Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır 2023 Güncel Son Yasa

Ehliyet yenileme nasıl yapılır diye merak eden okurlarımız için ehliyet yenileme işlemi adım adım anlatılmıştır.

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır 2023 Güncel Son Yasa

Türkiye geneli başlatılan yönetmelik gereği eski ehliyetlerin yenilenmesi hususunda karar alınmıştır. Bu hususta önemli bilinmesi gereken ise yenileyeceğiniz eski ehliyetinizin, yeni alacağınız ehliyetinizi, kimlik değişimi, pasaport yenileme gibi işlemleri bulunduğunuz bölgedeki il ve ilçedeki nüfus müdürlüklerinde randevu alarak yapabilirsiniz. Sürücü belgesi, kimlik, pasaport yenileme gibi işlemlerinizi çağrı merkezi veya internet üzerinden randevu almanız zorunlu kılınmıştır. Bu sayfadan siz de ehliyet yenileme nasıl yapılır diye merak ediyorsanız,aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.  Halk arasında ehliyet olarak bilinen asıl ismi sürücü belgesi olan otomobil, otobüs, kamyon, traktör, motorsiklet gibi motorlu taşıtların trafikte kullanımasına olanak sağlayan trafik yönetiminde verilen belgeye denir. Ehliyet yenileme işlemi ile ilgili herkesin kafasında çeşitli sorular var. Yıl sonuna yaklaştığımız günlerde sizler için ehliyet yenileme işlemleri ile ilgili gerekli tüm adımları derledik. Ehliyet yenileme işlemleri ile ilgili bilmeniz gerekenler.

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır

Ehliyet değişim işlemleri daha önce emniyet genel müdürlüklerinde yapılmakta iken daha sonrasında alınan karar ile nüfus müdürlüklerince yapılma kararı alınmıştır. Gereken evrakları tamamlamanız durumunda Türkiye'nin 81 ilinde başvurabilirsiniz. Fakat başvurudan önce ehliyet randevu almanız gerekmektedir. Ehliyet randevu alma işlemi çağrı merkezi aracılığıyla veya internet üzerinden yapılmaktadır. Ehliyet yenileme işlemi için gerekli evrakların hazırlanması gerekmektedir. Gerekli evrakları hazır edene kadar randevu işlemini yapıp randevu süresinde evrak hazırlama işlemi yapılabilir.

Ehliyet yenilemek için gerekli evraklar;

Nüfus cüzdanı veya pasaport,

Sürücü olur sağlık raporu,

2 Adet biometrik fotoğraf,

Parmak izi verilecek (Nüfus Müdürlüğünde),

Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu,

Kan grubunu ispat eden belge (eski sürücü belgesinde kan grubu yazıyorsa herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur).


Ehliyet Yenileme Randevu Alma Numarası Tıkla Ara !


Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar Hangi Bankaya Yatırılır => Tıkla Öğren !

Eski Ehliyetler Ne Zamana Kadar Geçerlidir?

 

2016 yılıyla alınan kararla yürürlüğe giren düzenlemeler sonrasında yeni ehliyetler ehliyetini yenilemek için başvuranlara gönderilmeye başlandı. Ehliyetini hala yenilemeyen vatandaşlarımıza ise eski ehliyetlerini yenilemeleri hususunda 5 yılllık gibi bir süre tanınmıştır. Bu 5 yıllık süre sonrasında eski ehliyet kullanılmayacak bütün taşıt kullanan vatandaşlarımız ehliyetlerini yenilemeleri zorunlu olacaktır. 31.12.2022 tarihine kadar mevcut ehliyetinizi kullanabilir veya başvuru yaparak yenileyebilirsiniz. 

Yeni Ehliyet Gerekli Olan Evraklar

Nüfus cüzdanı,
Eski sürücü belgesi,
Pasaport veya avukatlık kimliği,
Sürücü sağlık raporu,
65 TL (60TL değerli kağıt bedeli, 5 TL vakıf payı),
Bedelin vergi dairelerine veya aşağıdaki bankalardan birine ödendiğine dair makbuz,
2 adet biyometrik fotoğraf (5*6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf.


Paranın Yatırılacağı Bankalar

2023 yılında belirlenen ücretin sürücü belgesi yenileme ücreti değerli kağıt bedeli ve hizmet bedeli olarak 3 kalemden oluşmaktadır. Bu ücretin tamamı hem Maliye Bakanlığı anlaşmalı hemde Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın anlaşma yaptığı bankalardan yatırılmaktadır. Üç kalemden oluşan ücretin tek seferde yatırılabildiği bankalar;

Akbank,
Ziraat Bankası,
Aktif Yatırım Bankası,
Türk Ekonomi Bankası,
Albaraka Türk Katılım Bankası,
Vakıfbank,
Anadolu Bank,

Türkiye Halk Bankası,
Finansbank,
Türkiye Finans Katılım Bankası,
ING Bank,
Tekstilbank,
Kuveyt Türk Katılım Bankası ,
Şekerbank.

Ehliyet yenileme ücretini ilgili bankaya yatırdıktan sonra en çok dikkat edilmesi gereken husus ise ödeme yapıldıktan sonra ödeme dekontlarında ''tahsil edilmiştir'' ibaresi bulunmasına dikkat edin. Eğer bu kaşe vurulmadıysa ödemeyi alan veznedarı uyarınız. Sürücü belgesi başvurusunu yaptıktan sonra kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi bildirdiğiniz adrese gönderilecektir. Sürücü belgesi başvurusunu sadece sürücü belgesi sahibi yapabilmektedir. Sürücü belgesini müracat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekir.

Ehliyet yenileme nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu sayfada yer alan bilgilerden yararlanabilirsiniz. Siz de sitemizi takip ederek ehliyet sınavı ve ehliyet alma süreciyle alakalı tüm süreçleri takip edebilirsiniz. 2023 yılında ehliyetinizi yenilemek için sitemiz üzerinden sayfaları inceleyebilirsiniz.