LPG'li Araç 100 Km Kaç Litre Yakar

Araç sahiplerinin araştırdığı konuların başında, LPG yüzde kaç tasarruf sağlar ve LPG avantajları nelerdir sorusu yer almaktadır. Bugün sizler için LPG'li araç 100 km kaç litre yakar konusunu araştırıp derledik.

LPG'li Araç 100 Km Kaç Litre Yakar

Ülkemiz'de son zamanlarda akaryakıtlara oldukça fazla oranda zam gelmiştir. Akaryakıt fiyatlarının yüksek vergi yükü olmasından dolayı, alternatif yakıt olarak yaygınlaşan LPG benzine ve dizele göre daha ucuz bir yakıt türüdür. LPG aynı zamanda güvenilir bir sürüş keyfi içinde gayet uygundur. Ancak her yakıt türünde olduğu gibi belirli riskler taşıyan LPG'li araçlar ile ekstra güvenlik elde etmek isterseniz kendinizi kasko sigortası güvencesi altına almanız gerekiyor. Benzine göre yüzde 20 daha az karbondioksit oranına sahip olan LPG çevreyi de daha az kirletir. Bu değerler dizel yakıtların karbondioksit değerlerine de yakındır. Nitrojen oksit türevlerine göre ise dizel yakıttan daha düşük değerler ortaya çıkmaktadır. Bütün dünyada ciddiye alınan emisyon kuralları karşısında LPG yakıt tüketimi ve çevre dostu olduğu için daha avantajlı duruma geçmektedir. Birçok araç sahibi LPG'li araç 100 km kaç litre yakar konusunu araştırmaktadır. İşte detaylar...

LPG'li Araç 100 Km Kaç Litre Yakar

Yakıt tüketimi sürücüleri ilgilendiren önemli konuların başında gelmektedir. Özellikle son zamanlarda akaryakıta yapılan zamlardan sonra, birçok araç sahibi daha uygun yakıt türünü araştırmaya başlamıştır. Şehir içinde araçlar uzun yola göre daha çok yakıt harcamaktadır. Bu sebep ile birçok araç sahibi uzun yola çıkmadan önce aracının ne kadar yakıt yakacağını bilmek istiyor. Ancak yakıt tüketiminin birçok farklı sebebe göre değiştini bilmekte fayda var. Örnek olarak ise sürüş stiliniz, şehir içinde veya şehir dışında aracı kullanmak, lastiklerin hava basıncı ve durumu, motor yağı ve bakımı, doğru devirde kullanmak, araçta bulunan yük miktraı, aktif klima kullanımı gibi durumlara göre yakıt tüketimi değişmektedir. Tüm koşulları baz alarak yakıt tasarrufu sağlamanız mümkündür. LPG'li araç 100 km kaç litre yakar, günümüzde birçok araç sahibinin bildiği bir konu olan LPG'li araç benzinli araca göre yüzde 20 daha fazla yakmaktadır. Örneğin 100 kilometrede 10 litre yakıt tüketen araç LPG taktırıldığı zaman 12 litre yakıt tüketmeye başlayacaktır. Böyle bir hesap yapıldığı zaman yakıta harcanan tutar artıyormuş gibi gözükse de, aslında tam tersine tasarruf etmiş oluyorsunuz. Çünkü LPG fiyatı benzin ve dizele göre yüzde 30 daha ucuzdur. Otogaz sistemi ile tasarlanan bir araç benzin modundaki çalışmaya göre ve araca göre değişmek şartıyla %20 daha fazla tüketime sahip olmaktadır. Benzin fiyatının LPG fiyatlarına göre neredeyse %80 daha pahalı olması LPG'nin daha yüksek tüketime sahip olmasına rağmen harcanan bedel ortaya çıkarıldığında daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Basit bir formül ile LPG tasarruf oranlarının ortaya daha net bir şekilde çıkarılabilmesi de mümkündür. Benzinin LPG'ye göre yakıt tüketiminin %20 daha az olduğu göz önünde bulundurulur ve 1.2 lt LPG'nin alabileceği yolu benzinin 1 Llt ile aldığını baz alalım. Benzinin ise fiyatı LPG'ye göre yüzde 80 daha fazladır. Benzinin 5.20 TL / LT olduğunu varsayalım ve LPG'nin de 2.90 TL / LT olduğunu baz alalım. Bu durumda benzinin az tükettiğini unutalım ve aracın 100 kilometrede ortalama 9 litre yaktığını varsayalım. Benzin 100 kilometrede 9 litre yakıt tükettiğini varsayalım. Benzin ile 100 kilometrede 9 litre yani 46.8 TL harcanır. LPG ile 100 kilometrede 9 LT yani 26.1 TL harcanır. 

İlgili Haber: LPG'li Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir 

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Neler?

Yakıt tüketimini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunları sizler için maddeler halinde hazırladık:

* Aracı düşük devirde kullanmak,

* Sürekli frene basmak,

* Aracı hızlı kullanmak,

* Araç içerisinde ve bağajda bulunan ağırlıklar,

* Aracın periyoduk bakımlarını yaptırmamak,

* Aracı yağmurlu ya da karlı havada kullanmak,

* Aktif olarak klimayı kullanmak yakıt tüketimini arttırmaktadır. 

Düşük Yakıt Tüketimi İçin Araç Hangi Devirde Kullanılır?

Aracın yakıt tüketimi önemli ölçüde etkileyen bir faktördür, yüksek devirde araç kullanmak. Doğru devirde kullanmak için aracı tanımamız önemli bir detay olacaktır. Öncelikle tork ve beygir gücü arasındaki farkı anlamamız gerekiyor. Kısacası tork, araçlardaki döndürme hareketidir. Motordaki krank milinin bir dakikada yaptığı dönüş sayısıdır. Bu dönüş sayısının azlığı ya da çokluğu araçlardaki hızı ve çekiş gücünü belirler. Mesela, aracın yokuştaki çekiş gücünün iyi olması torkunun büyük olması anlamına gelmektedir. Beygir gücü ise, aracın hareket edebilmesi için gereken güç olarak tanımlanır. Yani beygir gücü hız ile ilgili bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Araç için uygun devirler işe şöyledir:

* Dizel araçlarda vites geçişlerini 2000 d/dak olmadan değiştirmemiz gerekir,

* Benzinli motorlarda ise 2500-3000 d/dak arası vites değişimi yapmak uygundur.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Elde Edilir?

Aracınızda yakıt tasarrufu elde etmek istiyorsanız bazı ufak tefek detayları göz ardı etmemeniz gerekiyor. Aracınızı yavaşlattığı zaman doğrudan fren ile keskin duruşlar yapmak yerine ilk olarak ayağınızı gazdan çekip daha sonra son duruş hareketini fren ile yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca kısa mesafelerde ani hızlanıp aynı şekilde yavaşlamamaya da dikkat etmelisiniz. Araç filtre yağ bakımlarını düzenli yaptırmak ve yüksek hızlarda camlar açık seyahat etmemek de aracınızda yakıt tasarrufu elde etmenizi sağlayacaktır. Yokuş aşağı inmek gerektiği durumlarda aracınızı çıktığınız vitese alarak motor basıncı ile frene basmadan ve yakıt harcamadan inmeyi de yakıt tasarrufu için alışkanlın haline getirebilirsiniz. Aracınızın normalin üzerinde yakıt tükettiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden mutlaka bakıma götürmelisiniz. 

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bugün ki yazımızı inceleyerek LGP'li araç 100 km kaç yakar konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!