Arabada Telefonla Konuşma Cezası 2023

Günümüzde meydana gelen trafik kazalarının en büyük sebebi, araç kullanırken telefon kullanmaktan kaynaklanıyor. Araç kullanırken dikkatimizi dağıtacak etkenlerden olabildiğince uzak durmamız gerekiyor. Bugün sizler için arabada telefonla konuşma cezası 2023 konusunu araştırıp derledik.

Arabada Telefonla Konuşma Cezası 2023

Trafik kuralları, toplumun can ve mal güvenliğini korumak için yasalarca belirlenmiş olan yazılı kurallardır. Yasalarca belirlenmiş olan bu kuralları, trafik esnasında ihlal edilen sürücü anında tespit edilerek ceza işlemi uygulanır. Kendi can ve mal güvenliğiniz içinde, trafik kurallarına uymanız ve dikkate almanız oldukça önemlidir. Günümüzde trafikte yaşanan trafik kazalarının en büyük sebebi, sürücülerin bir anlık dalgınlığından kaynaklanmaktadır. Araç kullanırken dikkatimizi dağıtacak şeylerle ilgilenmek tehlikeli ve yasaktır. Arabada telefon ile uğraşan sürücülerin, dikkati oldukça dağıldığı için trafik kazası kaçınılmaz bir hal alıyor. Bu sebep ile arabada telefonla ilgilenmek ve konuşmak yasaktır. Bugün sizler için arabada telefonla konuşma cezası 2023 konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Arabada Telefonla Konuşma Cezası 2023

Trafikte seyir halindeyken, dikkatimizi dağıtacak etkenlerden uzak durmalıyız. Çünkü meydana gelen trafik kazalarının büyük bir kısmı, dikkat dağılmasından kaynaklanıyor. Trafikte seyir halindeyken telefonla konuşmak, birçok riski beraberinde getirmektedir. Trafikte telefona konuşmanın riskleri konusunda birçok araştırma yapılmıştır. Araştırmların tamamı, trafikte telefonla konuşmanın sürücünün dikkatiğini dağıttığını ve kazaya yol açtığını göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre trafikte araç kullanırken telefonla konuşan sürücler, tehlikeli durumlarda gerekli refleksi yarım saniyeden 1 saniyeye kadar değişen sürelerde daha geç gösterebilmektedir. Şehir içi trafikte hız sınırları içinde seyir halindeyken, gerekli durumlarda frene basmakta 1 saniyelik gecikme çok ciddi kazalara sebebiyet verebilir. Yine araştırmalar göstermektedir ki, trafikte telefon kullanımı yalnızca kullanım sırasında değil, sonrasında da dikkatin dağınık kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle telefon görüşmesinden sonra da kaza riski normal sürüşe göre yüksek seyretmektedir. Tüm bu nedenlerle, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak cezası olan bir davranıştır. Arabada telefonla konuşma cezası 2023 trafikte telefonla konuşmak sürüş güvenliğini tehliyeye düşüren başlıca davranışlardan biri olduğu için bu kuralı ihlal eden sürücülere 951TL idari para cezası işlemi uygulanmaktadır. Trafikte araç kullanırken, yapmış olduğumuz kural ihlalleri sebebiyle ceza işlemine maruz kalırız. Ancak trafikte almış olduğumuz cezaları indirimli olarak ödememiz mümkündür. Trafik cezası erken ödeme indiriminden faydalanabilmek için, trafik cezası tarafımıza tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme işlemini gerçekleştirmeliyiz. Cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan kişilere %25 indirim uygulanmaktadır. Trafikte araç kullanırken, yasalarca belirlenmiş olan kuralları dikkate alarak ölümcül kazaların önüne geçebiliriz. Trafik kurallarının hayati önem taşıdığını unutmamakta fayda var.

İlgili Haber: Plakadan Trafik Cezası Sorgulama 2023

Trafikte Telefonla Konuşma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafikte telefonla konuşma cezasının yanlış olduğunu savunuyorsanız aşağıda saymış olduğumuz evraklar ile beraber Sulh Ceza Mahkemesine müracaat edebilirsiniz.

* Dava dilekçesi,

* Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi,

* Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi,

* Ruhsat fotokopisi,

* Kimlik ve Ehliyet fotokopisi gerekir.

İtiraz işlemleri sırasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat mahkeme başvurunuzu haksız bulursa mahkeme masraflarınızı tarafınızca ödenecektir. Bu yüzden itiraz etmeden önce tekrar düşünmeli ve tamamen haklı olduğunuzu düşünüyorsanız itiraz etmelisiniz. 

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafikte herhangi bir ceza adınızaı kesildiyse, bunu 15 gün içerisinde ödeyerek yüzde 25 erken ödeme indiriminden faydalanabilirsiniz. Trafik cezasını gib.gov.tr Gelir İdaresi Başkanlığı resmi adresi üzerinden ve PTT şubelerinden kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. Ülkenizde her sene milyonlarca trafik kazası gerçekleşmektedir. Bu kazaların yüz binlercesi can kaybı ile sonuçlanan trafik kazalarıdır. Trafikte seyir halindeyken telefon vb şeyleri kullanmak, dikkatiğinizi dağıtacağı için kazaya sebebiyet verir. Ülkemizde ben kaza yapmam, telefonla konuşsam da bu kaza yapmamızı sağlamaz gibi çeşitli farklı algılar bulunmaktadır. Halbuki telefonla konuşmak size doğrudan kaza yaptırmasa bile dikkatinizin dağılmasına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden de acil bir durumda frene bir saniye bile geç basmanız ölümcül bir kazaya sebebiyet verebilir. Bunun yerine telefonla görüşme yapmanız gerekiyorsa bunu seyir halindeyken değil, trafiği engellemeyecek bir şekilde sağa çekerek gerçekleştirebilir ve görüşmeniz bittikten sonra yolunuza devam edebilirsiniz. Bugün ki yazımızda Arabada Telefonla Konuşma Cezası 2023 konusunu bütün detaylarıyla araştırıp size sunduk.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!