Boşanan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi

Boşanma sonrası devletin kadınlara sağladığı mali destekler konusunda son dönemde oldukça sık araştırma yapılmaktadır. Boşanmış kadınlara devletin hangi destekleri verdiği merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Esasında bu konuyu boşanma davası açma düşüncesin de olan kadınlar da merak etmektedir. Çünkü boşanmaya bağlı mağduriyet yaşamak istemeyen kadınlar bu konudaki haklarını bilmek istemektedir. Bugün sizler için boşanan kadın dul maaşı alabilir mi konusunu araştırıp derledik.

Boşanan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi

Günümüzde boşanmalar oldukça artmış durumdadır. Evlenmek gibi boşanmakta evliliğin yasal olarak sona ermesi anlamına gelmektedir. Boşanmaya bağlı olarak şartları varsa nafaka ve tazminat hakkı doğmaktadır. Ancak boşanmış kadın tüm bunlara rağmen muhtaçlık durumu yaşayabilmektedir. Bu durumlarda devletin sağlamış olduğu desteği merak etmekte ve araştırmaktadırlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özellikle son zamanlarda bu konulardaki yardımlarını, kadınlara verilen mali destekleri arttırmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapmaktadırlar. Ayrıca sosyal devlet olmanın bir sonucu olarak devletin mali desteklerinde esas kriter muhtaçlık durumudur. Yani mali olarak desteğe ihtiyacı olan tüm kadınlar, muhtaçlık durumunu kanıtlayabildikleri sürece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla mali destek alabilmektedir. Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak yalnızca bir kriter sayılmamaktadır. Bugün sizler için, boşanan kadın dul maaşı alabilir mi konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar...

Boşanan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi

Aile içinde sıkıntıların özellikle şu yıllarda daha fazla arttığı görülmektedir. Son dönemlerde birçok kişi eşinden boşanmaktadır. Bunun yanı sıra şiddet gören, hak etmediği davranışlara maruz kalan kadınlar çareyi boşanmakta bulmaktadır. Fakat boşandıklarında eğer ellerinde bir meslek yoksa işsizliğinde hat safhada olduğu şu dönemde geçim sıkıntısı çekiyorlar. Genelde eşinden boşanan kadınlar çocuklarını da yanlarına aldıkları için masraflar iki katına çıkmaktadır. Durum böyle olunca, birçok kadın boşanan kadınların maaş alıp alamadığını araştırmaktadır. Boşanan kadın dul maaşı alabilir mi, boşanan kadının anne veya babalarının varsa sosyal güvenlik haklarından yararlanarak maaş almaları mümkündür. Anne ve babaları hayatta olsa dahi, Genel Sağlık Sigortası kapsamında problem yaşamazlar ve aktivasyonları açılır. Eğer 12 aylık ya da 24 aylık evlilik ödeneği almışlarsa, bu ödenek süresi bitene kadar herhangi bir aylık alamazlar ama Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirler. Boşanan kadınların bir diğer merak ettiği konu ise, boşanan kadın nasıl dul maaşı alacağı konusudur. Annenizin ya da babanızın emekli sandığına kayıtlı olması halinde, Sosyal Sağlık Kurumu mensubu olsanız dahi dul maaşı alabilirsiniz. Bunun yanı sıra Bağ-Kur, kendizine ait bir işe sahip olsanız ya da kamuda hizmet veriyorsanız da dul maaşı almanız mümkündür. Anayasanın 5510 sayılı Kanunu ve 96. maddesince ölüm aylıklarının yanı sıra haksız yere alınan gelirlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilmesi gerekmektedir. Yaşlılık aylığı alanlar ise herhangi bir yerde işe başlayıp çalıştıkları taktide kendilerine verilen aylıklar kesilecektir. Eğer boşandığınız için vefat eden babanızdan maaş alıyorsanız, eşinizle beraber yaşadığınız öğrenilir ise maaşınız kesilecektir. Yargıtayın almış olduğu son karara göre, boşanan kişilerin beraber yaşamaya devam etmeleri durumu aile yaşamına saygı hakkı çerçevesine alınmıştır. Kişinin kocasının ölmesi ya da boşanması değil, maddi açıdan ihtyiacı olup olmamasıdır. Ölüm nedeni ile kadına yardım maaşı bağlanmasının sebebi onun nafaka alamayacak durumda olmasıdır. Fakat boşanma durumunda nafaka alabilme gibi bir durum bulunuyor. Kadın boşandığı eşinden yoksulluk nafakası talep etme hakkına sahiptir. Özellikle arada çocuklar var ise erkeğin ödeme yükümlülüğü bulunuyor. 

Boşanan Kadına Ne Kadar Maaş Verilir?

Boşanan kadınların devletten nakdi yardım alabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İkamet edilen il ve ilçedeki kaymakamlıkta bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurulması gerekiyor. Nakdi yardım başvurusuna uygun olduğunuza dair karar çıkması haline en az 483 TL yardım yapılır. Yardım için istenen evraklar şu şekildedir:

* TC kimlik kartı fotokopisi,

* Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılacak sorgu izninin imzalanması,

* Duruma göre istenen diğer resmi belgeler.

Dul Maaşı İçin İstenen Belgeler Neler?

Dul maaşı almak isteyen kişilerin, gerekli evrakları eksiksiz olarak hazırlaması gerekiyor. Dul maaşı almak için gereken evraklar şunlardır:

* Dilekçe,

* Veraset ilanının orjinali ve noter onaylı bir kopyası,

* Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

* Vefat eden eşin nüfus cüzdanı ve iki adet vesikalık fotoğrafı,

* Emekli maaş sistemi katılım formu,

* Muhtaçlık belgesi istenilen belgelerdir.

Dul Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Dul maaşı hesaplanırken belli kritirler göz önüne alınır. Dul maaşı hesaplaması aşağıdaki kriterler baz alınarak yapılmaktadır:

* Vefat eden eşin çocuğu yoksa maaşının %75'i kadarı eşe verilir,

* Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %25'i çocuğa ya da çocuklara verilir,

* Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %50'si eşe verilir.

Tüm bu bilgiler ışığında en düşük değeri 2021 senesi için 650 Türk Lirasıdır. Bu maaş iki ayda bir ödenmektedir ve maaşa her sene belli bir oranda zam yapılmaktadır. Dulluk maaşı hem kadınlar hem de erkekler için geçerli bir maaş sistemidir. Engelli kişiler bu maaşı ömür boyu alabilmektedir. Tam teşekküllü bir hastaneden alınan bir raporla birlikte engelli olduğunu ispat eden kişiler bu fırsattan yararlanabilir.

Dul Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Dul maaşı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Bu işlem başvuruda bulunan kişiler işlemin sonucuna www.turkiye.gov.tr üzerinden erişebilirler. Sisteme giriş yapmak için kişilerin e-Devlet şifresine sahip olması gerekiyor. Daha evvel bu sistemi kullanmamış olan kişiler, en yakın PTT şubesinden şifre alabilirler. Alınan şifre ve kimlik numarası ile birlikte sisteme girilir. Başvuru yapılan işlemin adı arama çubuğuna yazılınca gerekli sayfa açılır ve sonuç öğrenilir.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetekki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli takipçilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek boşanan kadın dul maaşı alabilir mi sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!