Muayenesiz Motosiklet Kullanma Cezası 2023

Özellikle genç kesim tarafından tercih ve ilgi odağı olan motosiklet , kullanıcılarının daima motosiklet muayene cezası konusu akıldadır. Haberimizin devamında 2023 yılına ait güncel motosiklet muayene cezası tutarlarına ulaşabilirsiniz

Muayenesiz Motosiklet Kullanma Cezası 2023

Trafik cezaları her yeni yıla girdikçe değişmektedir. Trafik kuralları ve trafik cezaları toplumun mal ve can güvenliğini korumak amacıyla, devlet tarafından koyulan resmi kurallardır. Eğer vatandaşlar bu kurallara uymazlar ise onlara ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Muayenesi olmayan hiçbir araç trafiğe çıkmaya uygun değildir. Eğer bir araç trafiğe muayenesiz olarak çıkarsa, kullanıcısını çok ağır cezalar bekliyor demektir. Muayenesiz motosiklet kullanma cezası 2023 yılında yeniden belirlenmiştir. Sizler için bütün detaylarıyla bu konuyu araştırıp derledik.

Muayenesiz Motosiklet Kullanma Cezası 2023

Motor muayene geciktirme cezasından mahrum kalmak için muayene düzeninin bilinmesi ve kontrolden gecmesi oldukça önem taşır. Motor cinsine göre düzen bu şekildedir. İki veya üç tekerli motorların ilk 3 yıl ve sonrası için her 2 yılda bir muayene edilmesi mecburdur. 

Motorsiklet muayenesi 2918 numaralı Karayolları Trafik Kanunun 34. maddesine göre mecbur hale gelmiştir. Trafikte var olan motorlu veya motorsuz araçların tamamı vatandaşların ve trafiğin sağlığı için bazı kriterlere sahip olması lazımdır. Muayene sayeside aracın bu kriterlere sahip olup olmadığı netleşir. Motor muayenesinin asıl amacı, trafikte var olan taşıtların kusurlarının onarılmasu  ve bu kusurların sebebiyet vereceği riskli olayları engellemektir. Yasa gereği zorunlu olan , yaptırılmadığı halde ceza yemeniz anlamına gelir. Aynı zamanda alınan cezanın verilen süre zarfında ödenmemesi halinde ise "Muayene geciktirme cezası" devreye girer. Bu cezalar ile uğraşmamak için muayene zamanlarını kaçırmamanız düzenli olarak kontrol etmeniz lazımdır Motorsikletin muayene zamanı muayeneye gittiğiniz gün üzerinden hesaplanır ve birdaha ki muayene için tarih almış olursunuz. Sürücülerin isteğine göre muayene tarihi gelmeden TÜVTÜRK ' den randevu sistemi ile randevu alınabilir ve muayene yapılabilir. Muayenesi yapılan motorların muayeneden kaldığı durumlarda vardır. Bu durumlarda motorun eksiklerinin tamamlanıp 30 iş günü içerisine tekrardan muayeneye gitmesi lazımdır. Ücretsiz muayene hakkı için son yapılan muayenenin yapıldığı yere gidilmesi lazımdır aksi takdirde ücretli hale gelir. 

Motor muayene geciktirme cezasından mahrum kalmak için muayene düzeninin bilinmesi ve kontrolden gecmesi oldukça önem taşır. Motor cinsine göre düzen bu şekildedir. İki veya üç tekerli motorların ilk 3 yıl ve sonrası için her 2 yılda bir muayene edilmesi mecburdur. 

Motor Muayene Gecikme Cezası Ne Kadar?

Motor muayene ücretleri, her yıl düzenli bir şekilde Aralık ayında T.C. Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığın Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yazı neticesinde tarife ediliyor. Muayene süresi dolmuş  motorlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmaktadır . Gecikme bedeli muayene zamanı geçirilen her 1 ay için muayene tutarının %5 i şeklindedir . Bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığına gönderilir . Mesela normalde 210₺ muayene tutarı olan ücret son kontrol tarihinden 20 iş günü sonra muayene istasyonunua götürülmesi halinde 1 aylık gecikme cezası uygulanır yani cezanız ile birlikte ödemeniz gereken tutar +10 ₺ ile 230₺ olacaktır. Trafikten men belgesi alıp belirli bir süre zarfında yeniden trafikte faaliyet gösteren araçların sadece trafikten men edildikleri ve bu belgelenebildiği süre zarfında gecikme bedeli alınmamaktadır. 

Araç muayene gecikme cezası nasıl hesaplanır?

Aracınızın muayenesi geçtiği takdirde ceza tutarını bilmek istiyorsanız işlemlerinizi oturduğunuz yerden internet aracılığıyla halledebilirsiniz. 

İlk olarak TÜVTÜRK internet adresine tarayıcınızdan giriş yapınız , ardından gelen bilgi kutucuklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurunuz. Sorgula butonuna tıkladığınız an aracın muayene ücreti varsa gecikme cezasını ve toplam ceza tutarını öğrenmek mümkündür.