Plakadan Değişen Parça Sorgulama 2023

İkinci el araç alırken, aracın nelerinin değiştiğini öğrenmeniz oldukça hızlı ve kolaydır. Bugün sizler için plakadan araç değişeni sorgulama konusunu araştırıp derledik.

Plakadan Değişen Parça Sorgulama 2023

Sıfır araba fiyatlarında oldukça ciddi artışlar olmuştur. Durum böyle olunca günümüzde birçok kişi, ikinci el araçlara yönelmiştir. Ancak ikinci el araç almadan önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken hususlar bulunuyor. Araç borç sorgulama, tramer araç hasar kaydı ve araç plaka sorgulama işlemlerini online olarak yapmak artık çok basit hale gelmiştir. Mobil ve online uygulamalar ile araç plaka sorgulama işlemlerini ve tramer hasar kaydının olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Araç hasar kaydı sorgulama ikinci el araba alım satım işlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir. Satıcı ve alıcı bahse konu olan aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığını ve herhangi bir kazaya karışıp karışmadığını bu sayede güvenilir kaynaklardan öğrenmiş olurlar. Bugün birçok kişinin merak ettiği konulardan birisi olan plakadan araç değişeni sorgulama konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar...

Plakadan Değişen Parça Sorgulama

İkinci el araç alım satımında son zamanlarda ciddi artışlar görülmektedir. Bunun en büyük sebebi ise, sıfır araba fiyatlarının çok yüksek olmasıdır. Ancak ikinci el araç almadan önce mutlaka değişen bilgilerini sorgulamalısınız. Çünkü birçok kişi aracının orjinal olmasına dikkat etmektedir. Bu sebep ile, araç almadan önce değişen bilgisini sorgulamak büyük önem arz etmektedir. Plakadan araç değişeni sorgulama işlemi için eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları öğrenmek için "PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ" bilgilerini yazıp aralarında birer boşluk bırakarak 5664 SMS atarak sorgulama yapabilirsiniz. 

Ayrıca yapacağınız sorgulama işleminin sonunda aracın plakası değişmiş olsa bile, araştırma yaptığınız aracın eski hasar bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Araç değişen parça sorgulama

Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Tutanağını doldurduktan sonra kazaya karışan tarafların kaza tespit tutanağını sigorta şirketlerine iletmeleri gerekiyor. Sigorta şirketi ise teslim alınan tutanağı en geç takip eden iş gününün sonuna kadar, varsa fotoğrafla birlikte elektronik ortamda SBM'ye iletmelidir.

Kaza tespit tutanağının sonuçlanmasından sonra SBM, taraflara hem SMS, hem de e posta yoluyla iletilmektedir. Ancak dilerseniz sbm.gov.tr adresinden online olarak veya tüm operatörlerden 5664'e KTT boşluk plakayı yazarak SMS gönderip sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. (KTT, Kaza Tespit Tutanağının kısaltılmış halini temsil etmektedir. )

e-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

Araç sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız durumda yanlış seçimler yapmamanız adına oldukça önemli bir etkendir. Yeni araç almak için bütçeniz yok ise veya tercihinizi ikinci el araçtan yana kullanıyorsanız, aracın hasar kaydını sorgulamanız oldukça önemlidir. Araç sorgulama işlemi ile ilgilendiğiniz aracın geçmiş yıllardaki hasar kaydını, gelişen teknoloji ile hızlıca öğrenmemiz mümkündür. Bu sorgulama sayesinde ikinci el otomobil almak isteyenler seçtikleri aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, arabanın kasko bilgilerine, trafikte bulunduğu süre boyunca ne kadar kaskolu olduğuna, aracın kaç defa el değiştirdiğine ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere plaka sorgulaması yaparak kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. E devlet araç hasar kaydı sorgulama, internete bağlanabildiğiniz her yerden e-devlet sistemine girip Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sorgulama hizmetinden faydalanarak aracınızla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebiliyorsunuz. Araç sorgulama işlemini e-devlet üzerinden şifrenizi aldıktan sonra yapabilirsiniz. Öncelikle turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında "e-devlet şifresi ile giriş", "mobil imza ile giriş", "elektronik imza ile giriş" ve "T.C. kimlik kartı ile giriş" yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki: "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen sayfaya istenilen bilgileri girdiğinizde ücretsiz olarak tüm bilgileri öğrenebilirsiniz. Araç plaka sorgulatma işlemi sayesinde aracın kaza yapıp yapmadığını, kazanın ne derecede bir kaza olduğunu ve hasar oranını, tutarını, aracın hangi servis süreçlerinde hangi parçalarının değiştiğini ve değişen parçaların orjinal olup olmadığını öğrenebilmek mümkündür. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu da hatırlatmak lazım. Aracın kilometresini öğrenme işlemlerinde ise ilgili aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgileri esas alınıyor. Özellikle son dönemlerde araçların kilometresi ile oynayarak hile yapanlara ikinci el piyasasında rastlanabilimektedir. 

E-Devlet İle Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama

E-devlet ile araç hasar kaydı sorgulamak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur 2023

* İnternet üzerinden https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine giriş yapılır,

* Ekrana gelen tablo üzerine e-devlet şifresi ve TC kimlik numarası yazılı, "giriş yap" kutucuğuna tıklanır,

* Yeni açılan ekranın sağ üst köşesindeki "E-Hizmetler" sekmesine tıklanıp, sıralanan liste üzerinden "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" başlığı seçilir. Daha hızlı erişim için sayfanın en üstünde yer alan site içi arama çubuğunda da kurum ismi yazılıp arama yapılabilir. Aynı ad ile ekrana gelen başlığa tıklanır,

* Bu adım ile ekrana gelen yeni liste üzerinden "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama" işlem başlığına tıklanır,

* Son olarak açılan yeni pencere boşluğuna plaka numarası yazılıp, "sorgula" kutucuğuna tıklanır.

İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir. 

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek Plakadan Araç Değişeni Sorgulama konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!