Modifiye Yaptırma Cezası Ne Kadar 2023 Güncel (YENİ KANUN)

Tüm araç severlerin severek yaptığı modifiye ve araçlara güzel bir görünüm kazandıran modifiyenin 2023 yılında güncellendi ceza tutarları ne kadar haberin devamında bulabilirsiniz

Modifiye Yaptırma Cezası Ne Kadar 2023 Güncel (YENİ KANUN)

Modifiye temel olarak iki seçeneğe ayılıyor ilk olarak otomobilin performansını arttırmaya  yönelik yapılan değişikliklerdir ama bu tipte olan modifiye çeşidine ülkemizde nadiren rastlıyoruz. İkinci olarak ve ülkemizde sık olarak karşılaştığımız aracın tarzını ve imajını değiştirmeye yönelik olan modifiyedir. Bu modifiye parçalarının satışı yasal olmasına rağmen bunları arabasında bulundurana cezai işlem uygulanır. Aşağıda modifiye çeşitleri ve cezaları hakkında yazı yazdık şu modifiye konusuna bir açıklık getirelim.

Cam Filmi Yaptırma Cezası 2023

Oto cam filmi yazılı dev led ve plastik tabelalar sanayi sitelerinin olmazsa olmazlarındandır. Bu nedenle modifiye konusunda ilk olarak cam filmlerine yer verdik. Aracın camlarına film çekmenin asıl amacı aracın içerisinin görünmesini engellemek veya ışığı araba içine geçirmemektir. Ama ülkemizde genelde bu amaçla değil de aracın daha şık bir görüntüye sahip olması için yapılıyor. Geçmişte cam filmi tamamen yasaktı ama 26 Nisan 2017 tarihinde hayata geçirilen yönetmelik ile serbest hale geldi. Ancak bazı kısıtlamalara tabii tutuldu. Örneğin Avrupa Birliği onayı olmayan güneş ışınlarının zararını engellemeyen yani görünüşten başka bir şeye yaramayan, ışığın %30 'unu daha fazla ışık geçişini engelleyen filmlerin kullanılması hala yasak. Cam filmleri ile ilgili verilen kurallara uymazsanız 427,25 TL para cezası araç sahibinin adına kesilir. TÜVTÜRK ise cam filmiyle düzenli muayenelerden "hafif kusurlu" adı altında geçebileceğini daha önce belirtti.

 

Ses Sistemi Cezası Ne Kadar 2023

 

Genelde araçların bagajlarında bulunan exstra ses veren hoparlörler, her köşe taraftaki dev hoparlörler yerleştirmek ülkemizde oldukça yaygın. Ses sistemleri elektrik ihtiyacını arttırdığı için aküler normal dayandığından daha kısa dayanıyor yani ses sistemi araç aküsünün ömrünü kısaltıyor. Bu ses sistemleri muayene açısından herhangi bir sorun çıkarmıyor. Ancak polis çevirmelerinde Bagaj içinde olan ses sistemi için 196 TL alınırken kabin içindeki sistemler için 206₺ ceza kesilmektedir.

Tıkla Öğren: Trafilk Cezası Kaç Yılda Silinir?

Tıkla Öğren: Trafik Cezası Olan Araç Muayeneden Geçer Mi?

 

Abart Egzos Cezası Ne Kadar 2023

Vatandaşlar arasında "abartı egzoz" olarak biliniyor fakat bu durum öyle değildir. Bu olay FIAT'ın modifikasyon firması olan Abarth'tan alan ve rahatsız edici yüksek ses çıkaran egzozlara "ABARTH EGOZ" deniliyor. Bazı modifiye severler polis kontrol noktalarını , çevirmeleri atlatmak için uzaktan kumandalı egzoz kullanmaktadırlar. Yeni gelen yasaya göre polisler seyir halinde abarth egzoza sahip bir araç görürse durdurup ceza kesme yetkisine sahiptir. Egzozlardan çıkacak . Abarth egzoz kullanmak tamamen yasak değildir bunun belirli bir ölçüleri vardır. Yeni gelen düzenlemeye göre 74 dbA seviyesini geçmemesi lazımdır. Bu seviyeyi geçen ve duman çıkmasını sağlayan egzoz kullanan sürücülere 1823₺ para cezası kesilmekte ve bir diğer aynı olaydan ceza kesilirse uyarı alıyor son durumda ise araç trafikten men cezası yiyor.

 

Zenon Far Cezası Ne Kadar 2023

Araba modifiye edenler tarafından ilk değiştirilen parçalardan birisi ise fardır. Yakın zamanda yaydıkları yüksek ışık sebebiyle XENON ve LED farlar sürücülerin tercihi haline geliyor. Kolay bir şekilde temin edilen XENON farlar uzun ve kısa far olarak satılıyor. LED farlar ise genel olarak gündüz farı olarak kullanılmakta. Geçtiğimiz yıllarda hafif kusurlu sayılan XENON farlı araçlar yeni gelen yasaya göre ağır kusurlu sayılıyor ve haliyle muayeneden geçemiyor. XENON farlar yaydıkları güçlü ışık nedeniyle sürücülerin hayatını tehlikeye atıyor. Çok fazla sıklıkta olmazsa bile XENON farlı araçlara 129 TL ceza kesilmektedir ve düzeltilmezse trafikten men yiyor araç. 

 

Çıkartma Yapıştırma Cezası Ne Kadar 2023

 

Renkli neonlar , çıkartmalar ve sembollere trafikte rastladığımız durumlardır. Polislerin can güvenliğini tehlikeye atan diğer ekipmanlara daha çok uğraştığı için ceza kesmeyebiliyorlar. Ancak bazı denetlemelerde aracın orijinal parçası yerine takılan parçalar için 196 TL ceza kesilmektedir.

Chip Tuning Cezası Ne Kadar 2023

Modern olan araçlar çip yardımı ile çalışıyor. Bu çipler belli başlı kodlar ile devreye giriyor ancak chip tuning uygulaması ile kodlar değiştirilip aracın gücünün artması sağlanıyor. Motorunuz daha fazla güç ürettiği başka bir tabir ile daha fazla ısındığı içi haliyle motorunuzun ömrü kısalıyor. Ve dışarıdan müdahale olduğu için garanti kapsamına girmemektedir. Ayrıca emisyon değerleriniz arttığı için chip tuning uygulaması ile TÜVTÜRK muayenesinden geçmeniz kolay değil hatta mümkün değildir. Chip tuninge sahip olan araçları günümüzde polis ekipleri belirleyemiyor fakat emisyon değerini yüksek olduğu halde yakalanırsanız 3282₺ para cezası uygulanmaktadır.