Kasksız Motosiklet Kullanma Cezası 2023

2023 yılında kasksız motor kullanma cezası ne kadar?, kasksız motorsiklet kullanırsak ne olur, kasksız motorsiklet kullanırken polis yakalarsa başımıza neler gelir hepsi ve daha fazlası haberin devamında...

Kasksız Motosiklet Kullanma Cezası 2023

Motosiklet kullanan sürücülerin başına gelebilecek çeşitli kazalarda vücutlarını korumak ve hayatta kalabilmesi için bir çok koruyucu ekipman kullanıp, motosikleti öyle kullanması kendisi ve sağlığı açısından çok önemlidir. Motosiklet kullanırken takılacak ekipmanlar arasında kask, özel bot, dizlik, eldiven vb ekipmanlar yer almaktadır. Bu tür koruyucu ekipmanları kullanmak motosiklet kullanan sürücülerin kaza anında hayata tutunabilmesini sağlamaktadır. Öncelikle kask takıldığı zaman boynunuzun kırılma ihtimalinin arttığı duymayı engellediği ve görüş açınızı azalttığı haberleri tamamen asılsızdır. Kask kaza anında sizi en çok koruyan ekipmandır, çünkü şiddetli bir kaza yaptığınız zaman başınızda kask olmaz ise çok ağır yaralanabilir hatta hayatınızı yüksek olasılıkla kaybedersiniz. Ama başınızda kask olursa başınızı korur ve kazayı daha az bir hasarla atlatmanıza yardımcı olur. Bu sebeplerden dolayı motosiklet kullanan sürücü adaylarının kask kullanması önemlidir. Kask kullanmayan motosiklet sürücüleri için kanunda belirlenmiş cezalar bulunmaktadır. Peki bu cezalar nelerdir ?

Kasksız Motosiklet Kullanma Cezası 2023

Motosiklet sürücülerinin kask ve diğer ekipmanları kullanması sağlığı açısından önemlidir, ama kask takması kesinlikle zorunludur. Kask kullanmayan motosiklet kullanıcısı yakalandığı yada kameralar ile tespit edildiği taktirde kasksız motosiklet kullanma cezası uygulanmaktadır. Ayrıca para cezasından ayrı olarak ve ceza puanı da uygulanmaktadır. Ceza puanı sürücülerin trafikte kanunca belirlenen kurallara uymadıkları zaman uygulanmaktadır. Ayrıca ceza puanını aşan sürücüler için çok önemli yaptırımlar uygulanmaktadır, kanunda yazan kurallara uymayıp ceza alan sürücüler 100 ceza puanı limitini aştıkları anda ehliyetlerine 2 ay boyunca el konulup eğitime tabi tutulmaktadır. Kasksız motosiklet kullanma cezası Trafik Ceza Madde' si madde 78/1-b' de açıkça belirtildiği gibi motosiklet kullanan sürücülerin koruyucu başlık ve gözlüksüz motosiklet kullandıkları takdirde kasksız motorsiklet kullanma cezası 2019 yılın'da 144 TL olurken 2023 yılı için 437.TL olarak belirlenmiştir. Trafikte kasksız motosiklet kullanırken yakalandınız ve ceza yazıldı diyelim ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz %25  indirimli olarak ödersiniz. Kasksız motor kullanan kişiler için Ehliyet puan cezası olarak 15 puan olarak ceza puanı verilmektedir.

CEZA MİKTARI: 144 TL 

CEZA PUANI: 15

Elektrikli Bisiklette Kask Takmak Zorunlu Mu

Elektrikli bisikletlerde kask takma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yüzden elektrikli bisiklet sürücüleri aracını kullanırken kask takmakla zorunludur. Kask takmayan elektrikli bisiklet sürücüleri için yukarıda belirtilen cezaları ödemesi gerekmektedir.

İlgili konu: 2023 Trafik Cezaları (Tüm Cezalar)

50 cc Motorlarda Kask Takmak Zorunlu Mu?

Karayolları Trafik Kanunu' nun 78/1-b maddesine göre motorlu bisiklet kullanan sürücülerin koruma başlığı, koruma gözlüğü yolcuların ise koruma başlığı kullanmayan sürücülere 437 TL para cezası uygulanır. Yazılan cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 erken ödeme indirimi uygulanır bunun için cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi  gerekir. Ehliyete 15 ceza puanı yansıtılır.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik düzenini korumak, sürücülerin, yayaların can ve mal güvenliğini korumak amacıyla trafikte uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uymayan sürücüler trafik ekipleri tarafından veya elektronik denetleme sistemi (EDS) ile tespit edilmeleri durumunda para cezası veya tekrarlanması durumunda hapis cezası uygulanır. Yazılan cezaların yanlış olduğunu düşünen vatandaşlar yazılan cezaya itiraz etmek istemektedir. Trafik cezasına itiraz edilir mi diye merak eden okurlarımız için hazırladığımız bu haberimiz de evet trafik cezasına itiraz edebilirsiniz. Yazılan trafik cezasına size tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Fakat tebliğ tarihinden sonra 15 gün içerisinde itiraz etmezseniz cezayı kabul etmiş sayılırsınız ödeme yapmanız gerekir. Yazılan cezaya itiraz etmek için hazırlamanız gereken birtakım evraklar vardır. Bu evrakları hazırlayıp Sulh Ceza Hakimliğine başvurmanız durumunda mahkeme işlemleri başlayacaktır. 

Trafik cezasına itiraz için gerekli evraklar;

- Dava itiraz dilekçesi 

- Yazılan trafik cezasının fotokopisi

- Yazılan trafik cezasının tebligat fotokopisi

- Ruhsat fotokopisi

- Ehliyet fotokopisi

- Kimlik fotokopisi

Başkaları şunu da okudu: Trafik Cezası Kaç Günde Tebliğ Edilir?

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafik cezasının tahakkuk aşamasında kabullenmeniz durumunda tahsil aşamasına geçilir. Ödemek istediğiniz cezayı Türkiye sınırlarında bulunan herhangi bir vergi dairesinden, internetten Gelir İdaresi Başkanlığı' ndan veya PTT aracılığıyla PTT postanelerinden ödeme yapmanız mümkündür cezanızı öderken PTT postanesi sizden hiç bir ek vergi ve ödeme talep etmemektedir. Ceza ödeme hakkında daha detaylı bilgiye Trafik Cezası Nereye Ödenir? Başlığına tıklayarak habere gidebilirsiniz.