Araç Muayene Ücreti Ne Kadar 2023

Araç muayene ücreti her yıl belli bir orana göre belirlenmektedir. Günümüzde birçok kişi araç muayene ücretinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Araç muayene ücreti ne kadar 2023, araç muayenesi nasıl ödenir? Hepsi ve daha fazlasını haberimizin devamında anlatılmıştır.

Araç Muayene Ücreti Ne Kadar 2023

Araç muayene ücreti birçok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Araçların muayene ücreti, TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenerek kamuoyuna açıklanır. Muayene ücreti her yeni yıla girdiğimizde değişmektedir. Ülkemizde birçok ilde araç muayene ücreti bulunmaktadır. Aracınızın muayenesini yaptırabilmeniz için, öncelikle randevu almanız gerekiyor. Muayene yaptırmak isteyen araç sahipleri, TÜVTÜRK resmi internet sitesinen randevu aldıktan sonra belirlenen gün ve saatte araçlarını muayeneye götürebilirler. Günümüzde birçok kişi araç muayene ücretinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Araç muayene ücreti ne kadar 2023 bütün detaylarıyla haberimizin devamında anlatılmıştır. 

Araç Muayene Ücreti Ne Kadar 2023

Araç sahiplerinin günü geçmeden mutlaka, araç muayene işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Çünkü araç muayenesini yaptıramadan trafiğe çıkmanın cezası oldukça ağırdır. Araç muayenesi, Karayolları Trafik Yönetmeliği Kanunu' nun ilgili maddesi gereği tüm araçlar tarafından yapılması zorunlu kılınmıştır. Yapmış olduğunuz araç muayeneleri, ticari araçlar için 1 yıl geçerli olurken diğer araçlar için 2 yıl geçerli olmaktadır. Araç muayenesi yapıldıktan sonra aracın ruhsatına görevliler tarafından, aracın muayenesinin ne zaman son günü olduğunu belirten bir barkod yapıştırılır. Barkod üzerinde yazan tarihi aşanlara ve hala aracın muayenesini yaptırmayanlara cezai işlemler uygulanır. Yapılan trafik denetimlerinde araç muayene tarihinin geçmiş olduğu tespit edilirse direk olarak cezai işlemler uygulanır. Günümüzde birçok kişi araç muayene ücretininin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Araç muayene ücreti ne kadar 2023, araç muayene ücretleri her yıl güncellenmektedir. Bu kapsamda araç muayene ücreti 2023 yılı için geçerli olan fiyat tutarı 372,88 Türk Lirasıdır. TÜVTÜRK tarafından yapılan muayene sonucunda araca kusurlu, kusursuz ya da hafif kusurlu raporu verilmektedir. Kusursuz rapor verilmesi, aracınızda herhangi bir sorunun olmadığı anlamına gelir. Hafif kusurlu raporu verilmesi durumunda, aracın muayeneden geçmemesi söz konusu bile değildir. Bu raporu alan araçlar muayeneden geçmeye hak kazanmışlardır. Ancak araçlarına kusurlu raporu verilenler, muayeneden kalmış sayılacaklardır. TÜVTÜRK görevlileri tarafından belirlenen problemlerin giderilmesi sonrasında araç tekrar muayeneye girmelidir. 2023 araç muayene ücreti, araç niyetliğine görede farklılık göstermektedir. Bu kapsamda araça cinslerine göre muayene ücreti aşağıda detaylıca belirtilmiştir.

1- Kamyon, otobüs, tanket ve çekiciler için: 462,56 TL,

2- Otomobil, kamyonet, minibüs, römork ya da yarı römork araçlar için: 372,88 TL,

3- Traktör ve motosikletler için: 186,98 TL muayene ücreti belirlenmiştir.

Trafikten Cezası Olan Araç Muayeneden Geçer mi ? TIKLA ÖĞREN!

Araç Muayene Ücreti Sorgulama 2023

Teknolojinin, son zamanlarda oldukça gelişmesiyle birlikte birçok işlem internet üzerinden hızlıca yapılabilmektedir. İnternet üzerinden son zamanlarda en çok aranan konuların başında araç muayene ücreti sorgulama 2023 konusu yer almaktadır. Aracın muayene ücretinin belirlenmesinde iki husus dikkate alınmaktadır. Araç muayene ücreti hesaplanırken aracın türü ve herhangi bir gecikmesinin olup olmadığı dikkate alınmaktadır. Aracın türüne göre ve gecikme durumuna göre ne şekilde hesaplama yapıldığını yukarıda detaylıca açıklamıştır. Söz konusu sorgulamayı TÜVTÜRK resmi internet sitesinden yapabileceğiniz gibi bu kapsamda dizayn edilmiş birçok internet sitesinden yararlanarak' da öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra aracınızın türüne göre, "2023 araç muayene ücreti ne kadar?" sorusunun cevabını biliyorsanız, bizzat hesaplamayı kendinizde yapabilirsiniz. Araç muayenesinin gecikmesi durumunda, araç muayene ücretinin gecikme ücretinin eklenmesi ile kendiniz ortaya çıkan tutarı bulabilirsiniz. TÜVTÜRK muayene istasyonuna, gecikme ücreti dahil ne kadar ücret ödemeniz gerektiğini bilerek gitmeniz yararınıza olacaktır. Bu anlamda mağduriyet yaşamamak adına gerkli bilgiye sahip olmak oldukça önemlidir. Araç muayenesine giderken bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken şeyler, maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir.

1- Muayene istasyonuna mutlaka randevu alarak gitmelisiniz,

2- Muayeneye gitmeden önce aracın herhangi bir borcunun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aracın motorlu taşıtlar vergisinin ödenmemesi, trafik cezasının olması, sigortasının geçerli olmaması, HGS/OGS cezasının bulunması durumunda muayeneden geçmeniz mümkün değildir,

3- Muayene günü egzoz emisyon ölçümünüzün de geçerli olması gerekiyor. Söz konusu tarih geçerli değil ise, aracınız ağır kusurlu olarak kabul edilir. Bu kapsamda tüm muayene istasyonlarında egzoz emisyon ölçümü yapılmaktadır,

4- Araç muayenesi ile ilgili görsel ve tanıtım filmi ihtiyacınız varsa TÜVTÜRK internek sitesinden temin edebilirsiniz,

5- Aracınızda bulunması gereken ekipmaların neler olduğunu TÜVTÜRK resmi internet sitesinen kontrol ederek muayeneye gitmelisiniz. Söz konusu ekipmanlar aracın niteliğine göre değişmektedir. Bu değişikliği göz önünde bulundurarak ekipmanları incelemenizde fayda vardır, 

6- Muayeneye gitmeden önce kendiniz de bir kısım hususların kontrolünü yapabilirsiniz. Örneğin aracın geri vites lambasının yanmaması, ağır kusurdur. Muayene gitmeden önce bu gibi hususları kendiniz kontrol ederek muayene öncesinde gerekli tedbirleri alabilirsiniz.

Araç Muayene Geciktirme Cezası 2023

Araç muayenelerinin günü geçmeden yapılması gerekiyor. Söz konusu zamanın hangü gün, ay ve yıl olduğu araç tescil belgesinin arka sayfasında yazmaktadır. Araçların hangi periyotta muayenelerinin yapılması gerektiği, aracın cinsine göre farklılık göstermektedir. Bu kapsamda binek ve resmi araçların, römorklar dahil olmak üzere fabrikadan çıktıktan sonra 3 yıl dolmasının ardından periyodik muayeneye yaptırması gerekiyor. 0-3 yaş arasındaki araçlar, herhangi bir muayene yapılmaksızın trafikte kullanılabilir. Bu sürenin dolmasından itibaren söz konusu araçlar her iki yılda bir muayene yaptıramak zorundadır. Traktör ve römorklar için de 3 yaş kuralı geçerlidir. Söz konusu araçlar fabrika çıkışından 3 yıl geçmesinin ardından, her üç yılda bir muayeneye gitmek zorundadırlar. Ticari nitelikteki taksi, kamyon, otobüs gibi vasıtalarda ise araç 1 yaşından itibaren her yıl muayeneye girmelidir. Son grupta yer alan motosiklet, üç tekerlekli taşıtlar ve bunlara ait römorkların da 0-3 yaş arası muayene yaptırması gerekmiyor. Söz konusu sürenin tamamlanmasının ardından, 2 yılda 1 muayenesinin yapılması zorunludur. Sıfır araç aldıktan sonra araç sahiplerinin yanıldığı önemli bir konu vardır. Aracın muayenesi için hesaplanan süre, aracın fabrika çıkış tarihinden başlar. Bu kapsamda satın aldığınız aracı bayiden aldığınız tarihten itibaren söz konusu sürecin başladığını düşünmek yanlıştır. Aracın tescil belgesini noterden aldıktan sonra muayene geçerlilik süresini kontrol etmenizde fayda vardır. Bu duruma dikkat etmediği için 0 km araçlara ceza yaptırımı uygulanmaz. Tahmin edileceği üzere araç muayenesini yaptırmama ya da geciktirme durumunda belli miktarda ceza uygulanması gerekiyor. Araç muayene gecikme ücreti 2023 yılı için her ay % 5 olacak şekilde belirlenmiştir. Önceki yıllarda söz konusu oran aynıdır ve değişmemiştir. Araç cinslerine göre bu oran değişmez, tüm araçlara aynı oran uygulanmaktadır. Hesaplamalarda araç muayene ücretinin güncel verilerinin baz alınması gerekiyor. Yukarıdaki başlıkta kısaca açıklandığı gibi araç muayene işlemi sonrasında ağır kusurlu rapor verilen araçların eksiklerini gidererek tekrar muayeneye girmesi gerekiyor. Bunun için TÜVTÜRK resmi internet sitesinden tekrar randevu almak gerekiyor. Tekrar randevu alınması durumunda araç muayene harcının tekrar ödenmesi gerekmez. Söz konusu ücret araç muayeneden geçsin ya da geçmesin bir kez ödenmektedir. Fakat araca ağır kusurlu raporu verilmesi durumunda bir ay içinde araç tekrar muayeneye gelmemesi halinde tekrar muayene harcını ödemek zorundadır. Araca ağır kusurlu raporu verilmesi durumu, sadece araçtaki problemlerden kaynaklı değildir. Aracın egzoz ölçüm muayenesinin yapılmaması ağır kusur olarak değerlendirilir. Araç egzoz muayene ücreti 2023 yılında 90 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu ücret, araç periyodik muayene ücretinden ayrı bir bedeldir. Periyodik muayene öncesinde egzoz emisyon ölçümünün yapılması şarttır. 

Araç Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene gecikme ücretinin 2023 yılı için % 5 olarak belirlendiğini belirtmiştik. Bu kapsamda araç sahiplerinin daha iyi anlayabilmesi için söz konusu durumu detaylıca değerlendirelim. Bine araç muayene ücreti 2023 yılı için 820 Türk Lirasıdır. Örneğin aracın muayenesi 01.04.2023 yılında bittiğini varsayalım. Diğer yandan siz aracı 11.04.2021 tarihinde muayeneye götürecek olun. Yani aracın muayenesi dolduktan 10 gün sonra aracı muayeneye götürdüğünüzü düşünün. Burada 10 günlük gecikme bedeli, tarafınızdan temin edilecektir. 10 günlük gecikme bedeli ise, 820 TL' nin % 5' idir. Yani ödenecek gecikme ücreti toplamda 22.45Türk Lirasıdır. Bu durumda aracın muayenesini yaptırmanız için 842.45 TL ödemeniz gerekecektir. Araç muayene gecikme ücretlerinde şu hususu dikkate almalısınız. Aracın muayenesi dolduktan sonra isterseniz 1 gün, isterseniz de 29 gün muayeneyi geciktirin, ödeyeceğiniz ücret aynıdır. Bu durumda gecikme gün sayısı baz alınarak yapılmaz. TÜVTÜRK resmi internet sitesindeki hesaplamanın bu prensiple yapıltdığını belirtebiliriz. Gecikmenin gerçekleştiği her ay için muayene ücretine %5 gecikme ücretinin eklenmesi gerekiyor. Bu başlıkta üzerinde durulması gereken konulardan biri de aracın muayenesi dolduğu için uygulanacak trafik cezasıdır. Bu kapsamda 2023 yılı verilerine göre 2918 sayılı Trafik Kanunu' nun 34. maddesi gereği araç muayenesi yapılmadan trafiğe çıkan araç sürücülerine 951 TL ceza uygulanır. Cezaya ek olarak ise, 10 ceza puanı düşürülür. 

Araç Muayene Ücreti Kredi Kartıyla Ödeme 2023

Araç muayene işlemini gerçekleştirmek için yukarıda belirttiğimiz gibi öncelikle randevu almanız gerekiyor. TÜVTÜRK resmi intenet sitesine girdiğinizde randevunun hangi menüden alınacağını görebilirsiniz. Sitede çıkan randevu sayfasında araç tescil belgesi bilgileri, aracın son muayene geçerlilik tarihi ve randevu almak istediğiniz muayene istasyonu ile muayene tarih ve saati istenir. Gerekli bilgileri girdiğinizde,belirttiğiniz istasyondaki hangi randevu saatlerinin boş olduğunu görebilirsiniz. Sizin için hangi tarih ve saat uygunsa buradan kolay bir şekilde seçebilirsiniz. Randevu saatine belirttiğiniz istasyonda olmanız gerekiyor. TÜVTÜRK resmi internet sayfasında araç sahiplerine muayene için en az 2 saat ayırmanız gerektiği ile ilgili gereli uyarılar yapılıyor. Burada şu hususu bilmeniz gerekiyor, araç muayenesinin yapılması için mutlaka araç sahibi muayeneye gitmelidir. TÜVTÜRK randevu sayfasında aracı kimin muayeneye götüreceği bilgileri yer almaktadır. Bu kapsamda isterseniz yakınlarınızdan birisi aracınızı muayeneye götürebilir. Muayene randevusu almak tamamen ücretsizdir. Araç muayeneden ağır kusurlu olarak geçse bile sonradan alacağınız randevu için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeyecektir. Randevu saatinde muayene istasyonuna gittiğiniz zaman gereken ilk şey, görevliye aracı tescil belgesi ile teslim etmektir. Müracaatınız üzerine gerekli işlemleri yapacak olan görevli, sizden muayene ücretini ödemeniz talep edecektir. Araç muayene ücreti kredi kartılya ödenir mi, günümüze birçok kişi bu sorunun cevabını merak etmektedir. Ancak kredi kartı ile araç muayene ücretinin ödenmesi mümkün değildir. Araç muayene ücretinin, muayene istasyonunda elden, nakit olarak ödenmesi gerekiyor. Ödeme işlemlerinde kredi kartı kullanılamıyor. Bu kapsamda aracı muayeneye götürürken yanınıza nakit olarak araç muayene ücreti ve egzoz ölçüm ücretini almanız önemlidir. 

Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler 2023

Araç muayenesi yaptırmdan önce hazırlanması gereken belgeler bulunmaktadır. Motorlu ve motorsuz araçların trafikteki yeterliliklerini ölçmek için yapılmaktadır. Sürücülerin muayene sürecini sorunsuz geçirmeleri için belgelerini eksiksiz olarak hazırlamaları gerekiyor. Araç muayenesi için gerekli belgeler aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

1- Eğer kayıtlı bir vergi ve ceza borcunuz varsa ödemelisiniz,

2- Trafik sigortası yaptırılması gerekiyor,

3- Egzoz emisyon ölçüm belgesi alınması gerekir,

4- Araç ekipmanları tamamlanmalıdır,

5- Ruhsat gereklidir,

6- Trafik sigortası poliçe evraklar arasına konulmalıdır,

7- Nüfus cüzdanı ve ehliyette evraklar arasında bulunması gereklidir. 

Bu işlemler tamamlanıp belgeleri hazırladıktan sonra araç muayeneniz için bir engel söz konusu değildir. Araç borcunuzun olmaması oldukça önemlidir. Borcu olan araçların muayeneleri kesinlikle yapılmamaktadır. 

Araç Muayenesinde Araçta Bulunması Gerekenler 2023

Araç muayenesi yapılırken aracın içinde olması gereken bazı eşyaların bulunması gerekiyor. Araç muayenesinde araçta bulunması gerekenler maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir.

1- İlkyardım çantası,

2- Yangın söndürücü,

3- Stepne,

4- Üçgen reflektör

Bu eşyaların bulunmaması durumunda araç muayenesi sırasında sorun çıkabilmektedir. Eşyaların eksiksiz olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kulanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek araç muayen ücreti ne kadar 2023  konusu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.