Tali Kusur Nedir ? Asli Kusurla Arasındaki Fark Nedir ?

Trafikte araç kullanırken insanlara istemeden trafik kazasına karışabiliyor. Tali kusurun ne olduğu birçok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bugün sizler için tali kusur nedir? Asli kusurla arasındaki fark nedir? Konusunu araştırıp derledik.

Tali Kusur Nedir ? Asli Kusurla Arasındaki Fark Nedir ?

Günümüzde birçok kişi bazı sebeplerden dolayı trafik kazası ile karşılaşabilmektedir. Araçlarla yapılan bu kazalarda bazı terimler kullanılmaktadır. Bu terimlerden biri olan tali kusur, araç sahiplerinin merak ettiği ve araştırdığı bir konudur. Tali kusur en temel anlamı ile tali kusur trafik kazasında en az bir otomobilin bulunduğu kazalar olmaktadır. Bununla birlikte kaza sonucu tali kusur olabilmesi için kazada asli kusurun bulunmaması gerekiyor. Trafik kazası sonucu sık kullanılan tali ve asli kusur araç sahipleri için de önemli olmaktadır. Bugün sizler için tali kusur nedir? Asli kusurla arasındaki fark nedir? Konusunu araştırıp derledik. İşte detaylar...

Tali Kusur Nedir ? Asli Kusurla Arasındaki Fark Nedir ?

Kaza sonucunun daha iyi raporlanabilmesi için de sürücülerin bu tabipleri ve kapsamlarını iyi bilmesi oldukça önemli bir durumdur. Tali kusur gerçekleşmiş olan trafik kazası olayında en az bir aracın bulunduğu kazalar için söylenen bir tabirdir. Bu sebep ile, her trafik kazası kapsam olarak birbiri ile aynı olmamaktadır. Bu nedenle de her trafik kazasını kendi yapısı içinde değerlendirmek daha doğrudur. Trafik kazaları için her zaman kesin sonuçlar vermek mümkün olmadığı için kusur terimleri bulunmaktadır. Trafik kazası sonucunda eğer maddi kayıp, can kaybı veya yaralanma bulunuyorsa bu kaza tali kusur olarak adlandırılmaktadır. Ancak kaza sonrası yapılacak olan incelemelerin de önemi bu noktada oldukça büyük önem arz ediyor. İncelemeler sonucunda kazanın ne kaynaklı gerçekleştiği belirlenmeye çalışmaktadır. Bu gibi sonuçlar için tali kusurun da trafik kazaları için farklı anlamları bulunabilmektedir. Her kaza sonucu tali kusur demek yanlış bir anlam ifade etmektedir. Elbette ki tali kusurla asli kusur arasında farklılık mevcuttur. Tali kusur ile asli kusur arasındaki fark nedir, tali kusur trafik kazasına bir aracın karışmış olması ve sonucunda en az maddi kaybın yaşanması durumunu temsil etmektedir. Asli kusurla genel anlamında tartışmaya kapalı olan ve her durum için suçlunun belirli olduğu kusurlardır. Bu kusurlarda yapılacak olan incelemeler de belirli olmaktadır. Tali kusurların bu noktada en önemli farkı ise her zaman için net bir şekilde suçlunun belirlenememesi olmaktadır. Trafik kazalarında en çok kullanılan tabirler genel olarak tali kusur ve asli kusur olmaktadır. Her iki kusur içinde kazanın tam olarak incelenmiş olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. 

Tali Kusur Cezaları Ne Kadar?

Trafikte tali kusur sayılabilecek birçok özel ihlal ve hata bulunuyor. En basit örneklerden birisi trafik levhalarına ve işaretlerine uymamak olmaktır. Bununla birlikte trafikte ışıkları bozuk olan araç kullanmak da tali kusur sayılabilmektedir. Tali kusur için sadece motorlu taşıt kulllanılması da gerekmemektedir. Bisiklet veya motosiklet gibi araçların kaldırımlarda kullanılması da bir tali kusur örneği olmaktadır. Günümüzde en çok gerçekleştirilen tali kusurların başında ise hız cezaları gelmektedir. Trafikte belirlenmiş olan hız sınırının üzerinde araç kullanmak bir tali kusur örneği olmaktadır. Genel olarak trafik kurallarına ve trafiğin akışına uygun bir şekilde araç kullanmayan kişiler tali kusur kapsamında değerlendirilmekte ve ceza almaktadır. Bütün bu bilgiler ışıgında tali kusur beraberinde sorumluluklar da getirmektedir. 

İlgili Haber: Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır 2021

Tali Kusur Maddeleri

Kazaların meydana gelmesindeki asıl sebep olmayan ihlal maddeleri tali kusur maddeli sayılmaktadır. Aslında Karayolları Kanununda 84. maddede belirtilen durumlar haricindeki tüm haller olarak geçse de tam olarak öyle değildir. Aşağıda tali kusur sayılan halleri maddeler halinde sıraladık:

Tali kusurlu sayılan haller

* 30/1-A ışıkları bozuk veya çalışmayan araç kullanmak,

* 30/1-B eksikliği veya bozukluğu bulunan araç kullanmak,

* 31/1-A yönetmelikte belirlenen gereçleri araçta kullanıma uygun bulundurmamak,

* 46/3 taşıt yollarında hayvan sürücü götürmek,

* 47/1-C trafik levhalarına ve işaretlerine uymamak,

* 47/1-D trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek,

* 48/5 cezası hususi otomobiller 0.50 diğer araçlarda 0.20 promil üzerinde araç kullanmak 1002 TL,

* 51/2-A hız sınırının %10 ile %30 üstünde araç kullanmak,

* 51/2-B hız sınırının %30 ile %50 üstünde araç kullanmak,

* 51/2-C hız sınırının %50 üstünde araç kullanmak,

* 52/1-A kavşağa, dönemece köprüye yaklaşırken hızını azaltmamak,

* 52/1-B havanın ve trafiğin durumuna göre araç kullanmamak,

* 52/1-C öndeki araçla güvenli takip mesafesi bırakmamak,

* 52/1-D konvoy halindeki araçlarla yeterli mesafe bırakmamak,

* 55 geçilme kuralını ihlal etmek,

* 58 yolcu indirme veya bindirmelerini sağdan yapmamak,

* 66 bisiklet, motosiklet gibi araçları kaldırımda kullanmak,

* 69/1 hayvan sürülerini kara yolunda başıboş bırakmak,

* 69/2 kara yoluna hayvan sürüsü çıkarmak kazaya sebebiyet vermek.

Asli kusurun yukarıda ne olduğunu detaylıca belirttik, trafik kazası meydana geldiğinde belirlenen hallerdir:

* Ehliyetsiz,

* Muayenesiz,

* Sigortasız,

* Alkollü

Araç kullanmak bir ihlaldir idari para cezası uygulanır.

Yönetmelikte belirtilmiş limitin üzerinde alkollü olarak araba kullanmak ile ilgili sadece ihlal sayılıp kusurlu sayılmaması yönünde görüş yazıları olmasına rağmen %2 oranında 48/5 maddesi kullanılmıştır.

Alkollü, sürücü belgesiz (ehlyietsiz), sigortasız veya muayenesiz araba kullanmak neden sadece ihlal sayılacağı ile ilgili size bir önekle açıklayalım. Ehliyetsiz araç kullanıyorsunuz ve ışıklar kırmızı yandığı için durdunuz ve bekliyorsunuz, başka bir araç sizin aracınızın arkasından çarptığını varsayalım. Bu kazada %100 oranında hatalı olan çarpan araçtır ama sizde 36/3-a maddesinden 2008 TL para cezası işlemi uygulanır. 

Tali Kusur Oranı Nedir?

2012 yılından önce jandarma ve polis trafik personelleri ve bilirkişiler trafik kazalarında 8'de 8 kusur olarak bilinen sekiz üzerinden değerlendirme yapmaktaydı. 21 Mart 2021 yılında trafik yönetmeliği madde 156'da yapılan düzenleme ile kaza tutanağı düzenlemeye yetkili kişiler tarafların hangi maddeyi ihlal etmişlerse sadece madde olarak belirtilmesi yönünde hüküm verilmiştir.

Bu değişikli ile 8'de 2 veya 8'de 8 gibi oranlar artık kullanılmamaktadır.

Özellikle Danıştay dan çok farklı kararlar çıkabilmektedir.

* %10 - %90 oranı,

* %20 - %80 oranı,

* %30 - %70 oranı,

* %40 - %60 oranı

Yaralanma veya ölümle sonuçlanan kaza sonrasında oran olarak, cezai sorumluluk yönünde emsal kararlar çıkmıştır. 

Ama trafikte asli tali kusur oranları gerek bilirkişiler gerekse de sigorta şirkerleri tarafından;

* Tali kusur %25,

* Asli kusur %75

Oranı kabul edilmektedir. Kazaya karışan tarafların eşit derece de ihlal yapmışlar ise her iki taraf için de %50 oranı kabul edilir.

Tali Kusurlu Trafik Cezası

Trafik kazaları önlenebilir vakalardır. Ancak yol kullanıcı olarak bizlerin kural ihlali yapmaması oldukça önemlidir. 2017 yılında Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ülkemizde;

* %90,3 sürücü hataları,

* %8,3 yaya hataları,

* %0,4 yolcu hataları,

* %1 taşıt ve yol hataları

Nedeniyle trafik kazaları meydana geldiği açıklanmıştır. Taksirli suçlar kapsamındadır yani sonucunu bilerek ve isteyerek yapmazsınız. Elbette hiç kimse bile bile kaza yapmaz zaten bilerek ve isteyerek bu fiili gerçekleştirir ise taksir değil kast olur. Yıllar geçmiş olsa da her yıl bilanço hemen hemen aynı hatalar devam etmektedir. Önlenebilir bir durum olduğu da göz önüne alındığında %99 insan faktörü sayılan bu sebeplerin başlıcaları;

* Aşırı hız,

* Kavşaklarda geçiş hakkında riayet etmemek,

* Manevra hataları yapmak,

* Şerit ihlalleri yapmak,

* İşaret ve levhalara uymamak,

* Geçilme ve geçme kurallarına uymamak

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise tali kusur oranları çünkü siz hata yapmamış olsanız bile madi bir hatadan kaynaklı sorumluluk yüklenebilir. Kaza tespi tutanağında görevlilerce sehven hata yapılabilir veya olay yerindeki iz ve deliller yanlış yorumlanabilir hata yapmamanıza rağmen sorumlu tutalabilirsiniz.

Ehliyet araba ekibi olarak, internetteki bilgi kirliliğini önleyerek en yeni ve güncel bilgileri siz değerli kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Bugün ki yazımızı inceleyerek Tali Kusur Nedir ? Asli Kusurla Arasındaki Fark Nedir ? konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sitemizi incelemek ve diğer haberleri okumak için TIKLA!