Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir 2023

Trafikte yapılan kural ihlal sebepleri yüzünden ceza alırız. Ancak almış olduğunuz trafik cezasını haksız yere aldığınızı düşünüyorsanız, cezaya itiraz etme hakkınız bulunuyor. Bugün sizler için trafik cezasına nasıl itiraz edilir konusunu araştırıp derledik.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir 2023

Trafik kuralları, toplumun can ve mal güvenliği sağlamak için yasalarca belirlenmiş olan kurallardır. Bir sürücü trafikte seyir halindeyken, kural ihlali yaparsa anında tespit edilir ve ceza işlemine maruz kalır. Ancak trafikte almış olduğunuz cezaları haksız yere aldığınızı düşünüyorsanız, cezaya itiraz etme hakkınız bulunuyor. Trafik cezasına itiraz etmek ücretsizdir. Mahkeme sizin itirazını haklı bulur ise, hiçbir ücret ödemenize gerek kalmaz. Ancak mahkeme sizi haksız bulur ise, mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalırsınız. Bu sebep ile sadece haklı olduğunuzu düşündüğünüz cezalara itiraz etmeniz önemlidir. Bugün sizler için trafik cezasına nasıl itiraz edilir konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir 2023

Trafik cezası, gıyapta plakaya ya da yüz yüze olmak üzere iki şekilde kesilmektedir. Bu ayrım trafik cezasına itiraz süresinin başlangıcı için önemlidir. Trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezasına itiraz süresi o gün; gıyapta plakaya kesilmiş ise cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar

Trafik cezasına itiraz edilebilecek durumları kanun ve Yargıtay içtihatları göz önüne alındığında şöyle sıralayabiliriz:

* Radar uyarı levhasının olmadığı noktada herhangi bir hız cezası kesilmişse,

* Kesinlek trafik cezasına ilgili mevzuatta itiraz edilebileceği düzenlendiği durumlarda,

* Yalnızca ceza tespit tutanağının olduğu, herhangi bir fotoğraf ve benzeri delilin olmadığı hallerde,

* Yeterli otopark alanı bulunmayan Belediye bölgesinde getirilen park yasağı uygulaması durumunda; park cezası için trafik cezası kesildiği zaman kişi itiraz etme hakkına sahiptir.

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir, itiraz işlemleri mahkemeler üzerinden yapılmaktadır. İtiraz talebi için belli ölçütler ve aranan belgeler vardır. Bu hususlara uygun bir itiraz ücretsiz olarak mahkemelere yapılmaktadır. Ancak mahkeme kusurlu olduğunuza karar verirse mahkeme masrafları tarafınızca karşılanır. Bu durum Kabahatlet Kanunu madde 31'de "İdari yaptırım kararına karşı başvuru yolu harca tabi değildir. Kanun yoluna başvuru dolayısıyla oluşan bütün masraflar ve vekalet ücreti, başvurusu veya savunma reddedilen tarafça ödenir." düzenlenmesiyle hüküm altına alınmıştır. Trafik cezasına nasıl itiraz edilir almış olduğunuz trafik cezalarına itiraz etmek için öncelikle gerekli belgeler eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Daha sonra ise görevli mahkemeye dilekçe yazılmalıdır. İtiraz süresine de riayet etmek koşuluyla kişi trafik cezasına itiraz edebilir. 

Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te başvuru yolu 16. madde düzenlenlenmiştir.

İlgili maddeye göre, "Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir."

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi

Trafik cezasına itiraz dilekçesi, cezanın kesildiği bölgedeki Sulh Ceza Mahkemesine hitap edilerek yazılmalıdır. Dilekçede itiraz edenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, anne ve baba adı gibi açık kimlik bilgileri gösterilmelidir. Daha sonra ise cezaya itiraz sebepleri ayrıntılı olarak ifade edilmelidir. Ad ve soyadınızı yazıp imzanızı atarak dilekçe tamamlanmalıdır. Trafik cezası farklı sebeplerden dolayı kesilmektedir, itiraz sebepleri de bu duruma bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca Sulh Ceza Hakimliği itirazı dosya üzerinden inceleme yaparak sonuçlandırmaktadır. Yani gerekli görülmediği takdirde duruşma yapılmamaktadır. Bu sebeple dilekçenin özenli ve ayrıntılı bir şekilde kaleme alınması son derece önemlidir. Sulh Ceza Hakimliği itiraz hakkındaki olumlu ya da olumsuz kararını tebligat yoluyla ilgiliye gönderir.

Trafik Cezasın İtirazda Aranan Belgeler

Trafik cezasına itiraz edebilmek için belgeleri eksiksiz hazırlamanız gerekiyor. Bugün sizler için gerekli belgeleri derledik:

* Dava dilekçesi (2 nüsha),

* Kesinlen trafik cezasının karar tutanağının/tebligatının fotokopisi,

* Trafik cezası kesilen araca ait ruhsat fotokopisi,

* Şahsına trafik cezası kesilen kişiye ait ehliyet fotokopisi,

* Şahsına trafik cezası kesilen kişiye ait kimlik fotokopisi,

* Eğer trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont gerekli belgelerdir.

Trafik Cezasına İtiraz Süresi

Trafik cezasına itiraz işleminin sonuç doğurabilmesi için mevzuatta belirlenen süre içerisinde yapılması gerekir. Gerek Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesinde gerekse Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 16. maddesinde bu süre 15 gün olarak düzenlenmiştir. 15 gün içerisinde itiraz etmezseniz, trafik cezası kesinleşir.

Eğer ceza yazmaya yetkili memur, kişinin sürücü belgesine yüz yüze bir ceza yazmışsa itiraz süresi aynı gün başlar.

Eğer gıyabında plakaya ceza yazılmışsa süre cezanın tebliğ edildiği gün başlar. Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir. Gıyabında plakaya kesilen trafik cezasına 15 gün içinde itiraz edilmezse ceza kesinleşir. 

İtiraz süresi için altı çizilmesi gereken bir diğer husus ise mevzuatta bu süer "iş günü" değil "gün" olarak düzenlenmiştir.

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Trafik cezasına itiraz etmek için öncelikle idari para cezası niteliğindeki bu cezanın kesilip kesilmediğini, hangi nedenle cezanın kesildiğini bilmek gerekir. Trafik cezanızı öğrenmek için ise belgelerin tebliğ edilmesine gerek yoktur. Kişinin trafik cezası bilgisini öğrenebileceği platformlar bulunmaktadır. Bu platformları şöyle sıralayabiliriz:

* E-devlet platformu,

* PTT Sitesi,

* EGM,

* GİB Gelir idaresi Başkanlığı

Gıyapta kesilen trafik cezasında itiraz süresi bu platformlar aracılığıyla öğrendiğiniz tarihten değil, cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar.

UYAP Üzerinden Trafik Cezasına İtiraz

Trafik cezasına itiraz adliyeye gitmeden de Ulusak Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden yapılabilir. Adalet Bakanlığı'nın 20 Aralık 2019 tarihinde UYAP Avukat ve Vatandaş Portal uygulamalarında yaptığı değişiklikle idari para ve trafik cezalarına itiraz talepleri eklenmiştir. 

Trafik cezasına UYAP üzerinden itiraz etmek için izlenmesi gereken adımlar sırasıyla şöyledir:

* vatandaş.uyap.gov.tr adresini açın ve giriş sekmesine tıklayın,

* Elektoronik ya da mobil imza ile girişinizi yapın,

* Menüde "Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri" kısmına girin,

* Trafik cezasına itiraz edilecek Sulh Ceza Hakimliğinin bulunduğu ili ve ilgili adliyeyi seçin,

* Taraf bilgilerinden kişi seçip TC kimlik numaranızı girdikten sonra sorgula kısmına girin,

* Elektronik ya da mobil imza ile imzalanmış trafik cezasına itiraz dileçenizi evrak yükleme kısmından ekleyin,

* Trafik ceza tutanağınızı taratıp ekleyin,

* Evrak gönder butonuna tıklayınız.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza sunmaktayız. Bugün ki yazımızı inceleyerek Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!