Bekçi Çalışma Saatleri 2023

Günümüzde bekçilik mesleğine çok büyük bir ilgi gösterilmektedir. Bekçi alımı yapılacağı geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmuştu. Birçok bekçi adayı bekçilerin çalışma saatlerini merak etmekte ve araştırmaktadır. Bugün sizler için bekçi çalışma saatleri 2023 konusunu araştırıp derledik.

Bekçi Çalışma Saatleri 2023

Bugün ki yazımızda sizler için 2023 bekçi yasası değişikliğ, çalışma saatleri ve yetkileri ile alakalı olarak bütün detayları anlatacağız. Çarşı ve Mahalle Bekçileri, günümüzde asayişin sağlanması ve halkın güvenliği noktasında Emniyet Genel Müdürlüğü için çok önemli bir görev modeli haline gelmiştir. Tabi ki insanlar arasında hala çok büyük bir tartışma konusu olsa da asayiş rakamlarına yaptıkları katkı muazaam derecededir. İnsanlar, yeni yasa ve bekçilerin görev ve yetkileri ile alakalı olarak çok fazla bilgi sahibi değildir. Bu neden ile sizler için bütün detayları araştırdık. Bugün sizler için bekçi çalışma saatleri 2023 konusunu bütün detayları ile araştırıp derledik. İşte detaylar...

Bekçi Çalışma Saatleri 2023

Öncelikle bekçilerin yetkileri, yeni çıkan yasa ile birlikte tamamen polisler ile aynı hale getirilmiştir. Tabi ki yine de bazı kısıtlamalar bu anlamda dikkat çekmektedir. Ancak bekçiler günümüzde trafik cezası yazabilir, koronavirüs denetlemesi yapıp cezai işlem uygulayabilirler. Kimlik sorma ve bunun gibi aklınıza gelebilecek birçok farklı noktada insanlara hizmet sunabilmektedirler. Anayasa maddesinde yer aldığı gibi insanlar, kolluk kuvvetlerine gerekli durumlarda kimliklerini ibraz etmek zorundadır. İbraz etmemeleri idari para cezası yemeleri için yeterli bir sebep haline de gelebilir. Bununla birlikte bekçiler, her ne olursa olsun olay yeri inceleme ya da adli soruşturma gibi işlemlerde bulunamazlar. Bekçiler, polislerin olduğu önleyici hizmet olarak görev almaktadırlar. Amir olarak polis sınıfında ki komiser yardımcıları ve emniyet amirleri gibi sıralı amir sınıfına bağlı olarak çalışmaktadırlar. Bu neden ile bekçiler ile alakalı olarak tüm soru işaretlerini bu şekilde ortadan kaldırmak mümkün hale gelmektedir. Bekçi olmak isteyen kişilerin, en çok merak ettiği konuların başında bekçilerin çalışma saatleri yer almaktadır. Bekçi çalışma saatleri 2023 yeni yapılan madde ile birlikte bekçilerin çalışma saatleri de çok ideal bir hale getirilmiştir. Yeni bekçi yasası 12. maddesinde bekçilerin çalışma saatleri güncellenmiştir. Yeni düzenleme ile birlikte bekçilerin çalışma saatleri aşağıdaki gibidir. Yasalarca belirlenmiş olan bu saatler haricinde, ekstra özel görevler olabilmektedir. Özel görev alan bekçiler çalışma saatleri haricinde ekstra ücretler almaktadırlar.

Bekçi Çalışma Saatleri

* Çarşı ve Mahalle bekçileri haftada maksimum 40 saat çalışabilirler,

* 40 saati aşan durumlarda ise haftada 1 gün fazladan izin kullandırılarak çalıştırmaları mümkündür,

* Çarşı ve Mahalle Bekçileri, gün batımından gün doğumuna kadar hizmet verirler ve gündüz çalıştırılamazlar. OHAL gerekli durumlar İçişleri Bakanlığı emri ile gündüz çalıştırılabilirler.

Yani Türkiye genelinde bekçiler, günlük 8 saatten haftanın 6 günü çalışıp 1 gün izin yapıyorlardı. Ancak bu yasa ile birlikte bekçilerin daha elverişli ve verimli olabilmeleri için saatler açısından güncelleme yapılmıştır.

İllere Göre Bekçilerin Çalışma Saatleri

* İstanbul'da bekçiler akşam 19:00'da görevlerine başlarlar. Ancak istanbul nüfusu dolayısıyla polis sayısının az olduğu illerimizden bir tanesidir. 6 gün boyunca 12 saat çalışarak yalnızca haftada bir gün tatil yaparlar.

* İzmir'de bekçiler tıpkı İstanbul'da olduğu gibi 1 gün tatil yaparlar. Tatil günleri ise hafta içi olmaktadır.

* Sakarya'da 6 gün görev yapan bekçilerin sadece 1 gün tatil hakkı bulunuyor.

* Mersin'de 5 gün boyunca izinsiz olarak çalışıyorlar.

* Hatay'da 22:00'da göreve başlayan bekçilerin 06:00 saatinde mesaileri bitiyor. 1 gün izinli ve 6 tam gün çalışmaktadırlar.

* Antalya'da 21:00'dan 05:00'a kadar görev yapan bekçileirn de 1 gün tatil günleri bulunmaktadır.

Bekçi Maaşları Ne Kadar?

2023 yılında en çok Bekçi Maaşları Ne Kadar? olduğu konusu merak ediliyor. Bekçi olabilmek için gerekli şartlar arasında lise ve dengi okullardan mezun olmak gerekmektedir. Mahallei bekçisi maaşları da eğitim durumlarına göre belirlenmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösterecek olan bekçilerin maaşları:

Maaşlar görev yapılan şehirlere göre değişiklik göstermektedir. Bekçiler çocukları ve eşleri içinde ödeme alabilmektedirler. Ayrıca, maaşları enflasyon oranlarına göre artış göstermektedir. TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamları 14.60 olarak açıklandı ve bekçi maaşları da 2021 yılı için yeniden belirlenmiştir. Göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı ve İlkokul, Lise, Lisans mezunu bekçilerin maaşları da yeniden düzenlenerek açıklanmıştır.

2023 yılında mahalle bekçisi maaşları aşağıdaki gibidir:

* İlkokul mezunu bekçi 12.250,22 TL,

* Lise ve dengi okuldan mezun olan evli eşi çalışmayan aylık net maaşı 12.630 TL

* Önlisan, 2 yıllık yükseköğretim mezunu olanlar 14.450 TL

* Lisans mezunu olanların maaşı ise 14.900 TL

Kadrolu Bekçi Maaşı Ne Kadar?

Mahalle bekçilerine ödenen maaşlar değişiklik göstermektedir. Mesai saati dışında çalışan bekçilere ek ücret ödenmektedir. Mahalle bekçisi maaşları bu yıl için:

* 1. derece 1. kademe kıdemınde ki lisans mezunu bekçinin maaşı 12.357 TL,

* 8. derece 1. kademe kıdemli ön lisans mezunu mahalle bekçisinin maaşı 12.405 TL,

* 9. derece 1. kademe kıdeminde olan bekçinin maaşı 12.585 TL,

* 10. derece 1.kademe kıdemindeki bekçinin öaaşı 12.656 TL,

* 11. derece 1. kademe kıdemli lise mezunu bir mahalle bekçisinin maaşı 12.053 TL,

* 11. derece 1. kademedeki ilk okul mezunu mahalle bekçisinin maaşı 12.003 TL'dir.

Evli Bekçi Maaşı Ne Kadar?

Bekçilerin almış oldukları maaşlar kıdem ve mezuniyetlerine göre değişiklik gösterirken evli olan bekçilerin eşleri için almış oldukları aile yardımı ödeneği yardımı 300 TL'dir. Alınan evlilik ödeneği yardımı maaşlarda olduğu gibi kıdemlere göre değişiklik göstermektedir.

Gece Bekçisi Maaşı Ne Kadar?

Gece görev yapacak olan mahalle bekçisi, yeni göreve başlayacak ise maaşları 12.050 - 12.650 TL arasında değişiklik göstermektedir. Maaşlar bulundukları illere göre artmaktadır doğu illeri tarafında görev yapacak olanların maaşları daha yüksektir. Vermiş olduğumu rakamlar ise bekçinin ortalama olarak alacağı maaşların tutarıdır.

Bekçi Zamlı Maaş Hesaplaması 2023

Bekçinin görevine başlayan ve aktif olarak 1 yıldır bekçilik yapan medeni durumu evli bir bekçinin 72 aydan küçük 1 tane çocuğu olması durumunda ortalama olarak alacağı zamlı maaşı aşağıdaki tabloda detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Sendikaya üye olmayan ve Isparta Merkez'de görev yapan bir bekçinin alacağı ortalama maaş:

İSTİHAKLAR GÖSTERGE ORANI TUTAR
AYLIK GÖSTERGE 1.320 237,34 TL
TABAN AYLIĞI - 2.814,19 TL
KIDEM AYLIĞI 1 YIL 3.60 TL
YAN ÖDEME AYLIĞI 675 38.49 TL
AİLE YARDIMI (EŞ) 22.273 408.69 TL
AİLE YARDIMI (ÇOCUK) 500 89.90 TL
ÖZEL HİZMET TAZMİNATI 45 768.64 TL
EK ÖDEME 90 1.537,27 TL

 

KESİNTİLER ORAN TUTAR
GELİR VERGİSİ % 20.00 -149.43 TL
DAMGA VERGİSİ % 7.59 -40.98 TL
G.S.S PRİM % 5.00 -191.20 TL
M.Y.Ö SİGORTASI % 9.00 -344.15 TL
BES KESİNTİSİ % 3.00 -144 TL

 

İSTİHAKLAR TOPLAMI 5.489,50  KESİNTİLER TOPLAMI -893,45 NET MAAŞ: 4.600 TL

Önemli Not:

* Asgari Geçim İndirimi oranı %67,5 tutarı ise 362,23 TL

* Gelir vergisi matrahı 2.558,29 TL

* Yıllık Gelir vergisi matrahı ise 29.671,56 TL

Ön lisans ya da lisans mezunu bekçilerin maaşları bu şekilde hesaplanmaktadır.

Bekçilikten Polisliğe Geçiş Yapılabilir mi?

772 sayılı kanuna göre bekçilerin terfi alarak polisliğe geçme hakları bulunmamaktadır. Polislik ile bekçilik birbirinden ayrı meslekler kategorisinde olduğu için geçiş işlemi yapılamaz. Bekçiler kendi iş kollarında terfi alabilirler. Bunun içinde meslekte en az 3 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu süre zarfında da herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları gerekiyor.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek Bekçi Çalışma Saatleri 2023 konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!