Ehliyet Sınıfları Nelerdir 2023

Trafik kanunları gereğince motorlu taşıt kullanabilmek için sürücü belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. Ehliyet sınıfları ve hangi ehliyet hangi aracı kullanır detaylı olarak verilmiştir.

Ehliyet Sınıfları Nelerdir 2023

Motorlu taşıt kullanabilmek için sürücü belgenizin olması yeterli değildir aynı zamanda uygun sürücü belgesine de sahip olmanı gerekmektedir. Trafiğe çıkmadan önce aracınıza uygun ehliyete sahip olmanız gerekmektedir aksi takdirde yetersiz ehliyet cezası yazılır. Aşağıdaki ehliyet sınıflarını inceleyerek hangi ehliyet hangi aracı kullanır konusunda detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

 

Ehliyet Sınıfları Nelerdir

 

Trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli eğitimlerin alındığını belgeleyen sürücü belgesi taşıt kullanmak için gerekli belgedir. Fakat her belge her aracı kullanmaya uygun değildir. Bazı taşıtları kullanmak için belirli yaş şartını tamamlayıp daha sonra gerekli eğitimlerin alınması gerekir. Eski sistemde ehliyet almak isteyen vatandaşlar 18 yaşını doldurmuş olması durumunda sürücü kursuna yazılıp istediği ehliyete sahip olabilmekteydi fakat bu sistem sağlıksız olduğu düşünülerek deneyim şartı getirilmiştir. Ehliyet sınıfları hangi ehliyet hangi aracı kullanır ve almak istediğiniz ehliyet sınıfı için kaç yaşında olmak gerekir hepsi tablomuzda detaylı olarak anlatılmıştır.

Tablo: Ehliyet Sınıfları

  EHLİYET SINIFI KULLANDIĞI TAŞIT KULLANIM KAPSAMI DENEYİM ŞARTI YAŞ ŞARTI
A

35 KW ÜZERİ MOTOSİKLET

(2-3 TEKERLEKLİ)

M-A1-A2 24 YAŞ veya 2 YILLIK A2 SINIFI EHLİYET 20
A1 125 CC KADAR MOTOSİKLET (2-3 TEKERLEKLİ) M --------------------- 16
A2 35 KW KADAR MOTOSİKLET (2-3 TEKERLEKLİ) M-A1 --------------------- 18
B OTOMOBİL VE KAMYONET M-B1-F --------------------- 18
B1 OTOMATİK VİTES ARAÇ- MOTOSİKLET (4 TEKERLEKLİ ATV) M -------------------- 16
BE RÖMORKLU OTOMOBİL VE KAMYONET M-B-B1-F B EHLİYETE SAHİP OLMAK  18
C KAMYON VE ÇEKİCİ M-B-B1-C1-F B EHLİYET SAHİP OLMAK 18
CE RÖMORKLU KAMYON VE ÇEKİCİ M-B-BE-B1-C-C1-C1E-F C EHLİYET SAHİP OLMAK  21
C1 7500 KG KADAR KAMYON VE ÇEKİCİ M-B-B1-F EN AZ B SINIFI EHLİYET SAHİP OLMAK  18
C1E 12000 KG KADAR RÖMORKLU KAMYON VE ÇEKİCİ M-B-BE-B1-C1-F C1 SINIFI EHLİYETE SAHİP OLMAK  18
D OTOBÜS M-B-B1-D1-F EN AZ B SINIFI EHLİYETE SAHİP OLMAK  24
D1 16+1 KİŞİLİK MİNİBÜS  M-B-B1-F EN AZ B SINIFI EHLİYETE SAHİP OLMAK 21
D1E 16+1 KİŞİLİK RÖMORKLU MİNİBÜS M-B-BE-B1-D1-F D1 EHLİYETE SAHİP OLMAK  21
F TRAKTÖR M ------------------ 18
G İŞ MAKİNASI M ------------------ 18


Ehliyet Fiyatları 2023 Tıkla Öğren 


A2 Sınıf Sürücü Belgesi

A2 sınıf sürücü belgesi 2 tekerlekli motorsikletlerde 35 kv 3 tekerlekli motorlu taşıtlar için 15 kv olarak belirlenmiştir. Bu ehliyete sahip sürücüler A1 ve M sınıfı sürücülerin kullandıkları taşıtları kullanabilirler. A2 sınıfı ehliyet için yaş şartı 18' dir.

B Sınıfı Sürücü Belgesi

Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücülerin sahip olması gereken ehliyettir. Kullanacakları aracın 4 tekerlekli olması gerekmektedir. Bu ehliyeti alabilmek için yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. Eski düzenlemede ilkokul mezunu ehliyet alabilmekteyken sistem değişmesiyle birlikte 4.sınıf mezunları ehliyet alabilmektedir.

BE Sınıf Sürücü Belgesi

B sınıfına dahil araçlarda yük taşımacılığı yapanlar fakat römork veya yarı römorkun ağırlığı 3500 kg geçmemelidir. BE sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları öncelikle B sınıfı ehliyet alıp daha sonra ehliyet yükseltme yaparak BE sınıfı ehliyete sahip olabilir.


C1 Sınıf Sürücü Belgesi

3500 kg'dan 7500 kg' kadar çekici ve kamyon kullanmak isteyen sürücülerin alması gereken ehliyettir. C1 ehliyeti alabilmek için öncelikle B sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. 

C1E Sınıf Sürücü Belgesi

C1 sürücü belgesine sahip sürücüler araçlarına takılan römork azami yük ağırlığı 750 geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B Sınıfı sürücü belgesiyle kullanan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3500 kg mı geçen römork veya yarırömorktan oluşan ve katar ağırlığı 12000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanmak isteyen sürücü adaylarının alması gereken ehliyettir. Bu ehliyete sahip sürücüler M,B1,B,BE,C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

C Sınıfı Sürücü Belgesi

Kamyon ve çekici kullanmak isteyen sürücü adaylarının alması gereken ehliyettir. Bu ehliyete sahip olabilmek için 21 yaşında olunması gerekmektedir. C sınıfı ehliyet almak için öncelikle B sınıfı ehliyet alıp daha sonra C sınıfı ehliyet alınması gerekmektedir.

D Sınıf Sürücü Belgesi

Otobüs kullanmak isteyen sürücülerin alması gereken ehliyettir. Bu ehliyeti alabilmek için en az 24 yaşında olunması gerekmektedir. D sınıfı ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette deneyimli olma şartı vardır.


F Sınıfı Sürücü Belgesi

Traktör kullanmak isteyen sürücü adaylarının alması gereken ehliyettir. B sınıfı almanız durumunda traktörde kullanabileceksiniz. Bu ehliyeti alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Yukarıda verilen ehliyet sınıfları konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur yaş şartının tamamlanmış olması istenilen ehliyet sınıfının alınamayacağı anlamına gelir. Deneyim şartı getirilmesi ve stajyer ehliyet kanunu getirilmesiyle trafikte deneyimli sürücüleri arttırmak hedeflenmiştir. 

İlgili Konu : Ehliyet Sınav Tarihleri 2023