Otobüs Kaptanı Maaşları 2023

Hayatımızda sürekli rastladığımız otobüs kaptanları bir yerden başka bir yere sefer ederken bizlere kolaylık sağlamaktadırlar. Haberimizin devamında 2023 yılına ait güncel otobüs kaptanları maaşlarına , çalışma şartlarına ve diğer ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Otobüs Kaptanı Maaşları 2023

Otobüs kaptanları , şehirlerarası ve şehir içinde faaliyet gösteren ve yaşamının büyük kısmını direksiyon başında geçirirler. Taşıt kullanan her birey şoför olarak sayılabilir ancak otobüs kaptanlığı otomobillere göre çok daha fazla sürüş ustalığı barındırmaktadır. Türkiye ve Dünya'da yüzbinlerce otobüs kaptanlığı yapan vatandaş bulunmaktadır. Devlet veya özel sektörde çalışan kişilerin maaşları değişmektedir

Devlet dairelerinde yüzlerce vatandaş şoför kadrosunda çalışmaktadır. Otobüs kaptanları kamuda görev yapan en düşük maaş alan çalışanlar arasında yer almaktadır. Şoförler de farklı çalışanlar gibi sabah 9 akşam 5 arasında çalışmaktadır. Bu saatler bölge yoğunluğuna veya saat başı yoğunluığa göre değişkenlik gösterebilir. Otobüs kaptanlarının haftalık 2 gün izin hakkı vardır bu izin hakkıda farklı zamanlardadır. 1 sene iş süresini doldurduktan sonra senelik izin hakkına sahip olurlar bununda süresi kesin olarak belirlenmemektedir.

Otobüs Kaptanı Maaşları 2023

Devlet bünyesinde çalışan otobüs kaptanlarının aldığı maaş ücreti farklılık göstermektedir. Ayrıca kıdem ve hizmet yılına bağlı olarakta bu oran artış gösterebilmektedir. Kaptanın evli olması veya hem evli hemde çocuklu olmasıda ücreti yükseltebilmektedir.

- Devlette 25 yıl faaliyet gösteren otobüs kaptanları yaklaşık olarak 6 bin 650 Türk Lirası civarında maaş almaktadır.

- Devlette 21 yıl faaliyet gösteren otobüs kaptanı yaklaşık olartak 6 bin 300 civarında maaş almaktadır.

- Devlette 10 yıl faaliyet gösteren otobüs kaptanı yaklaşık olarak 5 bin 800 Türk Lirası civarında maaş almaktadır.

- Devlette 5 yıl faaliyet gösteren otobüs kaptanları 5 bin 600 Türk Lirası civarında maaş almaktadır.

- Devlette mesleğe yeni başlayan otobüs kaptanı maaşları 5 bin 300 Türk Lirası civarında maaş almaktadır

Bu ücretler yaklaşık olarak değer bildirmektedir şehire göre değişkenlik gösterebilir. Özel sektörde bu fiyat yerden yere farklılık gösterebilmektedir.

Otobüs Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir

Trafikte araç kullanabilmek için araç sınıfına uygun ehliyete sahip olmak gerekir. Otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. D sınıfı ehliyet almak için öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olup 24 yaşında olmak gerekir. D sınıfı ehliyet alındığında M, B, B1, D1 ve F sınıfındaki tüm araçlar kullanılabilir.

Otobüs Kaptanı Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir

Otobüs Şoförü olmak için ilköğretim mezunu olmak yeterlidir.

Otobüs Kaptanı Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Yukarıdaki kriterleri sağlayıp otobüs şoförü olmak isteyen vatandaşlar İŞKUR üzerinden iş alımı açılan şoför kadrolarına başvuru yapabilirler.

Otobüs Kaptanı (Şoförü) Ne İş Yapar?

Otobüs Kaptanı (Şoförü), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)    Otobüs hareket etmeden önce firma yetkililerinden yolcuların listesini almak,
b)    Listedeki yolcuların yerlerini alıp almadıklarını kontrol etmek ve ettirmek,
c)    Otobüsü trafik kurallarına uyarak sürmek,
d)    Belirli yerlerde yolcuların ve eşyaların indirilmesini sağlamak,
e)    Otobüsün bakımını   düzenli     olarak  yapmak  veya yaptırmak,
f)    Otobüste görev yapan diğer kişilerin çalışmalarını denetlemek, aralarında eşgüdümü sağlamak,
g)    Gerektiğinde ilkyardım hizmeti vermek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.