Ehliyet Renk Körlüğü Testi 2023 YENİ GÜNCEL

Günümüzde ehliyet almak isteyen bir çok sürücü adayının merak ettiği şeylerden olan renk körü ehliyet alabilir mi ? Renk körlüğü testi nasıl yapılır sorusunun cevabına haberimizin devamında ulaşmış olacaksınız...

Ehliyet Renk Körlüğü Testi 2023 YENİ GÜNCEL

Renk Körlüğü Testinin amacı farklı renk tonlarının düzgün bir biçimde sıralanmasıdır. Bu test sayesinde kişinin renk körlüğü hastalığı olup olmadığı belirlenir. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının yapması gereken ilk şey sağlık muayenesi yaptırmak olacaktır, sağlık muayenesinde gözünüzün derecesi ne kadar iyi görüp göremediğiniz ölçülüp ona göre bir sağlık raporu verilmektedir. Muayene olduğunuz sağlık hekiminiz size belli bir uzaklıktan sıralı olarak sağ ve sol gözünüzü kapatıp belli harfleri okutup küçük olan harfleri görüp göremediğinizi tespit edecektir. Bazı doktorlar göz muayenesi yaparken renk körlüğü testide yapmaktadır, bazılarıda yapmamaktadır. Öncelikle şunu bilin arkadaşlar renk körlüğü ehliyet almanızda hiçbir engel teşkil etmemektedir. Yani renk körüyseniz üzülmeyin ehliyetinizi alabileceksiniz, ama eğerki doktorun göstermiş olduğu büyük ve küçük harfleri yanlış okursanız sizi gözlük almanız için daha gelişmiş bir sağlık kuruluna yönlendirecektir. 

Ehliyet Renk Körlüğü Testi 2023

Öncelikle renk körlüğü size sonradan bulaşan birşey değildir, yani doğuştan gelen birşeydir renk körlüğü ve annenizin genlerinden gelmektedir bu hastalık ve bir tedavisi yoktur. Ren körlüğü çoğunlukla erkeklerde görülmektedir, mesela diyelimki anneniz renk körü ve bir erkek kardeşiniz ve birde kız kardeşiniz var bu durumda kız kardeşiniz renk körü olmazken siz renk körü olarak dünyaya geliyorsunuz. Renk körlüğü değişik renkleri ve gölgeleri algılamakta bozukluk çekmenize sebeb olan genetik bir hastalıktır, herhangi bir zararı yoktur sadece renkleri diğerlerinden daha farklı görürsünüz o kadar. Renk körü olanlar genellikle kırmızı ve yeşil renk körüdür. Renk körünün kadınlarda görülme oranı %0,06 iken erkeklerde ise bu oran %10 dur yani kızlara kıyasla oldukça yüksek bir orandır. Şimdi size renk körü olan birisinin ve bütün renkleri sıkıntısız bir şekilde gören birisinin gözünden olan bir resim ekleyeceğim ve daha sonra sizin renk körü olup olmadığınızı test edeceğiz ve yazımızın sonunda renk körü olup olmadığınızı öğrenmiş olacaksınız.

RENK KÖRLÜĞÜ HASTALIĞI TEDAVİSİ 2023

Renk körlüğünün ilaçla veya ameliyatla tedavisi bulunmamakta fakat Chromagen isimli özel bir lens sistemiyle renk körü hastalarının şikayetleri artık düzeltilebilmektedir. Bu tedavide özel renk filtreleri sayesinde göze gelen ışığın dalga boyu değiştirilerek hastanın renkleri algılaması ve ayırt etmesi sağlanabilmektedir.

 

Normal görenler 5 olarak görür.


Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez.

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar yukarıdaki resmi 3 normal görenler 8 olarak görür.

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 70 normal görenler 29 olarak görür. Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiçbir şey göremez.

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 5 normal görenler 3 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.

Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 2 normal görenler 5 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.