Radar Cezası Ne Kadar 2023

Trafikte aşırı hız cezası olarak da bilinen radar cezası ne kadar? Bu sayfada 2023 yılına ait güncel radar hız cezası bilgileri yer almaktadır.

Radar Cezası Ne Kadar 2023

Teknolojinin hızlıca gelişmesiyle birlikte, trafikte yapılan denetimler artmıştır. Araç kullanırken hiç beklemediğimiz yerlerde radar sebebiyle ceza yiyebiliyoruz. Araç kullanırken Karayolları Trafik Yönetmeliği Kanunun belirlemiş olduğu kurallar uymak zorundayız. Aşırı hız sebebiyle günümüzde birçok kişi ceza almaktadır. Biz sizler için araştırmalarımızı yaparak radar cezası ne kadar 2023 sorusuna yanıt verdik. Yerleşim yerlerinde yayaların can güvenliğini ve taşıt sürücülerinin aşırı hız yapmamaları gerekçesiyle cezai yaptırım uygulanmaktadır. Radar cihazı konulduğu bölgelerde yüksek teknolojide cihazlar hız ölçümü yapıp hız sınırı dışında olan araçları belirleyip radar cihazının ilerisinde bulunan trafik ekiplerine bildirmektedir. Araç çevirmeye girdikten sonra hız sınırını aşmış durumda ise aştığı orana göre ceza kesilmektedir. Son dönemlerde para cezasının yanı sıra ehliyetlere ceza puanı olarak yansımaktadır. Ceza puanı daha sonrasında sürekli tekrarlanması durumunda ehliyetinizden olmanıza dahi sebep olmaktadır. Fakat her radar cezasında ceza puanı yansımaz kullanılan farklı sistemler sayesinde bazı durumlarda sadece plakaya ceza kesilmekte. Aşağıda hangi durumlarda plakaya hangi durumlarda ehliyete ceza kesilmektedir bütün detaylarıyla anlatılmıştır.

Radar Cezası Ne Kadar 2023

Trafikte kurallara uymayarak ihlal eden sürücülere ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Günümüzde en çok kazaya sebebiyet veren şeylerden biriside hız sınırıdır. Hız sınırı kuralını ihlal eden sürücüler, ölümcül kazalara sebebiyet vermektedir. Kendi mal ve can sağlığınızı riske atmamak için, trafik kurallarına uymalısınız. Radar cezası Karayolları Trafik Kanununun hız sınırını aşan sürücülere uygulamış olduğu idari para cezasıdır. Radar cezası ne kadar 2023 kuralları ihlal eden sürücüyü ağır yaptırımlar beklemektedir. Radara yakalanan ve hız sınırını aşan sürücülere 951 TL para cezası işlemi uygulanır. Para cezası yanı sıra ceza ehliyet puanı olarak, ehliyetlere yansıyan puanlar biriktikten sonra belirli süreli veya sürekli olarak ehliyetinizden olmanıza sebep olabilir. Hem can güvenliğiniz hem yayaların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla hız sınırını aşanlara ciddi yaptırımlar uygulanır. Kamera sistemiyle hız tespiti yapıldığı gibi aynı zamanda otoyolların belirli bölgelerine yerleştirilen kameralarla da tespit yapılmaktadır. Bu kameralar hız tespiti yapmamaktadır fakat kamera açısına girdiğiniz zamanda diğer kamera açısına girdiğiniz zaman tespit edilip aradaki mesafe ölçülerek ortalama hızın dışına çıktığınız tespit edilmektedir. Böyle durumlarda hızınız fazlaysa ceza kaçınılmaz olacaktır. Bütün trafik cezalarında erken ödemelerde %25 indirim uygulanmaktadır. Kesilen cezayı 15 gün içerisinde öderseniz bu indirimden faydalanırsınız. Hız sınırına uygulanan ceza miktarıyla ceza puanını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Tablo: Radar Cezası Ne Kadar 2023

 Radar Ceza Oranları

 Ceza Tutarı

 %25 Erken Ödeme

 Ceza puanı

 %10-%30 arası

( 51/2-a)

951 TL

  714 TL

10 Ceza Puanı

 %30-%50 arası

 ( 51/2-b)

  979 TL

 728 TL

 15 Ceza Puanı

 %50 den fazlası için

 ( 51/2-c)

4064 TL

3048 TL

 15 Ceza Puanı

 

Kanunda %10 hız sınırının üzerine çıkma tolerans tanınmıştır. Halk arasında bu hata payı veya tolerans olarak bilinmektedir.  Bu sınırı aşarsanız ceza kesilecektir. Örneğin hız sınırı saatte 100 km olan bir bölgede radara girerseniz hızınız saatte 110 km ise ceza yemezsiniz. Bütün trafik cezalarında erken ödemede sağlanan %25'lik erken ödeme avantajı sayesinde adınıza kesilmiş trafik cezasını 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda bu ciddi oranda indirimden faydalanabilirsiniz. Hız sınırlarında şehir içi ve şehirler arası farklı oranlarda cezalar uygulanmaktadır. Aşağıda şehir içi ve şehirlerarası uyulması gereken hız sınırlarını inceleyebilirsiniz.

Tablo: Şehiriçi şehirlerarası hız sınırları

 Aracın Cinsi

 Yerleşim Yeri İçinde

 Şehirler Arası Çift Yönlü Karayolunda

 Bölünmüş Yollarda

 Otoyollarda

 

Otomobil

 

 

50 Km Hız

 

90 Km Hız

 

110 Km Hız

 

120 Km Hız

 

Minibüs

 

 

50 Km Hız

 

80 Km Hız

 

90 Km Hız

 

100 Km Hız

 

 

Otobüs

 

 

50 Km Hız

 

80 Km Hız

 

90 Km Hız

 

100 Km Hız

 

Kamyonet

 

 

50 Km Hız

 

80 Km Hız

 

85 Km Hız

 

95 Km Hız

 

Kamyon

 

 

50 Km Hız

 

80 Km Hız

 

85 Km Hız

 

90 Km Hız

 

Motosiklet

 

 

50 Km Hız

 

80 Km Hız

 

90 Km Hız

 

100 Km Hız

 

Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar

 

 

30 Km Hız

 

50 Km Hız

 

60 Km Hız

 

70 Km Hız

 

Özel Yük Taşıma Belgesi ile Yola Çıkan Araçlarda

 

 

30 Km Hız

 

50 Km Hız

 

50 Km Hız

 

60 Km Hız

 

Lastik Tekerlekli Traktörler

 

 

20 Km Hız

 

30 Km Hız

 

40 Km Hız

 

Giremez

 

Arızalı Aracı Çeken Araçlar

 

 

20 Km Hız

 

20 Km Hız

 

30 Km Hız

 

40 Km Hız

 

İş Makineleri

 

 

20 Km Hız

 

20 Km Hız

 

20 Km Hız

 

İzinsiz Giremez

 

En Düşük Radar Cezası Ne Kadar?

Trafikte araç kullanırken kural ihlali yapan sürücüye ihlal sebebi yüzünden plakasına radar tarafından tespit edilerek ceza işlemi uygulanır. Radar cezası fiyatı şu şekildedir;

* Trafikte araç kullanırken hız sınırının yüzde 30 arası oranında aşan sürücülere ceza puanı olarak 10 puan eklenmektedir. Araç sürücüleri bunun doğrultusunda ödeyecekleri radar cezası 2023 yılında 951 TL olarak belirlenmiştir. 

* Hız sınırını %30 ile %50 arasında aşan araç sahipleri için yazılacak olan ceza puanı 15' tir. Dolayısıyla bu oranda hız sınırı aşımı yapıldığı takdirde araç sürücülerinin ödemesi gereken tutar 979 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ki aynı şekilde hız cezasının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeme işlemini gerçekleştiren kişilere %25 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır.

* Son olarak da hız sınırını %50 oranından yüksek olduğu zaman sürücülere yazılan ceza puanı 15 olarak belirlenmiştir. Bunun doğrultusunda yukarıda belirtilen gibi aynı şekilde ödenecek radar cezası 4064 TL olarak belirlenmiştir. Bu verilen cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücülere %25 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır. 


Aracınızın plakasına kesilmiş ceza var mı öğrenmek için tıklayınız: Plakadan Ceza Sorgulama

Hızlara Göre Kesilen Ceza Miktarları


Günümüze birçok sürücü hiç beklemediği anda ceza yemektedir. Çünkü radar sistemleri artık neredeyse her yerde kullanılmaktadır. Radar cezasında yani hız sınırı cezasında her sınırı aşan aynı cezayı almamaktadır. Kırmızı ışık cezası gibi değildir. Her sürücü girdiği hıza göre bulunduğu yere göre ceza kesilmektedir. Hız sınırlarında %10 tölerans kanun koyucular tarafından konulmaktadır. Aşağıda bu oranları inceleyelim.

Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlalin işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin ehliyetlerine bir yıl süre ile el konulur. Süre sonrasında  psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına engeli olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir. Son ceza ihlalinin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde bu madde kapsamında sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların ehliyetleri iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar ehliyet alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hâli bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur.

Radar Cezası Nereye Ödenir 2023

Trafikte araç kullanırken hiç beklemediğimiz yerde, hız sınırı aşarak ceza alabiliriz. Araç kullanırken kendi mal ve can sağlığımız için trafik kurallarına uymamız önemlidir. Aksi takdirde hem ceza alırız, hem de canımızdan olabiliriz. Trafik cezası alan birisinin, ödemeleri vergi dairesine veya online olarak internet aracılığıyla GİB (internet vergi dairesinden) motorlu taşıt cezası bölümünden kredi kartıyla tek çekimde ödemeniz mümkündür. Taksit yapılmamaktadır. İnternet vergi dairesinden ödeyecekseniz önünüze çıkan bilgileri eksiksiz şekilde doldurmanız gerekmektedir. Trafik cezasını 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda %25 indirim uygulanacaktır. Radar cezası ne kadar 2023 ile ilgili bilgileri bu sayfadan bulabilirsiniz. Siz de aşağıda bulunan linkten tüm cezalara ve ücretlerine ulaşabilirsiniz. Kredi kartı veya hesap kartı kullanmayan ödeme yapmaları gereken vatandaşlar vergi dairesine ödemeleri nakit olarak yapabilir. Eğer GİB üzerinden ödeme yapmak istiyorsanız kredi veya hesap kartı ile ödeme kısmından çıkan bilgileri eksiksiz doldurmanız durumunda ödemeniz gerçekleşecektir.

Radar Cezası Sorgulama 2023

Radar sistemleri birçok alanda hayatımızı kolaylaştıran cihazlardandır. Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımı ile uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihaza denir. Genel olarak trafikte karşılaşmış olduğumuz kırmızı ışık ihlali, aşırı hız ihlali gibi durumlarda plakadan aracı tanıyarak, araç sahibine gerekli cezai işlemi uygulamayı sağlamaktadır. Birçok kişi gün içerisinde tereddüte düşere araba ceza yedim mi ? diye düşünmektedir. Radar cezasını sorgulama için internet sitesinden kolay bir şekilde sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden, e-devletten ve PTT'den sorgulama işlemlerinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. 

Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik kanunlarına uymayan kişiler, trafik ihlali yaptıkları zaman radardan plakası tespit edilmektedir. Kural ihlali yapan kişi, tespit edildiği zaman ceza işlemi uygulanır. Sürücü eğer ki almış olduğu cezaya itiraz etmek isterse, bunu belirli bir süre içerisinde yapması gerekmektedir. Yazılan ceza sürücüye ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde cezaya itiraz etme hakkı bulunuyor. Cezaya itiraz etmek için Sulh Ceza Mahkemesine müracaat etmeniz gerekiyor. Daha sonra tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz yazıyor. Ardından radar cezasına itiraz etmek için bir tane dilekçe hazırlamanız gerekiyor. Daha sonra bu dilekçede tarafınızdan istenilen tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmak gerekiyor. Hazırlanacak evraklar ise şu şekildedir:

* Trafik karar tutanağının fotokopisi,

* Kendinize ait olan kimliğin fotokopisi,

* Ruhsatınızın fotokopisi,

* Karar tutanak tebligat evrakının fotokosini yanınızda getirmeniz gerekiyor. Ayrıca muhakkak asıllarını da başvuru sırasında yanınızda bulundurmalısınız.

İlgili Konular:

Trafik cezası ödenmezse ne olur?

Otoban hız sınırı