Ehliyet İçin Sağlık Raporu 2023

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının ilk yapması gereken işlem, sağlık raporu almaktır. Ehliyet için sağlık raporu 2023 bütün detaylarıyla haberimizin devamında anlatılmıştır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu 2023

Ehliyet almak için sağlık raporu almak zorundasınız. Ehliyet alma işlemi aşamalı olduğu için yapmanız gereken ilk işlem aile hekimliğinize müracaat ederek bir sağlık raporu almak olmalıdır. Eğer aile hekimi sağlığınızda bir problem görmez ise, anında sağlık raporunuzu verecektir. Ancak gözünüzde ya da herhangi bir başka bir problem tespit edilmesi durumunda, aile hekimi sizi sağlık heyetine gönderecektir. Sağlık heyeti ehliyet almanıza engel bir durum tespit edemez ise sağlık raporunuzu alarak bir sürücü kursuna kayıt yaptırabilirsiniz. Günümüzde birçok sürücü adayı ehliyet için sağlık raporu 2023 konusunu merak etmekte ve araştırmaktadır. İşte detaylar...

Ehliyet İçin Sağlık Raporu 2023

Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adayının yapması gereken ilk işlem, bir sağlık raporu almaktır. Sağlık durumunuzda herhangi bir sorun bulunmaması halinde, sağlık raporunu alarak bir sürücü kursuna kayıt yaptırabilirsiniz. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının sağlık raporu almaya engel durumlarının bulunmaması oldukça önemlidir. Eğer aile hekiminiz sağlık durumunuzda bir engel tespit eder ise, sizi bir üst sağlık kuruluna sevk edecektir. Sağlık heyetinde muayen olduktan sonra ehliyet almanıza engel bir durumu yok ise, sağlık raporunuzu heyetten alarak sürücü kursuna kayıt yaptırabilirsiniz. Ehliyet için sağlık raporu 2023 sağlık raporu aile hekimliği tarafından verilen resmi bir evraktır, sağlık raporunu bağlı bulunduğunuz aile hekimine müracaat ederek alabilirsiniz. Aile hekimi size birkaç soru soracaktır ve bir sağlık formu doldurmanızı isteyecektir. Günümüzde birçok sürücü adayı renk körlüğünün ehliyet almaya engel olup olmadığını merak etmektedir. Renk körlüğü ehliyet almak için engel değildir. Renk körü olan sürücü adaylarıda ehliyet alabilmektedirler. Ehliyet için sağlık raporunu nereden alabileceğiniz aşağıda detaylıca listelenmiştir. 

Diğeleri bunu' da okudu: Ehliyet Değişimi İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır ?

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

1- Aile sağlığı merkezleri (Sağlık Ocakları)

2- Özel poliklinik

3- Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri

4- Özel hastaneler

5- Özel tıp merkezleri

6- Özel muayenehane

Yukarıda listelenmiş olan hastaneler aracılığı ile sağlık raporunu alabilmekteseniz. Ehliyet için sağlık raporu yalnızca devlet hastanelerinden değil, özel hastane ya da özel kuruluşlardan alınabilmektedir. 

Sağlık Raporlarında Grup Kavramları Neler?

2016 yılında alınan kararlar ve yapılan değişiklikler ile birlikte, hem ehliyet hem de rapor alma şartları değiştiği için grup kavramları ortaya çıkmıştır. Aşağıda bütün detaylarıyla grup kavramları anlatılmıştır. 

1. Grup Sağlık Raporları: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir sağlık raporuyla ehliyetini yenileyebilmektedirler. Yukarıda belirtilmiş olan sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerlidir. 

2. Grup Sağlık Raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakalrı kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetini yenilemektedir. Bu sınıfta ehliyete sahip olan kişilere genelde ağır araç ve ticari araç sürücülerini kapsamaktadır. 

Not: Ehliyet için sağlık raporu edinmek için aile hekimine müracaat ettiğiniz zaman üst sağlık raporunuzun 2. kısmında yer alan "Sürücü Olabilir" kısmının işaretlenmesi durumunda sağlk raporunuz her iki grup içinde geçerli ve tam olmaktadır. Yani sağlık raporunda "Sürücü Olabilir" kısmının işaretlenmesi hepsi için yeterli sayılmaktadır. Sürücü veya sürücü adaylarının 1. Grup ya da 2. Grup ehliyet alabilmelerine uzman tabip veya uzaman tabipler karar vermektedir. 

Sağlık Raporu Ücretlimidir ?

Sağlık raporu almanın ücretlimi yoksa ücretsizmi olduğu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Sürücü adayları bağlı bulundukları aile hekimliklerine müracaat ederek sağlık raporu alır ise, herhangi bir ücret ödemezler. Ancak aile hekimi devlet hastanesine yönledirirse tek hekim ücreti 50 TL, Üniversite ve Eğitim araştırma hastanesi tek hekim ücreti 75 TL (Aile hekimi şüphelendiği bir rahatsızlık için sizi devlet hastanesine tek hekim için yolladıysa) bu ücreti ödersiniz. Eğer sağlık heyetine gitmeniz gerekirse, devlet hastanesi için 200 TL, Eğitim araştırma veya Üniversite hastenesinde ücret 300 TL olarak belirlenmiştir. Özel sağlık kuruluşlarının vereceği fiyatlar ise değişiklik gösterebilmektedir. Ücretleri öğrenebilmeniz için özel hastane ile iletişime geçerek sormanız gerekiyor. 

Ehliyet Sağlık Raporu E devletten Alınır mı ?

Ehliyet raporu için ön başvurunuzu e-devlet sistemi aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sisteminden ön başvuru sonrasında doktorunuz tarafından düzenlenen raporu da e imzalı olarak e devlet sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Sürücü raporu beyan formuu e-devletten bularak doldurabilirsiniz. E-devlet şifreniz yok ise en yakın PTT şubesine giderek şifrenizi alabilirsiniz. 

Ehliyet İçin Göz Raporu Nereden Alınır ?

Ehliyet almak isteyen sürücü adayında görme kaybı tespit edilir ise aile hekimi tarafından ehliyet raporu verilmemektedir. Bu durumda sürücü adayının göz doktoruna muayene olması gerekir. Herhangi bir devlet hastanesi, üniversite hastanesi ya da özel hastanede göz doktoruna muayene olursunuz. Doktora tarafından ehliyet almanıza engel bir durum tespit edilmez ise raporunuzu verecektir. 

Ehliyet araba ekibi olarak internetteki bilgi kirliliğini önleyerek, en doğru ve en güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunmaktayız. Bugün ki yazımızda ehliyet için sağlık raporu 2023 bütün aşamalarını detaylarıyla birlikte sizlere sunuyoruz. 

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA.