Yayalara Yol Vermeme Cezası 2023

Yeni Kanun. Yeni Ceza yaya geçidi cezası. Halk arasında da dillerde olan yürürlüğe yeni giren cezanın şartları nelerdir? Trafikte yayalara yol vermeyen sürücüler ne kadar ceza öder? Yurt dışı ülkelerinde kullanılan yayalara yol vermeme cezası oldukça yüksektir ülkemizde de bu ceza oranı bazı ceza oranlarına göre oldukça fazladır. Peki yaya geçidi cezası ne kadar şartları nelerdir? Yayaların ve sürücülerin uyması gerektiği şartlar nelerdir? Aşağıda bütün detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Yayalara Yol Vermeme Cezası 2023

Trafikte ve sosyal hayatta uyulması gereken toplumsal kurallar vardır. Bu kurallar toplum refahı için uygulanmaktadır uymayan vatandaşlar tabiki vardır uymayanlara uyulması hususunda bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Sosyal hayatta toplum huzurunu bozan davranışlara para ve hapis cezası uygulandığı gibi trafikte de bu yaptırımlar aynı şekilde uygulanmaktadır. Trafikte para cezası hapis cezası yanısıra ehliyetlere uygulanan ceza puanları ile ehliyetlere geçici veya sürekli el konulması dahi uygulanmaktadır. Trafikte hep sürücülerin uyması gereken kurallardan bahsettik tabiki trafikte olan yayalarında uyması gereken kurallar vardır. Nasıl ki trafikte kurallara uymak konusunda sürücüler zorunlu kılınmışsa aynı şekilde yayalarda kurallara uymak zorundadırlar. Yayalara yol vermeme cezası 2023 yeni gelen kanun yayalara yol verme konusunda sürücülere uygulanan yaptırımdır yayalarda aynı şekilde trafikteki araçlara saygılı olmak zorundadır. Aşağıda uyulması gereken kuralları inceleyelim.
 

Yayalara Yol Vermeme Cezası 2023

Yeni yıla girmemizle birlikte trafik cezalarında yeni düzenlemeler yapılmıştır. Özellikle yeni düzenlemeden sonra yayalara öncelik hakkı tanınmaktadır. Yaya geçitlerinde duran yayalara yol vermek zorunludur. Araç kullanan kişiler, yaya geçidinde, yayalara yol vermezler ise ceza işlemi uygulanmaktadır. Yaya geçidinde trafik polisi bulunmadığı zamanlarda bile, ceza işlemi uygulanıyor. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) yaya geçitlerini sürekli olarak kontrol etmektedir. Araç seyir halindeyken yaya geçidine geldiği zaman, yol vermeden devam ederse ceza işlemi anında uygulanmaktadır. Yayalara yol vermeme cezası 2023 yaya geçidinde bulunan yayalara yol vermeyen sürücülere güncel olarak 1910 TL ceza işlemi uygulanmaktadır. Trafik Kanunları tarafından yapılan güncelleme ile yayalara yol vermek zorunlu hale gelmiştir. Sürücüler bu kuralı ihlal ederler ise 1910 TL olan cezayı ödemek zorunda kalmaktadırlar. Tarafınıza kesilmiş olan cezaları indirimli olarak ödemeniz mümkündür. Herhangi trafik cezası tarafınıza tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız %25 erken ödeme hakkını elde edersiniz. 

Yaya Geçidine Park Etme Cezası 

Araba park ederken dikkat etmeniz ve kimsenin hakkını gasp etmemeniz oldukça önemlidir. Özellikle yaya geçitleri, yayalara özel geçiş alanı olduğu için park etmek kesinlikle yasaktır. Sürücüler arabalarını park ettikleri noktalara dikkat etmelidir. Dikkatli park etmek diğer bireylerin rahat bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Bu sebep ile kurallara hepimizin uyması oldukça önemlidir. Yaya geçidine araba park eden sürücülere 436 TL ceza işlemi uygulanmaktadır. Hatalı park yapan sürücülere 10-20 arasında ceza puanı işlenmektedir. Kavşak, tünel gibi noktalarda durmak, yaya geçidine araç park etmek ve çöp konteynırı yanı gibi dar alanlara araç park etmek yasak ve tehlikelidir. 


Alakalı Konu: Plakadan trafik cezası sorgulama  için tıklayınız

Alakalı Konu: 2023 Trafik Cezaları ne Kadar?
 

Yayaların Uyması Gereken Kurallar

- Yayalar aşağıda durumlar haricinde taşıt yolu yanında veya yakınında yaya yolu, kaldırım varsa burada yürümek zorundadır. Yönetmelikte belirtilen tedbirler alınmak şartı ile diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları iten veya taşıyan kişiler ile, taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmemek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde de imkan oranında tek sıra halinde yürümek şartı ile bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde yürüyen yaya kafileleri taşıt yolu üzerinde yürüyebilir.

- Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda bisiklet yolu yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler.

Her iki tarafında, yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında yaya kafileleri dışındaki yayalar, taşıt yolunun sol kenarını izlemek zorundadır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi uygulanan yaptırımlar vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla getirilmiş kurallardır. Daha önceki yıllarda aynı şekilde yaptırım uygulanan emniyet kemeri cezası son zamanlarda eskiye oranla takmayanlar daha azalmıştır. Emniyet kemeri takma zorunluluğu cezai yaptırımlarla sadece şehirler arası yolculukta değilde şehiriçi tarafiğinde de takılması zorunludur. Hem para cezası ödeyecek hemde ceza puanı yazılacak olan sürücüler emniyet kemeri takarak bir süreden sonra alışkanlık haline getirmişlerdir ve emniyet kemeri takma oranı ciddi oranlarda artış göstermiştir. Aynı yaptırımlar yayalara yol vermeme cezası 2023 yılı içinde uygulanmaya başlamıştır. Sizde ceza yemeden kurallara uymaya dikkat edin.