Motor Sürmek İçin Hangi Ehliyet Gerekli 2023 (YENİ KANUN GÜNCEL)

Motor sürmek için hangi ehliyet gerekli? Motorlu taşıtlar sınıfına giren motosiklet kullanmak için sürücü belgesi olması gerekmektedir. Trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli eğitimlerin alındığını belgeleyen sürücü belgesi motor içinde geçerlidir. Aklınıza takılan bütün soruların yanıtı için motosiklet ehliyeti hangi ehliyet gerekli yazımızda.

Motor Sürmek İçin Hangi Ehliyet Gerekli 2023 (YENİ KANUN GÜNCEL)

  Sürücülerin trafikte taşıt kullanabilmeleri için sürücü belgeleri olması zorunludur. Ehliyetler sınıflarına göre motor hacmine göre tekerlek sayısına göre kullanıcının durumuna göre ehliyet sınıflarına ayrılmıştır. Bu sınıflar içerisinde yer alan motorsiklet ehliyeti alınması gereken en kolay ehliyettir. Motor ehliyeti hangi sınıf küçük yaşta sürücü olmak isteyen vatandaşlarında alabileceği ehliyettir. Diğer vasıtalarla diğer çevreyi daha çok riske attığından dolayı daha zor şekillerde verilmektedir yaş sınırlaması vardır ama motorsiklet ehliyeti almak için yaş sınırlaması diğer ehliyetlere göre daha küçük yaşta verilmektedir. Motorsiklet kullanabilmek için 16 yaşında olmanız yeterlidir. 

Motosiklet İçin Hangi Ehliyet Gerekli

Motor ehliyeti alabilmeniz için 16 yaşında olmanız durumunda sürücü kursuna kayıt yaptırarak ehliyetinizi almanız konusunda ilk adımı atmış olursunuz. Girmiş olduğunuz yazılı sınavında 100 puan üzerinden 70 puan almanız durumunda yazılı sınavda başarıl sayılıp direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız. Direksiyon kursuna ise sürücü kursunda yine aynı eğitim aldığınız motorsikletle sınava girersiniz hata yapmamanız durumunda bu sınavanda geçmiş olursunuz. Kullanacağınız motorsiklet sınıfına göre ehliyet alabilirsiniz. Motor kullanabilmek için ehliyetler 3 sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflar aşağıda listelenmiştir. İnceleyip alacağınız ehliyeti belirleyebilirsiniz.

 

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Kullanılacak Araç Motosiklet ( Maximum 11 KW - 125 cc )
Diğer Araçları Kullanma Yetkisi M
Yaş Şartı 16 Yaşını Bitirmiş Olmak
Tahsil Durumu En Az İlkokul Mezunu Olmak

 

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi
Kullanılacak Araç Motosiklet ( Maximum 15 KW - 500 cc )
Diğer Araçları Kullanma Yetkisi M - A1
Yaş Şartı 18 Yaşını Bitirmiş Olmak
Tahsil Durumu En Az İlkokul Mezunu Olmak

 

 

A Sınıfı Sürücü Belgesi
Kullanılacak Araç Motosiklet ( Tüm Motosikletleri kullanır )
Diğer Araçları Kullanma Yetkisi M - A1 ve A2
Yaş Şartı 24 Yaşını Bitirmiş Olmak
( 24 yaş altı için en az 2 Yıllık A2'ye sahip olunması )
Tahsil Durumu En Az İlkokul Mezunu Olmak

 

MOTOR EHLİYETİ SINIFLARI

Eski: A1 - A2

Yeni: M-A1-A2-A
 
 
M SINIFI MOTOR EHLİYETİ
 
M sınıfı sürücü belgesi alma yaşı 16 dır. 16 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız sürücü belgesi almak için başvuruda bulunabilir. M Sınıfı sürücü belgesi hangi arçalar kullanılabilir? İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.  
 
A1 motosiklet sürücü belgesi alacaklar 16 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Aynı zamanda a1 sürücü belgesi alanlar m sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen tüm araçları sürme yetkisine sahip olacaklardır. A1 Sınıfı sürücü belgesi hangi arçalar kullanılabilir? A1 ehliyet yeni yasaya göre: Gücü 125 cc -11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanabilirler. A1 motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz.

İlgili Konu: Ehliyetsiz Taşıt Kullanma Cezası 

Bu sürücü belgesi sınıfı için adayların 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranmaktadır. Ayrıca a2 motor ehliyetine sahip olan adaylar; A1 ve M sınıfının kullanma yetkisine sahip olduğu üm araçları sürme yetkisine sahip olacakladır. A2 Ehliyeti ile Hangi Arçaları kullanılabilir? Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanbilirsiniz. A2 motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz.

A sınıfı sürücü belgesi için 20 yaşını doldurmuş olmanız ve en az iki yıllık a2 sürücü belgesine sahip olmanız şartı veya A2 ehliyet olmaksızın 24 yaşında olmanız şartları aranmaktadır. Bunlara sahipseniz genel sağlığınız yerindeyse a sınıfı sürücü belgesi için başvuruda bulunabilirsiniz. A Sınıfı motor sürücü belgesi ile hangi araçları kullanbilirsiniz? Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. 
 

Başkaları Şunu da Okudu: 2021 Ehliyet Fiyatları


Ayrıca A sınıfı ehliyete sahip kişiler M, A1, A2 sürücülerin kullanabileceği tüm araçları kullanma yetkisine sahiplerdir.A motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz. Yukarıdaki ehliyet sınıflarını inceleyerek almanız gereken ehliyeti belirleyebilirsiniz. Sadece A2 ehliyet almanız motorsiklet kullanmanız için yeterlidir. Motosiklet ehliyeti alırsanız M, A, A1 sınıfı ehliyetle kullanacağınız motorlu taşıtı kullanabilirsiniz. Daha sonra yaşınız dolması durumunda başka taşıt için ehliyet almak istiyorsanız bir sonraki alacağınız ehliyet B sınıfı otomobil ehliyetidir. Bu ehliyeti almak için 18 yaşında olmanız gerekmektedir. A2 motor ehliyetinden sonra direk ağır vasıta ehliyeti yeni düzenlemeyle verilmemektedir. A2 ehliyetiniz varsa başka ehliyet almak istediğiniz zaman tekrar yazılı sınava girmenize gerek yoktur. Sadece almak istediğniz taşıtın direksiyon sınavına girmeniz durumunda ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Bu sayfamızda yer alan bilgiler ile siz de motosiklet ehliyeti hangi sınıf sorusuna yanıt bulabilirsiniz.