Otoban Otomobil Hız Sınırı 2023

Şehirler arası güvenli ulaşımın sağlanması amacıyla otobanlarda yolculuk eden araçlara hız sınırı getirilmiştir. Haber detayımız da otoban otomobil hız sınırı 2023 yılında uyulması gereken kurallar hız limitleri verilmiştir.

Otoban Otomobil Hız Sınırı 2023

Karayolunda trafiğin güvenli bir şekilde akması için belli sınırlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamaların amacı insanların ve sürücülerin can ve mal güvenliğini sağlayabilmektir. Yasalarca belirlenmiş olan kurallara uymayan sürücülere, cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Karayollarında hız sınırını aşan sürücülere ise, aşırı hız cezası yaptırımı uygulanmaktadır. Otoyollarda hızla ilgili denetimler kameralar aracılığıyla yapılmaktadır. Ayrıca günümüzde radar sistemide, aşırı hız yapan sürücüleri tespit ederek ceza işlemini uygulamaktadır. Otobana ilk kez çıkan bir sürücü eğer hız sınırının kaç olduğunu bilmiyorsa bu durumda, hız sınırı kural ihlalilini gerçekleştirebilir. Bu sebep ile birçok sürücü otoban hız sınırı konusunu merak etmekte ve araştırmaktadır. Bugün sizler için otoban otomobil hız sınırı 2023 konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Otoban Otomobil Hız Sınırı 2023

Hız sınırları günümüzde farklı yöntemlerle ölçülmektedir. Trafikteki azami hız limitini aşan araçları tespit etmek için yol üzerinde belirli noktalara yerleştirilen radarlar 1 ila 2 km arası bir mesafe içerisindeki hızınızı tespit edip, ihlal durumunda plakanız üzerinden ceza yazmaktadır. Elektronik Denetleme Sisstemi (EDS) hız ihallelerini ölçmede uygulanan etkin sistemlerden bir diğeridir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte otoban hız sınırı uygulaması hız koridoru radar tespit sistemiyle gerçekleşiyor. Araçların gişelere giriş ve çıkışlarındaki saatler üzerinden yapılan tespitle ortalama hızları belirlenerek ihlal durumunda cezai işlem uygulanıyor. Hız limiti ihlali cezaları hız sınırını aşma oranına göre değişiyor. Hız sınırı aşma cezaları %10 ila %30 arası aşanlar 51/2-a, %30 ila %50 arası aşanlar 51/2-b, %50'nin üstüne çıkanlar için ise 51/2-c olarak sınıflandırılıyor. Sınırı aşan sürücülere para cezası ve ceza puanı uygulanmaktadır. Otobanlarda otomobiller için belirlenmiş maksimum hız sınırının kaç olduğunu birçok sürücü merak etmektedir. Otoban otomobil hız sınırı 2023 günümüzde yasalarca belirlenmiş olan otomobiller için otoyolda yapacakları hız sınırı maksimum 130 KM olarak belirlenmiştir. Eğer bir sürücü yasalarca belirlenmiş olan bu hız sınırını aşar ise, EDS sistemi ile tespit edilerek ceza işlemi uygulanır. Trafik cezalarını indirimli olarak ödemek mümkündür. Bunun için yapmanız gereken şey, trafik cezası size tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme işlemini gerçekleştirmektir. Trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücülere, %25 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır. Ülkemizde hız sınırları yerleşim yerleri, çift yönlü karayolları, bölünmüş yollar ve otoyollar olmak üzere dört kısma ayrılmıştır. Hız limitleri araç tipine göre değişiklik göstermektedir. İşte

2023 güncel hız limitleri:

Otomobiller İçin Hız Limiti

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 90 km,

* Bölünmüş yollarda 110 km,

* Otoyollarda 130 km olarak belirlenmiştir.

Minibüsler İçin Hız Limiti

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 80 km,

* Bölünmüş yollarda 90 km,

* Otoyollarda 100 km olarak belirlenmiştir.

Otobüsler İçin Hız Limiti

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 80 km,

* Bölünmüş yollarda 90 km,

* Otoyollarda 100 km olarak belirlenmiştir.

Kamyonet İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 80 km,

* Bölünmüş yollarda 85 km,

* Otoyollarda 90 km olarak belirlenmiştir.

Panelvan İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 85 km,

* Bölünmüş yollarda 100 km,

* Otoyollarda 110 km olarak belirlenmiştir.

Çekici İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 80 km,

* Bölünmüş yollarda 85 km,

* Otoyollarda 90 km olarak belirlenmiştir.

Arızalı Aracı Çeken Araçları İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 20 km,

* Çift yönlü karayollarında 20 km,

* Bölünmüş yollarda 30 km,

* Otoyollarda 40 km olarak belirlenmiştir.

Motosiklet (L3) İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 80 km,

* Bölünmüş yollarda 90 km,

* Otoyollarda 100 km olarak belirlenmiştir.

Motosiklet (L4, L5, L7) İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 50 km,

* Çift yönlü karayollarında 70 km,

* Bölünmüş yollarda 80 km,

* Otoyollarda 80 km olarak belirlenmiştir.

Motorlu Bisikletler (L1, L2, L6) İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 30 km,

* Çift yönlü karayollarında 45 km,

* Bölünmüş yollarda 45 km,

* Otoyollarda giremez.

Lastik Tekerlekli Traktörler İçin Hız Limitleri

* Yerleşim yerlerinde 20 km,

* Çift yönlü karayollarında 30 km,

* Bölünmüş yollarda 40 km,

* Otoyollarda girilmez.

2023 Yılı Hız Sınırı Cezaları

Hız sınırları günümüzde farklı yöntemlerler ölçülüyor. Trafikteki azami hız limitini aşan araçları tespit etmek için yol üzerinde belirli noktalara yerleştirilen radarlar 1 ila 2 km arası bir mesafe içerisindeki hızınızı tespit edip, ihlal durumunda plakanız üzerinden ceza yazıyor. Elektronik denetleme sistemi EDS hız ihlallerini ölçmede uygulanan etkin sistemlerden bir diğeridir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte otoban hız sınırı uygulaması hız koridoru radar tespit sistemiyle çalışıyor. Araçların gişelere giriş ve çıkışlarındaki saatler üzerinden yapılan tespitle ortalama hızları belirlenerek ihlal durumunda cezai işlem uygulanıyor. Hız limiti ihlali cezaları hız sınırını aşma oranına göre değişiyor. Buna göre 2023 hız sınırı cezaları;

* Ceza limiti %10-%30: 314 TL para cezası, (erken ödeme indirimiyle 235 TL) 10 ceza puanı,

* Ceza limiti %30-%50: 652 TL para cezası, (erken ödeme indirimiyle 489 TL) 15 ceza puanı,

* Ceza limiti %50 üzeri: 1339 TL para cezası, (erken ödeme indirimiyle 1004,25 TL) 15 ceza puanı

Hız sınırları bir yıl içerisinde toplam 5 kez aşan sürücülerin ehliyetlerine 1 yıl süreyle el konuluyor. 1 yılın sonunda psikolojik değerlendirmeden geçirilen sürücüler, para cezalarını da ödemeleri koşuluyla ehliyetlerini geri alıyor.

5 yıl içerisinde bu durum 2 defa yaşanırsa bu kez sürücülerin ehliyetleri süresiz iptal ediliyor. Bu kişilerin yeniden ilk kez ehliyet alıyormuş gibi kursa gitmeleri, yazılı ve uygulamaları sınavdan geçmeleri gerekiyor. Sınavlardan geçip ehliyet almaya hak kazananlara psiko-teknik değerlendirmeler uygulanıp yeniden trafikte olabilmeleri için uzmanlardan onay almaları gerekiyor.

Hız Sınırı Cezalarında Bilinmesi Gerekenler

Radar hız cezaları 3 ila 7 gün içerisinde e-devlet sistemine ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sayfasına düşüyor. Radar cezanız olup olmadığını bu iki sistem üzerinden "Araç plakasına yazılan ceza sorgulama" bölümünden sorgulayabileceğiniz gibi PTT sayfasından ya da SMS üzerinden plaka sorgusu yaparak da öğrenebilirsiniz.

Radar cezaları ne zaman ödenir? sorusu da özellikle %25 oranındaki indirimden yararlanmak isteyenler açısından merak ediliyor. Hız cezası kişinin kayıtlı adresine 10-30 gün arasında tebliğ ediliyor. Ceza için 15 günlük erken ödeme süreci tebliğ aldığınız tarihten itibaren geçerli oluyor. İlk 1 ay içerisinde ödenmeyen cezalarda ise %5 oranında gecikme bedeli uygulanıyor.

2023 radar cezası ödeme için PTT, vergi dairesi ya da anlaşmalı bankaları kullanabilirsiniz. Ayrıca e-devlet sistmei üzerinden "Trafik para cezası sorgulama ve ödeme" sayfasından da hız cezalarını ödeyebilirsiniz.

Hız ihlali radar cezalarına itiraz için tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük itiraz süreniz bulunuyor. İptal davası için ise Sulh Ceza Mahkemelerine müracaatta bulunmanız gerekiyor.

Ülkemizde her yolun başlangıcından itibaren yol boyunca uygulması gereken hız limit tabelaları bulunuyor. Limit ihlalleri yapanlar için uygulanan cezalar ile kurallara uyulması ve yollarda hem araçların hem de yayaların güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek otoban otomobil hız sınırı 2023 konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!