en kısa sürede aracınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmak olması gerekmektedir. Sigortanızı yaptırdıktan sonra ilçe emniyet müdürlüğüne giderek belge almanız gerekmektedir, ruhsat sahibi dışında bu işlemleri başkası yürütemez.

Sigortasız Araç Kullanma Cezası 2023

Türkiye'de milyonlarca motorlu araç sahibi bulunmaktadır, motorlu araç sahiplerinin ödemekle zorunlu olduğu herhangi bir kaza anında yada aracın hasar aldığı durumlarda başınıza gelecek herhangi maddi zararın güvence altına alındığı bir sigorta çeşididir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araçların trafiğe çıkması kesinlikle yasaktır. Zorunlu trafik sigortası olan araçlar kaza yaptığı zaman veya hasar aldığı zaman bu hasarın tamamını sigorta şirketi karşılamaktadır. Bu açıdan aracınızın zorunlu trafik sigortası yaptırılmış olması oldukça önemlidir. Burada karıştırmamınız gereken şey kasko ve trafik sigortasıdır, trafik sigortası kaza anında karşı tarafın zararını karşılar. Trafiğe çıkan tüm araçlar için zorunlu bir siogrta türü olan trafik sigortası ile olası bir trafik kazası durumunda karşı tarafta oluşan hasarlar karşılanmaktadır. Trafik sigortasının kapsamı ek teminat seçenekleri ile genişletilebilir. Sigortasız araç kullanma cezası 2023 yılı için yasalarca belirlenmiş olan net ceza tutarı 436 TL olarak belirlenmiştir. Ceza alan sürücülere, ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yaparlar ise %25 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır. Bu durumda ödeyeceğiniz ceza tutarı 327 TL olarak ödenmektedir. Trafik kazaları nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararları teminat altına alan trafik sigortasının otomobil, kamyonet, motosiklet ve minibüs gibi trafiğe çıkan tüm araçlara yaptırılması zorunludur. Zorunlu trafik sigortası ile kazaya sebep olan kişinin ödemek ile yükümlü olduğu tazminat tutarı sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. 

 

Sigorta Kendi Aracımın Zararını Karşılar Mı?

Motorlu taşıtlarda zorunlu olan trafik sigortası olası kaza durumunda karşı tarafın zararını karşılar. Akıllarda sürekli soru işareti olan konu ise sigorta kendi aracımın zararını karşılar mı? Sigorta şirketleri sadece karşı tarafın zararını karşılamaktadır. Kendi aracınızın zararını karşılanması için belirli şartları sağlaması durumunda kasko yaptırıp olası zarar durumunda kendi aracınızın zararını kasko şirketine karşılatabilirsiniz.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır ?

Zorunlu trafik sigortası olan aracınızı kullanırken kaza yaptınız ve ciddi hasarlar oluştu diyelim, zorunlu trafik sigortası kazada oluşan hasarın poliçede belirlenen belirli bir teminat miktarını baz alarak ödeme yapmaktadır. Ödeyeceği miktar ise hazine müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Yani kaza yaptınız ve belirli bir hasar çıktı ortaya sigorta şirketleri hazine müsteşarlığının belirlemiş olduğu oranı dikkate alarak bir hesaplama yapıp ona göre ödeme yapıp hasarı karşılamaktadır. Burada sigorta şirketleri sadece hazine müsteşarlığının verdiği oranı baz almaz, sigorta şirketlerinin kendi istatistik verileri de dikkate alıp vermiş oldukları ek hizmetleri hesaba katarak buna göre bir rakam ortaya koymaktadır.