Hatalı Park Cezası 2023 Güncel Fiyatlar

Günümüzde birçok sürücü hatalı park yaptığı için ceza almaktadır. Ayrıca hatalı park yüzünden aracınızın çekilebileceğini, unutmamanız gerekiyor. Bugün sizler için hatalı park cezası ne kadar 2023 konusunu araştırıp derledik.

Hatalı Park Cezası 2023 Güncel Fiyatlar

Son dönemlerde araba kullanımın da iyice artmasıyla birlikte internette en çok aranan konulardan biri de hatalı park etme ve hatalı park etme cezası oldu. Hatalı park etmenin cezası vardır. Ayrıca aracınızı hatalı şekilde park ederseniz, aracınız çekilebilir. Bu yazımızda sizler için hatalı park cezası ile ilgili merak edilenleri derledik. Hatalı park cezası ne kadar 2023 park ve duraklama yasaklarına uymama cezası nedir konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Hatalı Park Cezası Ne Kadar 2023

Ülkemizde trafik kuralları ile trafiğin düzenlenmesi ve güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yüzden vatandaşların kurallara uyması hayati önem taşımaktadır. Trafik kuralları, Trafik Ceza Kanunun'da belirtilip düzenlenmektedir. Bu kurallar doğrultusunda, sürücü yaya veya yolcuların trafikteki davranışları şekillendirmeleri gereklidir. Kısacası trafik kuralları, toplumun can ve mal güvenliğini sağlamak için yasalarca belirlenmiş olan yazılı kurallardır. Eğer bir sürücü, yasalarca belirlenmiş olan bu kurallar uymayarak ihlal yaparsa anında tespit edilerek para cezası uygulanır. Araç kullanırken, park edeceğimiz yerleri iyi seçmeliyiz. Çünkü bir sürücü aracını yanlış park eder ise, para cezası uygulanır. Günümüzde birçok sürücü hatalı park cezasını araştırmaktadır. Hatalı park cezası ne kadar 2023 Karayolları Trafik Kanunu'na göre 61/1-a madde: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır. Eğer bir sürücü bu yasağı ihlal eder ise 392TL para cezası ve 15 ceza puanı tabik edilir. Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir. Hatalı park cezası tutarı son yıllarda hep artış göstermektedir. Son olarak 2023 yılında hatalı park cezası 392TL olarak belirlenmiştir. Eğer aracınız otoparka çekilmiş ise trafik vakfına 392TL tutarında bir para ve otopark ücreti ödeyerek ek cezayı ödemiş olacaksınız. Bazen araç çekilmeyip sadece aracın hatalı park durumunun fotoğraflama yöntemiyle veya EDS gibi cihazlara görüntüsünün alınması durumunda araç plakasına polisler tarafından ceza kesilmektedir. Bu durumda yine sabit ücret olarak 392TL ödenmektedir. Hatalı park yerine 10-15-20 ceza puanı verilmektedir. 

İlgili Haber: Hatalı Park Şikayet Hattı

Park Cezasını Nereden Öğrenebilirim?

Park cezalarını e-devlet üzerinden ve Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasından sorgulayabilirsiniz.

Park cezasını e-devlet üzerinden sorgulamak için önce e-devlete giriş yapmalı daha sonra gerekli bağlantılar kullanılarak Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girmelisiniz. Buradan "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" bağlantısına tıklayarak plakanıza kayıtlı bir ceza olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Park cezası e-devlet'e ne zaman düşer sorusunun cevabı ise üç iş günüdür. Kural ihlali yaparak aldığınız trafik cezaları üç iş günü içerisinde e-devlet sistemine yansıyacaktır.

E-devlet sistemine girişinizi mobil imza, e-imza, e-devlet şifresi ile gerçekleştirebilirsiniz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek cüzi bir ücret karşılığında e-devlet şifrenizi alabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sorgu sayfası üzerinden de plaka üzerine bir trafik cezası varmı öğrenebilirsiniz. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sitesine girmeli ve "Ceza ve Otopark sorgulama" bağlantısını açarak isim, soyisim ve T.C. kimlik numaranız ile istenen diğer bilgilerinizi girerek üzerinize kayıtlı bir ceza olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

Hatalı Park Cezası Erken Ödeme İndirimi

Motorlu araç kullanıcıları, trafik cezalarını ceza kesildikten sonraki 15 gün içerisinde öderlerse yüzde 25 cezai indirim uygulanmaktadır. 15 günü aşan cezaların ödemesinde herhangi bir indirim uygulanmamakta, her ay sonunda gecikmeye giren trafik cezalarına ise aylık olarak yüzde 5 faiz eklenmektedir. 2023 yılında hatalı parak etme, otobüs durağına park etme, kaldırıma park etme gibi kural ihlallerinin cezası 144 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Erken ödeme indirimiyle bu ceza 108 Türk Lirasına inmektedir. 15 gün içerisinde ödenen kural ihlali sebepli cezalar 108 Türk Lirası cezai işleme tabiidir. 

Park ve Duraklama Yasaklarına Uymama Cezası Nedir?

Park ve duraklama yasaklarına uymayanları, dönüş ve geçme kurallarını ihlal edenlerin, kavşaklarda geçiş hakkına ters düşen hareket yapanların ve yolcu indirme - bindirme kurallarını hiçe sayanların aynı zamanda emniyet kemeri, kask ve korkuma gözlüğü kullanmayan sürücülerin 2023 yılında 392Türk Lirası cezai işleme tabii tutulacağı açıklanmıştır. Otobüs durağına park cezası ve kaldırıma park cezası da aynı şekilde 2023 yılında 392 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda bu yasakların ihlalinde aracın plakasının ve ihlalin görüntü kaydı alınmaktadır. 

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek hatalı park cezası ne kadar 2023 konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!