Ehliyetsiz Alkollü Araç Kullanma Cezası 2023

Trafik kurallarına göre, ehliyetsiz araç kullanmak oldukça tehlikelidir ve yasaktır. Eğer bir sürücü ehliyeti olmadan araç kullanır ise ceza işlemine maruz kalacaktır. Günümüzde birçok kişinin merak ettiği ve araştırdığı bir konu olan ehliyetsiz alkollü araç kullanma cezası 2023 konusunu sizler için araştırıp derledik.

Ehliyetsiz Alkollü Araç Kullanma Cezası 2023

Trafik kuralları, toplumun can ve mal güvenliğini korumak amacıyla yasalarca düzenlenmiş olan yazılı kurallardır. Eğer bir sürücü, trafikte yasalarca belirlenmiş olan bu kuralları ihlal ederse ceza işlemine maruz kalır. Ülkemizde son zamanlarda kaza oranlarında ciddi artışlar görülmektedir. Bunun en büyük sebebi ise, trafikte yasalarca belirlenmiş olan kuralların ihlal edilmesidir. Yasalara göre ehliyetsiz araç kullanmak çok tehlikeli ve yasaktır. Eğer bir sürücü ehliyeti olmadan araç kullanırsa ekiplerce tespit edildiği zaman direk ceza işlemi uygulanır. Ehliyetsiz ve alkollü araç kullanmak, 2 suça birden sebep olmaktadır. Çünkü ehliyetiniz olsa bile alkollü araç kullanmak tehlikeli ve yasaktır. Bugün sizler için ehliyetsiz alkollü araç kullanma cezası 2023 konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Ehliyetsiz Alkollü Araç Kullanma Cezası 2023

Ehliyetsiz araç kullanma cezası uygulamada sık görülür ve önemli bir hukuki zemine sahiptir. Araç kullanmak hayatın önemli bir parçası olduğu için insanlar sürücü belgesi (ehliyeti) olmadan bile araç kullanabiliyor. Ancak ehliyetsiz araç kullanmanın cezai yaptırımı olduğu bilinen bir gerçektir. Ehliyetsiz araç kullanma dediğimiz zaman yalnızca sürücü belgesi sahibi olmayan kişinin otomobil kullanması anlaşılmamalıdır. Ehliyetsiz motor kullanmak, kamyon, tır vb şeyler kullanmak hepsi idari para cezasına tabidir. Sürücü belgesi olmadan araç kullanana uygulanacak yaptırıma ehliyetsiz araç kullanma cezası denir. Ayrıca bu duruma ne şekilde yakalanıldığı alkol almış olmak, trafik güvenliğini tehlikeye sokmak, kazaya karışmak hepsi ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken konulardır. Tüm bu durumlardan somut olayın özelliğine göre adli idari para cezası ile hapis cezası doğması mümkündür. Ehliyetsiz alkollü araç kullanma cezası 2023 yasalarca belirlenmiş olan ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılı için geçerli olan tutar 3674 Türk Lirasıdır. Ancak ehliyetsiz araç kullanmak ayrı bir suç, alkollü araç kullanmak başka bir suçtur. İkisi bir arada olduğu zaman ayrı ayrı idari para cezası söz konusu olur. Alkollü araç kullanma cezası, promil sınırına göre değişir. İlk defa alkollü araç kullanan kişiye uygulanan ceza tutarı 1823 Türk Lirasıdır. Ancak hem ehliyetsiz hem de alkollü araç kullanan kişiye uygulanan toplam ceza tutarı 5497 Türk Lirasıdır. Trafikte almış olduğumu cezaları indirimli olarak ödememiz mümkündür. İndirim hakkınızı kullanabilmeniz için, ceza size tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekir. Bir sürücüye ceza tebliğ edildikten sonra, 15 gün içerisinde ödeme yapar ise %25 erken ceza ödeme indirimi uygulanır. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz 2023

Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etmek mümkündür. Kişi haksız olarak cezaya tabi tutulduğunu düşünüyor olabilir. Somut olayın işleyişi bakımından ceza uygulanmaması gerekiyor olabilir. Böyle bir durumda itiraz etme hakkınız vardır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası aslında bir kabahat karşılığında uygulanan yaptırımdır. Bu nedenle uygulanan para cezası idari para cezasıdır. Dolayısıyla itiraz, Kabahatlar Kanunu kapsamında yapılır. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunularak cezanın iptali sağlanabilir. İtiraz dilekçesinin kabul edilebilmesi için hukuki zemin iyi oluşturulmuş bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu noktada bir avukat yardımı almak iyi olacaktır. Eğer itiraz edilecek olan işlemde yalnızca idari para cezası söz konusu ise bu bahsettiğimiz şekilde itiraz yapılır. Ancak idari para cezası ile birlikte başka türlü bir yaptırım daha uygulanmışsa bu sefer idare mahkamesinde iptal davası açmak gerekecektir. Bu açılacak olan davanın adı iptal davasıdır. 

Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası 

Günümüzde araştırılan bir diğer konu ise, ehliyetsiz motor kullanma cezasının ne kadar olduğudur. Ehliyetsiz motor kulanma cezası, ehliyetsiz araç kullanma cezası ile birebir aynıdır, yani 3674 Türk Lirasıdır. Ehliyetiniz var ancak ehliyet sınıfınız motor kullanmaya müsaade etmiyorsa bu durumda ödenecek olan ceza ehliyet sahibinin ehliyetinde yer almayan bir araç sınıfından araç sürme cezası yani 1823 TL'dir.

Ehliyetsiz Kazaya Karışmak

Alkollü araç kullanmada olduğu gibi ehliyetsiz kazaya karışarak trafik kazası geçirmek de ayrı ayrı değerlendirilecek hususlardır. Yani kişinin trafik kazası geçirmek suretiyle işlediği suçta ehliyetsiz olması cezayı arttırıcı bir hal değildir. Yalnızca ehliyetsiz araç kullanma ile ilgili idari para cezası söz konusu olur. Örnek vermek gerekirse ehliyetsiz araç kullanarak trafik kazası geçirip taksirle birinin ölümüne neden olunduğu zaman, ehliyetsiz araç kullanma cezası ayrı taksirle öldürme veya taksirle yaralama cezasına ayrı hükmedilir. Tabi önemle belirtmemiz gerekir ki ceza yargılamasında taksirin iki türü vardır: bilinçli taksir ve normal taksir. Mahkeme bilinçli taksit ile hareket edildiğine hükmederse ceza arttırılır. Bilinçli taksir, kendinden beklenen özeni göstermeyerek hareket eden kişinin, neticeyi öngörmesini ancak gerçekleşmeyeceğine olan haksız güvenini ifade eder. Ehliyetsiz araç kullanma ile kişinin bilinçli taksirle hareket ediyor olduğu gündeme gelebilir. Bu tarz bir durumda muhakkak bir ceza avukatı yardımı alınmalıdır. 

Alkollü Araç Kullanma Cezası Kanun Maddesi

 Alkollü araç kullanma cezası Karayolları Trafik Kanunu maddesi ile belirtilmiştir. Alkollü araç kullanmanın cezası için madde şudur;

Karayolları Trafik Kanunu Madde 48- Yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179. maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.

TCK Madde 179- Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açışından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

1.00 promil alkol sınırını aşan sürücü için cezai süreç başlayacağı gibi ayrıca idari para cezası ve ehliyete el koyma yaptırımı da uygulanacaktır. 

Adınıza yazılmış bir trafil cezası ya da alkollü araç kullanma cezası olup olmadığını

* E-devlet,

* Emniyet Genel Müdürlüğü,

* Gelir İdaresi Başkanlığı,

İnternet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek Ehliyetsiz alkollü araç kullanma cezası 2023 konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!