Sigortasız Motosiklet Kullanma Cezası 2023

Makul fiyatı ve yakıt tasarrufu ile ilgi odağı olan motosiklet her geçen gün aktif kullanıcı sayısını arttırmaktadır . Ancak motosikletler için zorunlu kılınan trafik sigortası yaptırmama durumunda bir takım sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Haberimizin devamında sigortasız motosiklet kullanma ve cezai işlem hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sigortasız Motosiklet Kullanma Cezası 2023

2023 yılında motorla çevirmeye girenlerin sayısı oldukça artmaktadır Motorla çevirmete girenlerin motorlarının sigortasını yaptırmak zorunda olmaktadır bu sebebten dolayı motorlarının sigtortasını yaptırmayı unutunlar bazı mağduriyetlerle karşılaşabilirler. Mecburi Trafik Sigortası her taşıt sahibi tarafından herhangi bir kaza durumunda maddi ve manevi oluşabilecek zararları koruma altına alan zorunlu trafik sigortası türüdür. Zorunlu yapılan Trafik sigortasında motora gelen zarar değil motorun verdiği yani karşı tarafın zararı karşılanır. Türkiye içerisinde zorunlu kılınan trafik sigortası zararların karşılanması için yaptırılmaması durumunda cezai işlem uygulanır. 

Sigortasız Motosiklet Kullanma Cezası Ne Kadar ?

Motorsiklet kullanıcılarının motorlarına sigorta yaptırmamaları yüksek maddi cezai işlemler ile karşılaşmalarına sebebiyet vermektedir. Maliye Bakanlığının açıkladığı güncel cezai işlem tutarına göre sigortasız motosiklet kullanma cezası 196 Türk Lirası'dır. Sigorta cezası alan motorsiklet kullanıcıları aldıkları cezaları 15 gün içerisinde ödemeleri durumunda %25 oranında bir indirim sağlanarak 147 Türk Lirası tutarında ceza öderler.

Buna istinaden sigorta hiç yaptırmayan motorsiklet kullanıcıları veya yeniletmeme gibi olanaklarda geçmiş her ay için %5 oranında gecikme tutarı güncel borcunuzun üzerine eklenir. Bu tutar tavan limit olarak %50 oranında sınırlanmıştır.

Motosiklet Trafik Cezası Yaptırmama Durumunda Oluşabilecek Cezai Yaptırımlar

Zorunlu trafik sigortası her taşıt için olduğu gibi motorsiklet içinde sigortanın yapıldığı günden itibaren 1 senedir. Bu süre dolmadan sigorta poliçelerini tekrardan aktif hale getirmelidirler.Yenilenen bu sigorta eski sigorta süreniz bitmeden aktif olmayacaktır. Sigortası yaptırılmayan ancak trafikte varlığını sürdüren motorsikletler çekici yardımı ile trafik ekiplerince otoparka çekilerek trafikten yok edilir . Motorsiklet sahibi geciken sigorta cezası ile otoparkta kaldığı sürenin tutarını ödemesi durumunda motorunu alabilir .

Sigortası bulunmayan motorlar herhangi bir kazada var olması durumunda;

- Kaza sırasında oluşan sağlık veya parasal zararları karşılamak zorundadır 

- Kazada var olan ve kaskoya sahip karşı tarafın kasko firması kaza esnasında tüm zararları karşılar. Ancak kaza sonrasında ödediği tutarı sigortasız motorsiklet sahibinden temin etme hakkına sahip olur.