Ehliyet Kaç Günde Teslim Alınır 2023 Güncel

Sürücü belgesi sahibi olmak isteyen adaylar ehliyet alma süreci ne kadar sürer diye merak etmektedir. Bu haberimizde teorik sınav eğitim süresi, direksiyon eğitim süresi ve bu eğitim sınavları sonrasında başarılı olmaları durumunda ehliyeti almaya hak kazanacakları toplam süre verilmiştir.

Ehliyet Kaç Günde Teslim Alınır 2023 Güncel

Sizde bir ehliyet sahibi olup artık sürücüler arasında yerinizi almak mı istiyorsunuz. Ehliyet alma süreci ne kadar sürer diye merak eden kişilere yol gösterici bir makale ile karşınızdayız.Ehliyet alırken ne kadar süre içinde hak sahibi olduğunuz ehliyet belgeniz size ne kadar süre içinde ulaşacak  Bu konumuzu ilk kez ehliyet alacak olan sürücü adayları ve mevcut ehliyetlere yeni bir sınıf eklemek isteyen sücüler için hazırladık. Konu içeriğinde ehliyet almak ile ilgili tüm önemli detaylara ulaşabilirsiniz.



Ehliyet Alma Süreci Ne Kadar Sürer



Öncelikle ehliyet almak isteyen kişiler, kullanacağı aracı ve ehliyet sınıfını belirlemeliler. Ehliyeti hobi için mi, iş için mi yoksa günlük hayatta araç kullanmak için mi alacaksınız? Eğer kişi traktör kullanmak istiyorsa F sınıfı ehliyet alması gerekmektedir. Yada şantiyelerde çalışan bir kişinin iş makinesi kullanabilmesi için G sınıfı ehliyeti alması zorunludur. Her aracın farklı sınıfları vardır ve ehliyet alırken ehliyet alma süreci alacacağı sınıfa göre değişmektedir. Eğer otomobil kullanacaksanız B sınıfı ehliyet sizin ihtiyacınızı görecektir ancak arabanın yanında ara sıra motor da kullanırım diyorsanız A sınıfı yani ikisi birden A + B sınıfı ehliyeti almalısınız. Ayrıca şunu da belirtelim her ehliyetin farklı ve özel sınavları vardır. Bazı ehliyet sınıflarında yaş şartı olduğundan dolayı istediğiniz ehliyeti alma süreci değişkenlik gösterir.

İkinci adım olarak istediğiniz sürücü kursuna giderek kayıt olmalısınız, ehliyet alma süreci ne kadar sorusunun en başta cevabı sürücü kurslarına kayıt olmakla başlar. Bu adımda sürücü kurslarını nasıl seçmeniz gerektiğine değineceğiz. İlk olarak tabiki de fiyat politikası oldukça önemlidir ancak sürücü kursları, teknolojik donanımlarıyla kursiyerlere daha etkili ders vererek sınavları daha kolay başarı yakalayabiliyorlar. Ücretin yanı sıra bu donanımları ve sürücü kurslarının özelliklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Her sürücü kursunun MEB tarafından mecburiyet olarak kursiyerlere ders vermek zorundadır. Sürücü kursunun, kursiyerlere ne kadar etkin bir başarı yüzdesi yakaladığı da önemli bir konudur. Ayrıca sürücü kursunun istediği ekstra ücretleri de önceden konuşursanız zarar etmemiş olursunuz. Yani ehliyeti almak için toplamda ne kadar bütçenin gerektiğini araştırmalı ve ona göre bir sürücü kursuna kayıt yaptırmalısınız. Sürücü kurslarında belirli bir ücret politikası yoktur ve serbest piyasaya göre hareket ederler. Bunun için sürücü kursu araştırmasını iyi yapmanızı öneririz.

Kursa kayıt olduktan sonra yazılı sınav dersleri ile direksiyon sınavı için test sürüşlerine başlayacaksınız. Yeni uygulamayla birlikte elektronik ehliyet sınavına girdikten sonra en az 70 puan almanız yani sorulan 50 sorudan 35 adet doğru çıkarmanız gerekmektedir. Bu sınavda yanlışlar doğruyu götürmediğinden dolayı eğer bilmediğiniz sorular varsa sallayabilirsiniz, bu sayede şansınız daha da artacak ve başarı ihtimaliniz yükselecektir. Her sorunun doğru puanı 2 olarak hesaplanır. İlk sınavdan kalırsanız ve 70 puanı alamazsanız endişelenmeyin, sınav ücretini tekrardan yatırmanız halinde sınava tekrar girme hakkınız vardır. Sınavda 12 ilk yardım, 9 motor, 23 trafik ve 6 trafik adabı sorusu sorulmaktadır. Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve yılın belli günlerinde yapılmaktadır. 2023 ehliyet sınavı tarihleri ile ilgili bilgi almak istiyorsanız tıklayınız.

Harç ücretini yatırdıktan sonra banka dekontlarını sürücü kursuna iletmeniz gerekmektedir. Eğer bir ehliyetiniz varsa ve yeni bir sınıf ehliyet almak istiyorsanız ehliyet harç ücreti yatırmanıza ve teorik (yazılı) sınava girmenize gerek yoktur. Yapmanız gereken şey ise sadece ilgili sınıfın aracı ile direksiyon sınavına girmektir. Bunun yanı sıra artık bazı illerde aktif olarak kullanılmaya başlanan e-sınav (online sınav) ile de sınava girilebilmektedir. Bununla ilgili detaylı bilgilere ehliyet sınavı nasıl olacak 2023 sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

İşin en zor kısmı ise direksiyon sınavlarıdır. Bir çok aday yazılı sınavda başarılı olsa da direksiyon sınavlarında takılabilmektedir. Bu da sürücü kurslarının başarısız eğitimler vermesinden kaynaklanmaktadır. Aslında direksiyon sınavını da geçmek oldukça kolaydır ancak bazı temel şeyleri iyi bilmeniz ve öğrenmeniz gerekmektedir. Kesinlikle heyecana kapılmamanız ve trafikte olduğunuzu unutmamanız da gerekli. Yine direksiyon sınavına girmeden önce sürücü kursunun vereceği eğitimlere katılmanız gerekmektedir. Sürücü kursları genellikle sınav alanlarında eğitimler verirler ve yapılacak şeyleri kursiyere öğretirler. Direksiyon sınavı ücreti ise 
 160 TL olarak belirlenmiş olup, bu ücreti adayların kendisi yatırması gerekmektedir. Sınav uygulamalı olarak yapılır ve genellikle araç çalıştırılmadan önce de sınavdaki görevli memurlar size soru sorabilir. Arabaya bindiğinizde koltuğu ve aynayı ayarlamalı, emniyet kemerini takmalı ve aracı kontrol etmelisiniz. Aracı vitesteyken çalıştırmaya kesinlikle çalışmayın, boşta olduğundan emin olun ve sonrasında çalıştırın.

Ehliyet alma süreci ne kadar sürer konumuzda yukarıdaki bütün işlemleri yapma aşaması bütün sınavlarda başarılı olmanıza bağlıdır. Ehliyet alma süreci sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan sonra öncelikle teorik sınav için sınıf eğitimi verilir. Bu eğitimden sonra sürücü adayı elektronik ortamda sınava tabi tutulur. Sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan teorik sınava girmeniz yaklaşık 1 ay kadar sürer. Teorik sınav sonuçları sınav salonundan ayrılmadan hemen açıklanır. Başarılı olan adaylar sınav sonuçlarını sürücü kursuna bildirir ve direksiyon sınavı için eğitim almaya başlar yaklaşık 2 hafta süren direksiyon eğitimi sonrasında direksiyon sınavına giren adaylar başarılı olmaları durumunda sürücü kursu tarafından dosyası hazırlanır ve sürücü belgesi almaya hak kazanan vatandaş Nüfus Müdürlüğü' nden randevu alarak ehliyet sahibi olur. 



Ehliyet Almak İçin Gerekenler 2023

 

Ehliyet almak için gereken son adımı sizlere sunuyoruz. Teorik ve direksiyon sınavını başarılı olarak geçmişseniz son aşamaya gelmiş sayılırsınız. Sürücü kursunun size vereceği (MEB'in hazırladığı) geçici ehliyet belgesini almalı ve bu aşamadan sonra ilinizde bulunan trafik şube müdürlüklerine giderek ehliyet harç bedelini yatırıp ehliyeti alabilmek için başvurunuzu yapmak. Sürücü kursunun size belirteceği belgeler ile trafik şubelerine giderek kolaylıkla yeni ehliyet belgesine sahip olabilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtelim, sürücü kursları tarafından verilen geçici ehliyet belgeleri, ehliyet yerine geçemez ve araç kullanamazsınız. Geçici ehliyet belgesini de en fazla 2 yıl içerisinde trafik şubelerine teslim etmeniz ve ehliyetinizi almanız gerekmektedir. Bu sayfamızda ehliyet alma süreci ne kadar sürer sorusunun cevabını sizler için hazırladık. Aklınıza takılan soru ve detayları aşağıda bulunan yorum bölümüne yazabilir, bizleri facebook adresimizden takip edebilirsiniz.