Ehliyet Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının öncelikle bir sağlık raporu alması gerekiyor. Sağlık raporunuzu ise, bağlı bulunduğunuz aile hekimliğine müracaat ederek alabilirsiniz. Bugün sizler için ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi konusunu araştırıp derledik.

Ehliyet Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar yasalarca belirlendiği için, şartlara uymayan adayların ehliyet almaları mümkün değildir. Sürücü adaylarında aranan ilk ve en temel şarttır. Eğer bir sürücü adayı yaş şartını taşıyor ise, ehliyet almak için öncelikle bir sağlık raporu almalıdır. Sağlık raporunu bağlı bulunduğunuz aile hekimliğine müracaat ederek alabilirsiniz. Ancak almış olduğunuz sağlık raporunun belirli bir süresi bulunuyor. O süre geçer ise, yeniden sağlık raporu almanız gerekiyor. Bugün birçok sürücü adayının merak ettiği ve araştırdığı konuların başında gelen, ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi konusunu sizler için araştırıp derledik. İşte detaylar...

Ehliyet Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının hazırlaması gereken evrakların başında sağlık raporu yer almaktadır. Bu işlemi eksiksiz olarak gerçekleştirmek için gerekli kurum ve kuruluşlardan sağlık raporunuzu temin etmeniz gerekmektedir. Sağlık raporu olmazsa ehliyet başvurusu yapmanız mümkün değildir. Ehliyet almak isteyen vatandaşlar ya da ehliyetini yenilemek isteyen vatandaşlardan bu işlemi gerçekleştirmek için birkaç evrak isteniyor. Yetkililer tarafından istenilen evraklar arasında kişinin sağlık raporu da yer almaktadır. Bunun üzerine birçok kişi alınan sağlık raporunun geçerlilik süresinin ne kadar olduğunu araştırmaktadır. Ehliyete yazılmak için istenilen sağlık raporunu devlet hastanelerinden ve özel hastanelerden alabilirsiniz. Devlet hastanesinden randevu alarak doktora göründüğünüzde ehliyet için sağlık raporu alacağınızı belirtmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra yapılan muayene sonrasında, doktor size sağlık raporunuzu teslim edecektir. Burada önemli olan şey, sağlık raporunuzun süresi dolmadan ehliyet işlemlerinizi tamamlamanızdır. Ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi aile hekimliğinizde ya da hastanelerden almış olduğunuz sağlık raporlarının toplam geçerlilik süresi bir sene olarak belirlenmiştir. Eğer yaptırdığınız sağlık raporunun üstünden bir sene geçtiyse o rapor kabul edilmez. Bu durumda ise, yeniden sağlık raporu almanız gerekecektir. Ehliyet yenilemek ya da ilk kez ehliyet almak isteyen kişinin sağlık durumunun uygun olmasını belgelemek adına başvuru esnasında istenen sağlık raporu türlerinden birisidir. Ehliyet yenilemek için istenen sağlık raporunu aile hekiminden alabilmeniz için ciddi bir hastalığınızın olmaması gerekiyor. Örneğin görme bozukluğu, kulakların işitmemesi ya da psikolojik hastalıklarınızın olmaması gerekiyor. Eğer sağlıklı biriyseniz ve aile hekimi buna kanaat getirirse size raporu düzenler verir. Ancak rapor için yeterli görülmezseniz sizi hastaneye sevk edebilir. Bu durumda rahatsızlığınız ile ilgili uzman doktora başvuru yaparak raporu çıkartmanız gerekiyor. Ehliyet için sağlık raporu örneği aşağıda verilmiştir. 

İlgili Haber: Ehliyet Almak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir 2021

Ehliyet Yenileme Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

Eğer sağlık raporu almak için aile hekimliğine müracaat ederseniz herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Bunun haricinde ise:

* Devlet hastanesinde tek doktor tarafından verilen rapor ücreti 50 TL,

* Üniversite hastanesinde tek doktor rapor ücreti ise 75 TL,

* Devlet hastanesi sağlık kurulu raporu 200 TL,

* Üniversite hastanesi sağlık kurulu raporu ise 300 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Kullanmakta olduğu ehliyetini cipli ehliyet ile yenileyeceklerin ödemesi gereken ücret:15 TL'dir.

Eski ehliyetini kaybedenler veya çaldıranlar yeni çipli ehliyet alabilmek için ödeyecekleri ücret 15 TL'dir.

Almış oldukları çipli kimlikleri yenilemek isteyenlerin, kaybedenler veya çaldıranların ödemeleri gereken ücret: 159 TL'dir.

2021 yılında ise, eski tip ehliyetini değiştirmek isteyen ehliyet sahiplerinin ödemesi gereken ücret: 15 TL'dir. Ancak yeni tip ehliyetini kaybedip yenisini çıkarmak isteyen ehliyet sahiplerinin ödemesi gereken ücret 270 TL' dir. 

Ehliyet Yenileme Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır?

Yukarıdaki belirlenmiş olan ücretleri bankalar aracılığıyla yatırmanız gerekmektedir. Maliye Bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış olan bankalara ödemenizi yapabilirsiniz.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- TÜRK EKONOMİ BANKASI

- GARANTİ BANKASI 

- DENİZBANK 

- PTT BANK

- AKBANK

- AKTİFBANK

- ING BANK

- ŞEKERBANK

- TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI

- KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI

Ehliyet araba ekibi olarka, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek Ehliyet Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!