Yaya Geçidine Park Etme Cezası 2023

Trafikte sadece araçlar değil yayalarda vardır ve araçların hakkı olduğu gibi doğal olarak trafikte yayaların da hakları vardır. Yaya geçidini bir araç işgal ederse ödemesi gereken ceza tutarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yaya Geçidine Park Etme Cezası 2023

Yaya geçitlerinin amacı yayaların karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmelerini sağlamaktır. Bazı yaya geçitlerinde sinyalizasyon sistemi vardır. Sinyalizasyon sistemi yaya talebinin algılanmasını sağlayarak, yaya geçişine izin veren, geçiş talebi olmadığında ise kavşaktaki yaya fazını atlayarak araç trafiğinin sürekli akışını sağlayan, sinyal direği üzerine yerleştirilmiş düğmedir. Bu sistemin olduğu yaya geçitlerinde geçiş hakkı önceliği yayalarındır. Eğer yaya geçide ayağını atmışsa araç sürücüsünün mutlaka yayaya yol vermesi gerekir. Eğer o bölgede kontrol trafik polisindeyse geçiş hakkı konusunda yetki trafik polisindedir. 

Son yıllarda trafik cezalarına yüklü miktarda zam geldi ve bunun sebebini ise kişiyi hatadan caydırma uzaklaştırma denildi. Her trafik cezasına zam geldiği gibi yaya geçidine park etmenin cezasına kısaca hatalı park etmenin cezasına da zam gelmiştir. Trafikte sürücülerin hakkı olduğu gibi trafikte yayalarında doğal olarak bazı hakları vardır. Örneğin yaya geçidine kısa süreliğine dahi olsa araç park ettiğinizde ve herhangi bir görevli tarafından bu durum tespit edilirse cezai işleme mahkum kalacaksınızdır. Bu tür durumlara çok örnek verilebilir ve günümüzde bu olaylara sık sık  denk gelmişizdir. 2023 yılında hatalı araç park etmenin cezası ne kadar? Bu sorunun cevabını yazımınızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Yaya Geçidine Park Etme Cezası 2023

Aracınızı park edilmemesi gereken bir yerde park ettiyseniz ve bir görevli tarafından bu durum fark edilirse ödemeniz gereken tutar hatalı park etme cezası 2023 yılında 436 ₺ dir. Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 iş günü içerisinde ödenmesi halinde %25 oranında indirim uygulanarak 327 TL ödenmesi durumunda borcunuz silinecektir. Eğer ki aracınızı trafik gelip çekmişse trafik vakfı adı verilen vakıfa 150 ₺ ödeme yapma mecburiyetindesiniz aksi takdirde aracınızı alamazsınız. Bazen görevliler görmezse bile kameralardan sizi tespit edebiliyorlar. Bu şekilde ceza yediğiniz takdirde ceza tutarı ikamet ettiğiniz yere gelecektir. Hatalı araç park etmenin ceza puanıda vardır. Park ettiğiniz yere göre 10-15-20 gibi ceza puanları verilemektedir. Trafik kanununda hatalı park etme anlamına gelen 61/1-a maddesi cezası 196₺ dir.

Hatalı araç park etme cezası son yılda %36.2 oranında zam uygulanmıştır. Bu derece zamlanmasının sebebini kişiyi caydırma olarak yazmıştık. Kişiler yüklü cezaları ödemek istemediği için maddi açıdan zora düşmemek adına trafikte daha dikkatli olurlar.