Yayalara Yol Vermeme Cezası 2023

Trafikte her hatanın bir cezası olduğu gibi yaya yolunu işgal etmenin yani yayalara yol vermenin de belli bir cezası vardır bu yazımızda yayalara yol vermeme cezasının 2023 yılındaki ceza tutarının ne kadar olduğunu kural ihlali yapan sürücülerin ehliyetlerine ne kadar ceza puanı yansır?Haber detayımız da detaylı olarak anlatılmıştır.

Yayalara Yol Vermeme Cezası 2023

Çoğu araç sahibi sürücüler yayalara yol vermiyor araba olan benim kendisi beklesin gibi bir düşünceye kapılıyor ve bu düşünce çoğu kez kaza ile sonuçlanıyor kimi zaman bu kazalar maddi hasarla sonuçlanırken kimiside can kaybı gibi kötü bir durum ile bizi karşı karşıya bırakmaktadır. Devlette yaşanan bu kötü ve tatsız olayların önüne geçmek amaçlı yayalara yol vermeyen, yayaları düşünmeyen ve hem sürücüyü hem de yayayı risk altına atan kişilere yaptırım uygulamaktadır. İçişleri bakanlığı tarafından 2019 yılında "YAYALARA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI" olduğunu duyurdu. Bu olayla beraber bazı trafik yasalarını ve cezai işlemleri yeniden düzenlemeye başladı. Alınan tüm bu kararları 81 ilin hepsine gönderdi ve bu olay resmiyet kazandı. 

Trafikte araçların olduğu kadar yayaların da hakları bulunmaktadır. Yayaların güvenli olarak trafikte karşıdan karşıya geçebilmeleri için ülkemizde belirli çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda okul önlerinde ve yaya geçidi gibi alanlarda yayalara geçiş önceliği verilmiştir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda her sene 3000’i aşkın yayanın meydana gelen trafik kazalarında hayatlarını kaybettikleri belirlenmiştir. Bu ölümlü kazaların birçoğu ise yaya geçitlerine önem vermeyen sürücüler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu yüzden ülkemizde yayaların hakları kanunlarla güvence altına alınmış ve buna uymayan sürücülere idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır. Bu sayede yayalara geçiş üstünlüğü gibi konulardan sürücülerin daha dikkatli olacakları ve meydana gelen bu trafik kazalarının azalacağı düşünülmektedir.

Yayalara Yol Vermeme Cezası 2023

Trafikte yayaların ve sürücülerin güven içerisinde ilerlemesi ve yaşanan trafik kazalarının en aza indirilmesi için trafik kurallarının uygulanıp uygulanmadığı artık sık sık yapılan denetimlerde düzenli olarak kontrol edilmektedir. Bunun yanında trafik cezaları da her yıl ciddi oranlarda zamlanmaktadır. Yayalara yol vermeme cezası 2023 trafikte seyir halindeyken yaya geçitlerinde yayalara yol vermeyen sürücülere 1910 TL ceza işlemi uygulanır. Yapılan bu çalışmalar ile birlikte meydana gelen trafik kazalarının en az seviyeye indirilmesi hedeflenmektedir.. Zam yapılan trafik cezalarından bir tanesi de yayaya yol vermeme cezası. Yeni yılda tüm trafik cezalarına %36.2 lik bir artış gösterdi. Zamdan önceki ve güncel ödenmesi gereken tutar aşağıda tabloda detaylı olarak verilmiştir. Cezaların kısa sürede bir düzenli olarak zamlanması hem sürücülerin hem de yayaların kurallara uymasını sağlamaktadır. Her cezada olduğu gibi yayalara yol vermeme cezası da tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi durumunda %25 erken ödeme indirimi uygulanır. Her cezada olmasa da bazı cezalarda, para cezası dışında ehliyetten puan silme veya düşme cezası da vardır.

Tablo: Yayalara Yol Vermeme Cezası
Yıl Ceza Tutarı Erken Ödeme İndirimi Ehliyet Ceza Puanı
2023 1910 TL 1433 TL 20 Ceza Puanı 
2022 888 TL 666 TL 20 Ceza Puanı 
2021 652 TL 448 TL 20 Ceza Puanı 

Trafik Cezasına İtiraz Süresi

Trafik cezasına itiraz işleminin sonuçlanması için mevzuatta belirlenen süre içerisinde yapılması gerekir. Gerek Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesinde gerekse Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 16. maddesinde bu süre 15 gün olarak düzenlenmiştir. 15 gün içerisinde itiraz edilmezse ceza kesinleşir.

Eğer yazılan ceza trafik ekiplerince yüzyüze yazılmışsa itiraz süresi aynı gün başlar.

Eğer gıyabında plakaya ceza yazılmışsa süre cezanın tebliğ edildiği gün başlar. Trafik cezası kişiye 10 iş  günü içerisinde tebliğ edilir. 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği durumda bu itiraz sebebi sayılabilir.Plakaya yazılan cezaya 15 gün içerisinde itiraz edilmezse ceza kesinleşir.

İtiraz süresi için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise mevzuatta bu süre '' iş günü'' değil ''gün'' olarak düzenlenmiştir.

Trafik Cezalarında İtiraz Nereye Yapılır

Trafik cezasına itiraz ikamet adresine en yakın Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. Yukarıda bahsedilen belgeler ve itiraz dilekçesiyle beraber hakimliğe verilir ve mahkeme tarafından incelenir. Mahkemeden çıkan karar tarafınıza tebliğ edilir. Mahkemeye başvuru ücretsiz olsa da trafik cezasına itirazının kabul görmemesi halinde mahkeme masrafı tarafınızdan tahsil edilebilmektedir. Kabahatler Kanunu m. 31;  

İdarî yaptırım kararına karşı başvuru yolu harca tâbi değildir. Kanun yoluna başvuru dolayısıyla oluşan bütün masraflar ve vekalet ücreti, başvurusu veya savunması reddedilen tarafça ödenir.” 

İtirazınızı sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda online olarak https://vatandas.uyap.gov.tr üzerinden de yapabilirsiniz. Ancak her iki başvuru yolunda da aşağıda bahsi geçen belgelere ihtiyaç duyulacaktır.

Trafik Cezalarına İtiraz İçin Gerekli Belgeler

1-Trafik cezası kesilen araca dair ruhsat belgesinin fotokopisi.

2-Araç sahibinin ehliyet ve kimliğinin fotokopisi.

3-Trafik Cezasının ödemesi yapıldıysa buna ilişkin banka dekontu.

4- Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi.

5- Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi.