Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar

Kimlik yenileme veya değiştirme işlemleri yasalarca belirlenen ücretleri ödemeniz gerekiyor. Bugün sizler için kimlik yenileme ücreti ne kadar konusunu araştırıp derledik.

Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar

Kimlik kartı her Türk vatandaşına verilen kişiye özgü resmi kimlik belgesidir. Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale gelmiştir. Eski tip kimliklerinizi zamanı gelmeden önce yenilemeniz gerekiyor. Eski kimliklerinizi yenisi ile değiştirebilmeniz için son tarih 2023 olarak belirlenmiştir. Yeni kimlik kartı çıkarmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Eski kimliği değiştirmek için öncelikle randevu almak şarttır. Daha sonra gerekli evrakların tamamlanamsı ve ücretin yatırılması gerekiyor. Günümüzde birçok kişi kimlik yenileme ücretinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Bugün sizler için kimlik yenileme ücreti ne kadar konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar

Eski tip nüfus cüzdanları, teknolojinin sunduğu kolaylıklardan daha rahat yararlanabilmek aına yeni tip çipli kimlik kartlarıyla değiştirilmektedir. 2016 yılında başlayan kimlik kartı değiştirme işlemleri İçişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 2023 yılına kadar devam edecektir. Bakanlığın aldığı karara göre vatandaşların yeni kimlik kartlarını alabilmeleri için istenilen şartların yerine getirilmesi, belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması ile birlikte yeni kimlik başvurusu yapabilmektedir. Yeni çipli kimlik kartlarına başvuruların yoğun olması nedeniyle vatandaşların nüfus müdürlüklerine gitmeden önce randevu oluşturması ve tüm belgeleri tamamladıktan sonra randevunun alındığı gün ve saatte nüfüs müdürlüklerine gidirilerek kimlik yenileme işlemleri başlatması gerekmektedir. Kimlik yenileme ücreti ne kadar, 2021 yılında kimlik yenileme harcı 30 TL olarak belirlenirken kayıp kimlik yenileme ücreti ise 60 TL olarak belirlenmiştir. Ücretler, anlaşmalı bankamatik, banka ve internet bankacılığından yatırılabilmektedir. İçişler Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre eski tip kimliklerin yenilenmesi zorunluluğu getirilmiş, yapılan açıklamaya göre Ocak 2016 yılından önce çıkarılan kimliklerin en geç 31 Aralık 2023 yılına kadar yenilenmesi gerekli görülmüştür. Vatandaşlardan kimliklerini yenilerken istenilen ilk şey randevu almalarıdır. Nüfus müdürlüklerinde yaşanacak yoğunluğu önlemek ve vatandaşların mağdur olmamaları için randevu sistemi ile çalışma zorunluluğu getirilmiştir. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek kimlik yenileme ücretleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlgili Haber: Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar 2021

Ehliyet ya da kimlik yenilemek isteyen kişiler öncelikle Nüfus Müdürlüklerinden randevu almalıdır. Randevu almanın ise 2 yolu bulunmaktadır. Bu yollardan ilki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden gerekli bilgileri doldurarak, ikinci yol ise ALO 199 çağrı merkezinden randevu almaktır. Eğer randevu gününde gidemeyecekseniz randevuyu iptal etmeniz gerekiyor. İptal edilmeden gidilmeyen randevudan sonra tekrar randevu alınmıyor, yeni randevu için en az bir ay beklmeniz gerekir. Randevu iptal işleminin de randevu saatinden en az yarım saat önce yapılması gerekir. Randevu tarihi ve saatinde gerekli kuruma giderken yanınında götürmeniz gereken bazı belgeler gerekiyor. Kimlik yenileme için gerekli evraklar 2021, kimlik yenileme işlemi için bazı evrakların Nüfus Müdürlüğüne giderken götürülmesi gerekiyor. Bu evrakların randevu saatinden önce tamamlanması ve randevu saatine götürülmesi şart. Aksi takdirde kimlik yenileme işlemi yapılamaz. 

Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar 2021

* Nüfus cüzdanı/kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi,

* Bir adet biyometrik fotoğraf gerekli evraklar arasında yer almaktadır. 

Kimlik yenileme işlemleri için randevunuzu, bulunduğunuz il yada ilçe Nüfus Müdürlüklerinden alabilirsiniz. Aslında günümüzde randevu alma şartı bulunmamaktadır. Ancak covid-19 tedbirleri kapsamında randevusuz başvurunuz şuan için kabul edilmeyebilir. Ayrıca 2021 yılında covid-19 tedbirlerinden dolayı randevu süreçleri tamamen yenilenmiştir. Yeni kimlik için gerekli belgeler içinde yer alam kimlik ücretini başvuruya gelmeden önce muhakkak anlaşmalı bankalara yatırmanız gerekiyor. Sizler için ücretleri yatırabileceğiniz bankaları aşağıda listeledik:

* Ziraat Bankası

* Ziraat Katılım Bankası

* Halk Bankası,

* Vakıflar Bankası,

* Vakıf Katılım Bankası

* PTT şubeleri

* Türkiye Emlak Katılım Bankası

Yeni Kimlik Harç Ücretleri İnternet Üzerinden Nasıl Yatırılır?

Kimlik ücretlerini anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilmesi dışında internet üzerinden de kolayca yatırılabilir. 30 TL'lik kimlik yenileme ücretleri, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sitesi https://ivd.gib.gov.tr üzerinden kolayca yatırılmaktadır. Randevu aldıktan harçtan ücretlerini yatırdıktan sonra yeni kimlik formatına uyan biyometrik fotoğrafı da çekildikten sonra eski kimlik belgesiyle birlikte randevunun alındığı gün ve saatte nüfus müdürlüklerinde bulunarak kimlik yenileme işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. 

Yeni Kimlik Kartlarının Getirdiği En Önemli Yenilikler

* Çipli kimlikler, dolandırıcılık ve sahtekarlıkla yüzleşme şansınızı en aza indiriyorlar.

* Yeni kimliklerdeki biyometri, elektronik imza ve pin vb. güvenlik önlemleri, bu kimlikleri eski kimliklere nazaran daha güvenliklik bir boyuta taşıyor.

* Uluslararası arenada da kabul edilen ve devletler tarafından tanınan çipli kimlikler, pasaport yerine kullanabiliyorlar.

* Kimliklere vatandaşlar tarafından yükletilebilen elektronik imza; kişilerin internette pek çok işlemini güvenli bir ortamda gerçekleştirebilmelerini sağlıyor.

* Vatandaşlar; yeni çipli kimliklerini kullanarak, elektronik ortamda kamu işlemlerini rahatlıkla tamamlayabiliyorlar. Tabii ki bu işlemlerin sınırsız olmadığını yani yeni kimlikle sınırlı işlemin yapılabileceğini de hatırlatmakta fayda var!

* Oldukça dayanaklı bir malzemeden üretilen yeni kimlikler, uzun yıllar boyunca değiştirilmeye gerek kalmasınızın kullanılabiliyorlar.

* Yeni kimliklerin en belirgin özellikleri ise taklit edilemez olmaları. Taklit edildiklerinde gerçek olmayan kimlikler, kolaylıkla anlaşılabiliyorlar.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!