Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır

Trafik kazalarında %100 ihtimal maddi bir zararınız olacaktır. Kaza sonrası arabada oluşan hasar arabanın fiyatını değerini düşürmektedir. Bu yazımızda araç değer kaybının nasıl alınacağını yazdık yazının devamında kafanızdaki tüm soru işaretlerinin cevabını bulabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır

Tüm sürücülerin bildiği gibi yaşanılan kaza sonucu ortaya çıkan araçtaki hasarı tamire verildikten sonra satmaya kalktığınızda değer kaybına uğramaktadır. İkinci el arabaların fiyatları günümüzüde biraz da olsa yükselmiştir. İkinci el araba alım satımı yapıldığında hem alıcının hem de satıcının araçların sahip olduğu hasar durumu ciddi bir şekilde önemlidir. Satıcılar tarafından hasarlı olan araçta hasarı giderilmiş veya onarılmış araçlar olsa da araç değer kaybına uğramaktadır. Yani aracın yüksek veya düşük meblağda değer kaybetmesi anlamına gelmektedir. Bu araç değerinin düşmesi size de bağlı olmaya bilir başkası tarafından size de zarar verilmesinden kaynaklı aracınızın değeri düşebilir. Durduk yere size çarpan kişiden kaybedilen değer kaybınızı isteyemezsiniz ama şöyle bir şey yapabilirsiniz. Bu değer kaybınızı sigorta şirketinizden temin edebilirisiniz yani anlayacağınız üzere araç sigortası hem maddi hemde manevi anlamda yüksek bir değere sahiptir. Sigorta şirketinizden hasarı yani değer kaybını temin edebiliyorsunuz. Sigorta şirketinizin yardımıyla kazada hiç bir rolünüz olmazsa bile değer kaybı yaşamıyorsunuz ve sigorta şirketlerinin şöyle bir artısı daha vardır. Aracınız tamirde ve sizin bu tamir süresince bir araca ihtiyacınız var ve bir araba kiralıyorsunuz. Bu kiralama bedelini de aracın sigorta şirketi tarafından ödenmektedir.

Araç değer kaybı yukarıda belirttiğimiz gibi direk almanız mümkün değildir bunu da bir hukuksal yolu vardır. Öncelikle değer kaybınız için tazminat başvurusunda bulunmanız müracaat etmeniz gerekmektedir. Değer kaybınızı karşı taraftan temin edebilmeniz için araçtaki hasarın sizinle uzaktan veya yakından bir ilginizin olmaması lazım oluşan hasarın tamamen karşı taraftan üçüncü şahıs tarafından yapılmış olması lazımdır. Tabii ki burada en önemli olan olay ise kazadan sonra tamamen sizin haklı olan taraf olmanızdır. Yani mesela aracınızı park edilmesi yasak veya riskli bir bölgeye park ettiniz ve o anda siz yokken X kişisi gelip aracınıza çarptı burada karşı taraftan her hangi bir değer, para gibi şeyler talep edemezsiniz. Şimdi gelelim araç değer kaybı nasıl hesaplanır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Kazalardan sonra değer kaybı başvurusu için verilen süre kazanın olduğu ve o kazanın kayıtlara geçtiği andan itibaren tam 2 senedir. Bu verilen iki sene içerisinde başvuru yapılmazsa bu haklardan mahrum kalabilirisiniz. Değer kaybında haklı taraf siz iseniz siz karşı tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunuyorsunuz ve hasar karşı tarafın sigortası tarafından ödeniyor ve karşı tarafın hasarını karşılıyor. Eğer ki suçlu taraf siz iseniz trafik sigortanızdan her hangi bir hak talep edemezsiniz. Tek bir ihtimal kaskonuz varsa o kaskoyu yaptırdınız şirkete başvuruda bulunabilirsiniz. 2010 yılında çıkarılan karara bağlı olarak gerekli kriterlere sahipseniz sigorta şirketiniz bu hasarı ödemeye mecburdur.

Kaza meydana geldiğinde gerekli belgelerle (kaza tespit tutanağı, kesin ekspertiz raporu, ehliyet, ruhsat fotokopisi, hasar resimleri ve talep dilekçesi) kusurlu aracın sigorta şirketine başvuru yapılır. Başvurular sigorta şirketlerinin e-posta adreslerine internet üzerinden veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılır. Sigorta hasarlarında 15 gün, kasko hasarlarında 15 işgünü içerisinde sigorta şirketi tarafından bir cevap verilmemesi veya talebin reddedilmesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesinde dava açılır. Ortalama 6 ay içerisinde bilirkişi incelemesi geçirmiş ve hakkaniyetli kararlar verilir.

Araçta hasar olduğu zaman bu hasarın ücretinin  ne kadar olduğunu hesaplanması için belli başlı ölçüler kriterler vardır. Bu kriterler sonucunda aracınızdaki hasar ne derecede ortaya fiyat çıkarılıyor. Araç hasar kaybı hesaplanırken gerekli olan kriterler şunlardır;

•Aracınızın sahip olduğu marka ve üretildiği yıl.

•Aracınızın kaç kilometrede olduğu.

•Trafikteki ilk çıkış tarihi.

•Aracınızın o andaki piyasa değeri.

Değer Kaybında Aranan Şartlar Nelerdir?

Kaza yapan her araçta maddi hasar meydana gelmektedir. Oluşan maddi zararın karşılanması içinilk husus kazaya karışan aracın kusursuz olması veya tam kusurlu olmaması gerekir. Kusursuz olursa oluşan hasarın tamamı karşılanır fakat kusurlu olursa kusursuz sayıldığı yüzde kadar maddi zararı karşılanmaktadır. Bunlarla birlikte değer kayında tutarın belirlenmesi için aracın raiç bedeli, hangi parçalardan darbe aldığı, aracın kilometresi gibi unsurlar değer kaybı miktarının belirlenmesinde önemli rol oynar.

Araç Değer Kaybı Kaç Günde Sonuçlanır?

Değer kayıplarının başvuru üzerine ödenmesi de karşılaşılan bir durum. Eğer yapılan ödeme araçta meydana gelen değer kaybını hakkaniyetli olarak karşılıyorsa dava açmaya dahi gerek kalmadan 15 gün içerisinde sonuçlanır. Aksi halde sigorta şirketine karşı açılan değer kaybı talep ve davaları tahkime gider. Merkezi İstanbul’daki Sigorta Tahkim Komisyonu tek tarafı sigorta olan tüm uyuşmazlıklarda hızlı ve adaletli bir yargılama yapmaktadır. Tahkim yolunda vatandaşların mağduriyetleri kısa sürede giderilmekte ve yargının dosya yükü de hafifletilmektedir.