Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır 2023

Araç alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi, aracın hasar kaydının olup olmadığıdır. Eğer bir aracın hasar kaydı çok fazlaysa mutlaka sorgulama işlemlerini yapmalısınız. Hasar kaydı sorgulama 2023 konusunu sizler için araştırıp derledik. İşte detaylar.

Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır 2023

Araç alırken dikkat etmemiz gereken birçok husus bulunmaktadır. Özellikle araç almak isteyen kişi, aracın hasar durumuna oldukça dikkat etmelidir. Çünkü ağır hasarlı araçların, satılması oldukça zordur. Bir araç bir kez çok ağır bir kaza geçirdiği zaman, eski düzenini tutması oldukça zordur. Araç almak isteyen vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konuların başında, hasar kaydı sorgulama yer almaktadır. Bugün sizler için hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır 2023 konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Hasar kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır 2023

Araç sigortası yaptıracaklar bu işlem öncesinde plaka ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirerek, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın adil olup olmadığını öğrenebilirler. Bu kapsamda sigortaya ilişikin tutarların doğruluğunun sürücü tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgula işlemini gerçekleştirmek önem arz eder. Diğer yandan ikinci el bir araç alımı yapan kişi, araca yönelik hasar geçmişini öğrenmek ve bu kapsamda satın alımda değerinin üstünde bir rakam ödememek için sorgulama yaparak gerçek verilere ulaşır. Özellikle 2. el araç alımlarında araç hasar kaydı sorgulaması yapılması çok önemlidir. Hasar kaydı sorgulama işlemi sayesinde almayı düşündüğünüz aracın kaza, hasar ve poliçe bilgileri hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz. Alacağınız veya alıp satmayı düşündüğünüz araçlarla ilgili tramer sorgulama yaparak araç hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Bu sistemde araca ait bütün sigorta bilgileri kayıtlı tutulmaktadır ve araç hasar ve kaza takipleri buradan yapılabilir. Teknolojinin gelişmesi ve 2. el araç alım satım işlemlerinin artmasıyla birlikte bu sorgulama işlemleri vatandaşlar için kolaylaştırıldı. Sizler için plakadan hasar sorgulama, şaşeden hasar sorgulama gibi işlemlerin nasıl yapıldığını araştırdık. Hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır 2023 Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ile anlaşmalı olarak devreye alınmış olan SMS projesi ile kişiler mesaj atarak arabalarının hasar geçmişlerini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişen parçalarını "5664" e mesaj atarak sorgulayabilirler. Hasar geçmişi sorgulamak için plakayı yazın ve 5664 numarasına sms atınız. Burada önemli olan nokta plaka bilgileri bitişik olarak yazılmalıdır. Örneği aşağıdaki fotoğrafta gösterilmiştir.

 

E-Devlet İle Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama 

E-devlet ile araç hasar kaydı sorgulama için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

* İnternet üzerinden https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine giriş yapılır,

* Ekrana gelen tablo üzerinde E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası yazılıp "giriş yap" kutucuğuna tıklanır,

* Yenile açılan ekranın sağ üst köşesindeki "E-Hizmetler" sekmesine tıklanıp, sıralanan liste üzerinden "Sigorta Bigli ve Gözetim Merkezi" başlığı seçilir. Daha hızlı erişim için sayfanın en üstünde yer alan site içi arama çubuğuna da kurum ismi yazılıp arama yapılabilir. Aynı ad ile ekrana gelen başlığa tıklanır,

* Bu adım ile ekrana gelen yeni liste üzerinden "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama" işlem bağlığına tıklanır,

* Son olarak açılan yeni pencere boşluğuna plaka numarası yazılıp, "sorgula" kutucuğuna tıklanır.

İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir.

Sigortam360 ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Sigortam360'la araç hasar kaydı sorgulama adımları:

* İnternetten https://www.sigortam360.com/ adresine girilir,

* Ana sayfanın sağ üstünde bulunan "giriş yap" sekmesine tıklanır,

* Açılan tabloya E-posta adresi ve üye kullanıcı şifresi yazılı, "üye girişi" kutucuğuna tıklanır,

* Yani ekranın en üst bölümünden "sorgular" sekmesine ardından açılan liste üzerinden "hasar sorgula" başlığına tıklanır,

* Ekrana gelen boşluk üzerine araç plaka numarası yazılıp "hemen sorgula" kutucuğuna tıklanır.

İşlem ile araç hasarlanının ne zaman gerçekleştiği, hasarların ne olduğu, tutarları hakkında bilgi alınır.

 

Tramer İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Tramer üzeirnden araç hasar kaydı, mağdur bilgileri, araç trafik poliçesi, araç kasko poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı hakkında tüm bilgiler sorgulanabilir. Bu işlemler arasından tramer ile araç hasar kaydı sorgulaması yapmak için izlenen adımlar şöyledir:

* İnternet üzerinden https://sbm.org.tr/ adresine giriş yapılır,

* Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ait bu adresin ana sayfasındaki "Sigortam360" sekmesine tıklanır,

* Ana sayfadan "üye ol" sekmesi seçilir,

* Açılan tablo üzerine yaşanılan şehir, e posta adresi, ad, soy ad, doğum tarihi, yeni belirlenen bir şifre girilip "üye ol" kutucuğuna tıklanır,

* İşlem ardından yeni açılan sayfada yer alan "sorgula" sekmesine tıklanıp, gelen boşluk üzerine araç plakası yazılıp, "hemen sorgula" kutucuğu işaretlenir.

Bu adım sonunda aracın hasarları, tarihleri, maddi değerleri, hangi tarihli kazada gerçekleştikleri diğer detaylı bilgiler ekrana yansır.

Çağrı Merkezi İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Çağrı merkezinden araç hasar kaydı sorgulama için ilk olarak araç plaka bilgisi hazır edilmeli ve TC kimlik numarası hazır bulundurulmalıdır. Daha sonra telefon ile "11890" Alo Hasar Çağrı Merkezi aranır. Telefona yanıt veren temsilciye TC kimlik numarası ve plaka aktarılıp, hasar sorgusu yapılmak istendiği belirtilir. Temsilci bu kapsamda, aracın trafiğe çıkış tarihinden günümüze kadar yaşanan kaza bilgilerini, bu kazalara ilişkin hasarları, değerlerini, tarihlerini detaylıca aktarır.

Tramer Üzerinden Yapılabilecek Sorgulama İşlemleri

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Buradan şu sorgulamaları yapmak mümkündür:

* Araç hasar kaydı sorgulama,

* Kaza yapan aracın tutanak sonrası kusurlarını sorgulama,

* Araç kasko poliçesi sorgulama,

* Araç trafik poliçesi sorgulama,

* Mağdur bilgileri sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

Plakadan Araç Parça Değişimi Sorgulama

Plakadan araç parça değişimi sorgulama için SMS yöntemi kullanılabilir. Bunun için "Parça Boşluk Plaka boşluk Hasar tarihi" yazılarak 5664' yollamak yeterli olacaktır.

Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiğini Sorgulama

Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulama için "DETAY boşluk PLAKA" yazarak 5664'e SMS atmanız yeterli olacaktır.

Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için isterseniz sbm.gov.tr üzerinden online olarak isterseniz de 5664'e KTT boşluk Plaka yazarak bilgi edinebilirsiniz.

 

Plakadan Sorgulama Yapılarak Hangi Bilgilere Ulaşılır?

Plaka sorgulama ile şu bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır:

* Aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığına dair detaylar,

* Kazanın boyutları,

* Aracın geçirdiği servis süreçleri,

* Ödenmiş olan hasar tutarı,

* Araç sigorta poliçe bilgileri,

* Tazminatı ödeyecek şirket bilgileri,

* Kaza ve tutanak bilgileri,

* Aracın kaç kere el değiştirdiği bilgisi,

* Aracın parçaları ve orjinal olup olmadıkları

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile hasar kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

* E-devlet sistemine giriş yapmalısınız,

* Daha sonra e-hizmetler kısmına Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama yazarak çıkan sekmeye girmelisiniz,

* Açılan ekranda istenilen bilgileri doldurmanız halinde hasar kaydına ulaşabilirsiniz.

Hasar Kaydı Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hasar Sorgulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasar sorgulama yaparken e-devlet şifresini ve plaka numarasına ilişkin bilgilerin elde olmasına dikkat edilmeli, e-devlet şifresi yoksa PTT şubelerine giderek alınmalıdır.

Hasar Kaydı Sorgulamada KTT Ne Demektir?

Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi çıkıyorsa, bu aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili olarak sürücüler arasında tutanak tutulduğunu bildirir.

Şaşi No İle Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şaşi numarasını bilen kişiler e-devlet üzerinde yer alan "şaşi no ile hasar sorgulama" işlem sekmesinden şaşi no girerek, sorgulama yapabilirler.

Ücretsiz Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Üst başlıklarda yer alan e-devlet üzerinden plaka numarasıyla ve tramer ile araç hasar sorgula yöntemi ile ücretsiz sorgu yapılır.

Araç Hasar Kaydına Nasıl İtiraz Edilir ve Silinir?

Araç hasar kaydına itiraz etmek ve silmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web adresine (https://www.sbm.org.tr/) giriş yapılıp, "itiraz" sekmesine girilmelidir. Bu alandaki boşluklara cep telefon numarası, araç plakası, şaşe numarası yazılıp, silinme işleminin talep edildiği tarih girilir. Açıklama kısmına ise net şekilde kaydın silinmesinin istendiği yazılıp, "gönder" kutucuğuna tıklanır.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hasar kaydı olan araç alınırken her ihtimale karşı alıcı tarafından bir kez daha hasar sorgulaması, satıcıdan plaka bilgisi istenip yapılmalıdır. Bu araçların sorgulamada çıkan parça değişim bilgilerine dikkat edilmelidir. Bu kapsamda kalitesi parçalar sahip olan, orjinalliği bozulmuş bir araç alımaz.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır 2023 konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!