Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır

Araç sahiplerinin araç muayenesi hakkındaki bilgilerinin eksiksiz olması oldukça önemlidir. Trafikteki motorlu araçların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığının değerlendirilmesini yapan bir prosedür olarak düzenli olarak gerçekleştirilir. Araç sahibi muayene yaptırmadan trafiğe çıkar ise, ceza işlemiyle karşılaşabilir. Bugün sizler için araç muayene tarihi sorgulama nasıl yapılır konusunu araştırıp derledik.

Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır

Muayene işlemlerinde öncelikle araç türüne göre muayene edilmesi gereken süreyi hesaplamak gerekir. Hususi ve kişisel araçlarınız için ilk üç yıldan sonra her iki yılda bir muayene yapılmalıdır. E-devlet üzerinden araç muayene sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Devletin resmi sitesi olan, e-devlete giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama bağlatısını kullanarak muayene sorgulaması yapabilirsiniz. Bugün sizler için bütün detaylarıyla, araç muayene tarihi sorgulama nasıl yapılır konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar...

Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır

Muayene aracınızı götürürken mutlaka araca ait ruhsatı hazır bulundurmalısınız. Muayene işlemleri için ehliyet ya da nüfus cüzdanı şart kılınmıştır. Araç sahibi yerine vekaletle muayene yapılması günümüzde mümkündür. Trafik sigortası muayene için geçerliliğe sahip olmalıdır. Egzoz gazı emisyon ölçümü muayene öncesi yapılması gereken önemli bir durumdur. Geçerli ölçüm belgeleri olmadığı durumlarda ağır kusur sayılmaktadır. Araçların trafiğe çıkabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken muayeneler bulunmaktadır. Her aracın muayenesi için belirli bir tarih bulunur ve bu tarihler içerisinde ilgili aracın muayenesinin yapılması gerekiyor. Araç muayene tarihi sorgulama işlemleri sayesinde araç sahipleri muayene hakkında tarih bilgisi alabilmektedirler. Araç sahipleri aynı zamanda bu süreyi kendileri de basit bir şekilde öğrenebilmektedir. Kişisel araçları için muayene tarihleri ilk üç yılın ardından her 2 yılda bir olmaktadır. Araç muayene tarihi sorgulama nasıl yapılır, e-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra kimlik numaranız ve şifrenizi yazmalısınız. Burada önemli olan husus ise araç sahibinin kendi bilgileri ile sisteme giriş yapmasıdır. Daha sonra ise hizmetler bölümünden Muayene Durum Sorgulama sekmesine geçiş yapmalısınız. Burada muayene durum sorgula bölümünde aracınız ile ilgili olan tüm muayane detaylarına kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Her kişisel aracın 3 yaşından itibaren iki senede bir ilgili istasyonlarda genel muayenesini yaptırması yasalarca zorunlu kılınmıştır. Kişiler istedikleri zaman kısa süreler içerisinde araçlarının muayene tarihlerini internet üzerinden de sorgulayabilmektedir. Bu işlemi nasıl yapabileceğinizi yukarıda detaylıca anlattık. Yukarıda bulunan adımları sırası ile uygulayarak aracınız için muayene sorgulama işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Görüldüğü üzere araç muayene tarihi sorgulama işlemi için pek çok farklı alternatik karşımıza çıkmaktadır. 

İlgili Haber: Borcu Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Araç sahiplerinin günü geçmeden mutlaka, araç muayene işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Çünkü araç muayenesini yaptıramadan trafiğe çıkmanın cezası oldukça ağırdır. Araç muayenesi, Karayolları Trafik Yönetmeliği Kanunu' nun ilgili maddesi gereği tüm araçlar tarafından yapılması zorunlu kılınmıştır. Yapmış olduğunuz araç muayeneleri, ticari araçlar için 1 yıl geçerli olurken diğer araçlar için 2 yıl geçerli olmaktadır. Araç muayenesi yapıldıktan sonra aracın ruhsatına görevliler tarafından, aracın muayenesinin ne zaman son günü olduğunu belirten bir barkod yapıştırılır. Barkod üzerinde yazan tarihi aşanlara ve hala aracın muayenesini yaptırmayanlara cezai işlemler uygulanır. Yapılan trafik denetimlerinde araç muayene tarihinin geçmiş olduğu tespit edilirse direk olarak cezai işlemler uygulanır. Günümüzde birçok kişi araç muayene ücretininin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Araç muayene ücreti ne kadar 2021, araç muayene ücretleri her yıl güncellenmektedir. Bu kapsamda araç muayene ücreti 2021 yılı için geçerli olan fiyat tutarı 372,88 Türk Lirasıdır. TÜVTÜRK tarafından yapılan muayene sonucunda araca kusurlu, kusursuz ya da hafif kusurlu raporu verilmektedir. Kusursuz rapor verilmesi, aracınızda herhangi bir sorunun olmadığı anlamına gelir. Hafif kusurlu raporu verilmesi durumunda, aracın muayeneden geçmemesi söz konusu bile değildir. Bu raporu alan araçlar muayeneden geçmeye hak kazanmışlardır. Ancak araçlarına kusurlu raporu verilenler, muayeneden kalmış sayılacaklardır. TÜVTÜRK görevlileri tarafından belirlenen problemlerin giderilmesi sonrasında araç tekrar muayeneye girmelidir. 2021 araç muayene ücreti, araç niyetliğine görede farklılık göstermektedir. Bu kapsamda araça cinslerine göre muayene ücreti aşağıda detaylıca belirtilmiştir.

1- Kamyon, otobüs, tanket ve çekiciler için: 462,56 TL,

2- Otomobil, kamyonet, minibüs, römork ya da yarı römork araçlar için: 372,88 TL,

3- Traktör ve motosikletler için: 186,98 TL muayene ücreti belirlenmiştir.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Neler?

Araç muayenesi yaptırmdan önce hazırlanması gereken belgeler bulunmaktadır. Motorlu ve motorsuz araçların trafikteki yeterliliklerini ölçmek için yapılmaktadır. Sürücülerin muayene sürecini sorunsuz geçirmeleri için belgelerini eksiksiz olarak hazırlamaları gerekiyor. Araç muayenesi için gerekli belgeler aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

1- Eğer kayıtlı bir vergi ve ceza borcunuz varsa ödemelisiniz,

2- Trafik sigortası yaptırılması gerekiyor,

3- Egzoz emisyon ölçüm belgesi alınması gerekir,

4- Araç ekipmanları tamamlanmalıdır,

5- Ruhsat gereklidir,

6- Trafik sigortası poliçe evraklar arasına konulmalıdır,

7- Nüfus cüzdanı ve ehliyette evraklar arasında bulunması gereklidir. 

Bu işlemler tamamlanıp belgeleri hazırladıktan sonra araç muayeneniz için bir engel söz konusu değildir. Araç borcunuzun olmaması oldukça önemlidir. Borcu olan araçların muayeneleri kesinlikle yapılmamaktadır. 

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek araç muayene tarihi sorgulama nasıl yapılır konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!